40 års europeisk skuffelse

MAJOR SNART? - Jeg må bare fortsette å gjøre de tingene jeg gjør, sier Lee Westwood. Foto: All Over Press

Bryter de forbannelsen denne uken?

Golf er et merkelig spill. Det er ikke godt å si hvorfor ingen australier noen gang har vunnet Masters, for eksempel, med tanke på hvor mange fra Down Under som spiller regelmessig på PGA-touren. Det er heller ikke lett å forklare hvorfor det tok 78 år før en europeer vant PGA Championship (Padraig Harrington på Oakland Hills i 2008, red.anm).
Kvalitet
Europeerne er innblandet i enda en merkelig statistikk, særlig når man tenker på hvordan europeerne har satt sitt preg på turneringer rundt omkring i verden de siste årene: ingen europeer har vunnet US Open siden Tony Jacklin gjorde det i 1970.
Vel, det kan forandre seg denne uken. Ikke bare har europeerne en rekke spillere i det 156 mann store startfeltet. Vi snakker om spillere med kvalitet.
Vi kan jo begynne med Lee Westwood, ranket som nummer tre i verden, og med en fersk seier fra St. Jude Classic med seg inn i US Open. I de tre siste majorturneringene er han ikke blitt dårligere enn nummer tre. Denne uken spiller han sin 50. majorturnering, og det passer jo bra at Westwoods seier i St. Jude Classic var første gang i turneringens historie at en europeer gikk til topps.
Masters-boost
- Jo nærmere jeg kommer å vinne disse majorturneringene, jo mer ønsker jeg å vinne den neste. Selvfølgelig, når man kommer så nærme, så blir man skuffet med en gang. Men hvis du ba meg rangere hvilken av årets tre første majorturneringer som passet meg minst, så ville jeg sagt Masters. Så å bli nummer to var en stor boost for meg. Jeg må bare fortsette å gjøre de tingene jeg gjør, sier Westwood.
Men Westy er på ingen måte Europas eneste håp. Han er for eksempel bare en av fire engelskmenn blant de ti høyest rankede spillerne i verden. Luke Donald er nummer seks, Ian Poulter ligger på åttendeplass, mens Paul Casey er nummer ni. Alle er med i ukens turnering. Det er hele sju europeere på topp 14: Rory McIlroy (11), Martin Kaymer (12) og Padraig Harrington (14) kompletterer den europeiske dominansen.
Harrington igjen?
Og akkurat Harrington har god statistikk når det gjelder majorturneringer. Da han vant sin første i British Open i 2007, vant han to av de fem neste. Enn så lenge er det ikke blitt flere.
Luke Donald har fire topp ti-plasseringer på 11 turneringer så langt på PGA-touren i år, og han vant nylig Madrid Masters, for øvrig en uke etter at han ble nummer to i BMW PGA Championship bak Simon Khan.
Ian Poulter begynte sesongen med bravur, da han vant World Golf Championships-Accenture Match Play Championship. Fullt så bra har det ikke gått i det siste. Etter at han delte tiendeplassen i Masters, har han misset to av tre cuter på PGA-touren. I tillegg: han har aldri blitt blant de ti beste i US Open.
Heftig startfelt
På bare seks majorturneringer har Rory McIlroy allerede to topp ti-plasseringer, inkludert en tredjeplass i fjorårets PGA Championship. Han imponerte en hel golfverden med sisterunden sin under Quail Hollow Championship (62), og viser stødig form fortsatt.
Casey og Kaymer er mer ustabile. Casey har aldri blitt bedre enn nummer seks på 28 majorforsøk, og mens Kaymer delte sjetteplassen i PGA Championship i fjor, virker han fortsatt plaget av go-kart-ulykken han hadde sist høst.
Det er også en rekke andre toppspillere fra Europa i denne ukens startfelt. Robert Karlsson, Henrik Stenson, Alvaro Quiros, Sergio Garcia, Miguel Angel Jimenez og Rhys Davies - bare for å nevne noen. De må kjempe mot nerver, Pebble Beachs mange utfordrende hull og 155 andre spillere for å vinne den 110. utgaven av US Open. I tillegg må de håndtere 40 år med europeisk skuffelse.
Kilde: pgatour.com

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.