40 år og bedre i alt

UMÅTELIG POPULÆR: Phil Mickelson er kanskje den mest populære spilleren på PGA-sirkuset. (Foto: Ross Kinnaird, Getty Images)

Phil Mickelson fyller 40 år onsdag. Ligger hans beste år foran eller bak ham?

Phil Mickelson slår ut i US Open torsdag, vel vitende om at han har kommet i en alder da slutten av karrieren er nærmere enn begynnelsen. Når det gjelder golfspillere som jager majortitler, har bare 17 av 49 vinnere siden 1960 være over 40 år gamle. Og etter at det nye milleniet tok til, har det bare skjedd en gang, da Vijay Singh vant PGA Championship i en alder av 41 tilbake i 2004.
Bedre i 40-årene
Men Singh er et eksempel på en spiller som klarte å sette inn et ekstra gir etter at han fylte 40. Det samme kan sies om Kenny Perry, som vant to ganger i fjor og nesten vant Masters i en alder av 48.
Phil Mickelson håper å vinne sin første US Open denne uken, etter at han er blitt nummer to fem ganger tidligere, og han tror ikke hans beste år er bak ham. Tvert imot.
- Da jeg først begynte på touren, og Jack Nicklaus vant Masters da han var 46 år, var det litt sånn "å herregud, hvor vanskelig det må være for hvem som helst å vinne i en alder av 46 år". Eller da han vant US Open i 1980 som 40-åring. Men vi har sett Vijay Singh vinne ni ganger etter at han fylte 45. Spillere ser ut til å spille bedre golf når de har havnet i 40-årene, mener Mickelson.
Og det er ingen grunn til å tro at Lefty har tenkt til å ta foten vekk fra gasspedalen med det første. Han vant Masters tidligere i år, hans fjerde major, han vant to World Golf Championships i fjor, tillegg til The Tour Championship. Nå er han også like ved å ta over tronen som verdens beste golfspiller.
Bedre i alt
På spørsmål om hva som er annerledes med spillet hans nå enn for noen år siden, ramset Mickelson opp en rekke ting.
- Lengdekontroll, ulike innspill mot greenen, korte jern, nærspillet mitt er blitt mer stabilt, jeg putter bedre på raske greener, jeg leser greener bedre, slår puttene mine bedre og jeg driver definitivt bedre, sa han.
Sagt på en annen måte: han er bedre i alt.
Selvsagt er det en del viktige faktorer som må spille inn dersom han skal klare å holde koken i årene som kommer. Han må holde seg frisk og skadefri, noe han har klart i det store og hele i løpet av sin profesjonelle karriere. Sannsynligvis må han også spille færre turneringer etter hvert, nettopp med tanke på å være fysisk i god stand. Og etter hans kone Amy fikk diagnosen brystkreft i fjor, ble andre ting enn golf plutselig vesentlig viktigere.
Men Mickelson er altså en mye bedre spiller nå enn han var for ti år siden. Det kommer ikke til å forsvinne selv om han blåser ut 40 lys på onsdag.
Kilde: majorchampionships.com

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.