18 «funfacts» om The Masters

18 «funfacts» om The Masters

OPPKJØRSEL MED STIL: 300 meter med gåsehud, eller Magnolia Lane som det egentlig heter.

18 ting om Augusta National og The Masters du (kanskje) ikke visste fra før.

1.Haggis, som er laget av innmat fra sau, var på menyen under vinnermiddagen til Sandy Lyle. Det er imidlertid en myte at alle ved bordet må spise det den regjerende mesteren velger. De andre står fritt til å velge fra andre alternativer på den vanlige menyen.

Tyske Bernhard Langer serverte wienerschnitzel mens Tiger på sin første middag valgte cheeseburger og milkshake. Middagen er åpen for medlemmer og tidligere vinnere og finner sted tirsdag under turneringsuken.

 

2. Tidligere mestere har egen garderobe. I 2005 var både Phil Mickelson og Vijay Singh der og hadde visst nok en opphetet krangel. De spilte sammen på sisterunden uten at noen merket noe til det.

3. Magnolia Lane går fra inngangsporten til klubbhuset. De 61 magnoliatrærne langs den 300 meter lange veien stammer fra 1850-tallet.


4. Opp til fem amatører i turneringen får tilbud om å bo i Crow’s Nest (Kråkeredet) på toppen av klubbhuset. Leiligheten måler 10x13 meter.

5. Det er ti hus på banen kalt Augusta National Golf Club Cabins. Disse er tilgjengelige for medlemmer og gjester. Den mest berømte er Eisenhower Cabin, som ble bygget for president Eisenhower og hans kone i anledning deres besøk. Eisenhower har også sin egen dam - Ike’s Pond. Overrekkelsen av den grønne jakken til vinneren foregår i Butler Cabin.

6. Alle hullene har navn etter busker, trær eller blomster. Tradisjonen stammer fra områdets fortid som plantegård. Pink Dogwood, Carolina Cherry,Chinese Fir er blant de eksotiske navnene. På bildet er Azalea, som er hull 13.

 

7. Tradisjonen med grønne jakker startet i 1937 og klubben kjøpte dem fra New York’s Brooks Uniform Co. Tanken var at tilskuere skulle se hvem som var medlemmer som kunne hjelpe med riktig og viktig informasjon om banen.


8. Masters ble ikke spilt i 1943, 1944 og 1945. For å bidra til krigen ble området i en periode brukt til beitemark for 200 kyr og 1400 kalkuner. Klubben tjente litt penger på det men utgifter for å reparere banen gjorde at prosjektet i beste fall gikk i null. Banen gjenåpnet 23.desember 1944.

9. Den første grønne vinnerjakken ble delt ut i 1949 til Sam Snead.

10. Hull 11, 12 og 13 har fått navnet Amen Corner. Navnet kommer fra Herbert Warren, journalist hos Sports Illustrated, som i 1958 lånte det fra jazzplaten «Shouting at Amen Corner».

 

11. Masters var den første golfturneringen med tribuner. Det var også den første som ble overført på radio og HD TV.

12. Banen ser kanskje flat ut på TV, men høydeforskjellen på laveste og høyeste punkt er hele 60 meter.

13. Legenden Bobby Jones var aldri en tilhenger av turneringsnavnet Masters. Han refererte alltid til den som ‘den såkalte Masters’.

14. Klubben hadde planer om å ha 1800 medlemmer, men da den første turneringen ble spilt i 1934, hadde de kun 76. Grunnet økonomiske problemer klarte de ikke å betale vinneren. 17 medlemmer spleiset til slutt på en premie til Horton Smith.

15. I den opprinnelige planen skulle det også bygges en egen bane for damer. Pengemangel gjorde at det kun ble én bane – uten tees for damene.

16. Etter forslag fra Bobby Jones vurderte klubben å bygge hull 19. Det skulle være et kort par-3 opp mot klubbhuset der taperen av matchen kunne be om å spille kvitt eller dobbelt mot vinneren. Økonomi og plassmangel for tilskuere gjorde at det aldri ble bygget.

17. Masters var den første turneringen som brukte over og under par for å vise score. Kanalen CBS var også med på en stor endring da de valgte å filme de store tavlene med resultater framfor å bare lese opp listen slik de tidligere hadde gjort. Over og under par måtte brukes fordi de sorte og røde tallene så like ut på sort-hvitt TV.

18. Alister MacKenzie, designer av Augusta sammen med Bobby Jones, planla en ‘Approach and putt’ bane med hull fra 55 til 170 meter. Planen ble forkastet, også dette på grunn av pengemangel. I 1958 ble den nåværende par 3-banen bygget. Opprinnelig ble den sett på som bortkastede penger men den ble svært populær hos medlemmene. 

Det meste er som dere skjønner, litt annerledes på Augusta National og The Masters. Også gressklippingen.

 

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.