Årets største snakkiser

Årets største snakkiser

ÅRETS HØYDEPUNKT: Espen Kofstads dobbeltriumf i Italia var det store høydepunktet i det norske golfåret 2012. (Foto: Europeantour.com / Challenge Tour)

Norsk Golf rangerer ti hendelser vi mener var med på å definerte årets sesong for golf-Norge.

10. Team Rio-debatt

 

Team Rio er NGFs satsing til OL i Brasil i 2016. Da forbundet i februar lanserte den oppdaterte Team Norway-troppen, reagerte mange av Norsk Golfs lesere på Eirik Tage Johansens utelatelse. Det samme gjorde hovedpersonen selv. Uttaket førte også til mye usikkerhet for Joakim Mikkelsen, som forøvrig nå er inne i Team Norway-"varmen".

 

Mikkelsen fryktet at han skulle utelates av Team Rio fordi han vurderte å legge satsingen sin etter studier til USA, i etterkant av Lene Krogs vraking fra laget. Mikkelsen har siden spilt flere turneringer i Europa, og ser ut til å pendle mellom europeiske turneringer og Web.com Tour i USA neste sesong. For Tage sin del venter nok et år uten kategori på de to største europeiske tourene.

 

 

(Foto: All Over Press/Christian Døvle)

 

Her er OL-håpene

Tage om vrakingen: - Jeg synes det er merkelig

Mikkelsens dilemma: USA eller Europa? 

 

 

9. Nordmennene imponerer på college

 

2012 var et rekordår for norsk collegegolf. I 2012-2013-sesongen har 22 gutter og 15 jenter kombinert golf og studier i USA, noe som er rekord i norsk sammenheng. Og flere av spillerne biter godt fra seg. Vilhelm Bogstrand, Alex Søbstad, Kenneth Svanum og Marita Engzelius er bare noen av spillerne som har levert. Årets sølvvinner i NM, Tonje Daffinrud imponerer med stabilt spill, og er ranket helt oppe på 10. plass på NCAA-rankingen. 

 

Tidligere år fullførte Joakim Mikkelsen og Anders Engell fra Bayor og St. Mary's University sine studier, og de to Norsk Golf-bloggerne har virkelig bygget et solid fundament for sine proffkarrierer. Mikkelsen sitt store høydepunkt kom da han vant storturneringen Big 12 Championship i Texas, i konkurranse mot landets beste collegespillere. Han fullførte sitt studieopphold som tidenes beste Baylor-spiller, og var en av fem nominerte spillere i Byron Nelson Award.

 

Anders Engell var den nordmannen på college med lavest snittscore, og ble i høst kåret til årets talent av NGF under Golfforum. Selv om det ikke ble noen collegeseiere på Engell, var han fast inventar på pallen på vårparten.

 

 

(Foto: All Over Press)

 

Jeg er stolt av Anders

Nytt karrierehøydepunkt for Mikkelsen 

Mikkelsen i Golf Digest

Mikkelsen finalist i prestisjetung kåring

 

 

8. Solheim Cup-jakten intensiveres

 

Da Finn H. Andreassen ble president i golfforbundet i fjor, uttrykte han samtidig et mål om at golfforbundet skal jobbe for å få Solheim Cup til Norge i 2019.

 

NGF har opprettet en ressursgruppe for internasjonale turneringer (RIT), som har fått i oppdrag å utrede et konsept med Solheim Cup til Norge. Ressursgruppen skal gi sin anbefalning til Forbundsstyret før neste sommer, og for å sikre en god fremdrift i en eventuell søkandsprosess er det viktig at arrangørsted avklares tidlig i prosessen", skriver NGF på sine nettsider. 

 

Solheim Cup er blitt arrangert to ganger i Skandinavia tidligere - begge hos våre naboer i øst. Barsebäck var vertskap i 2003, mens Halmstad gjestet Europa og USAs kvinneelite fire år senere. Oslo Golfklubb og NGF søkte om arrangementet i 2011, men søknaden nådde da ikke opp fordi Ladies European Tour ikke ønsket tre skandinaviske Solheim Cup-turneringer på rad.

 

Det jobbes i disse dager med å finne ut hvilken norsk klubb som er egnet for en formell søknad, og i løpet av året skal det tas stilling til hvem det skal satses på.

 

 

(Foto: All Over Press)

 

Tyskland får Solheim Cup. Norge neste?

800 000 øremerket synliggjøring 

 

 

7. Scheie ferdig i NGF

 

Frode Scheie sa i juni opp sin stilling som idrettsjef, etter fem år i forbundet. Scheie har bakgrunn fra håndballen, og ble fristet av et jobbtilbud som sportssjef og herretrener i sammenslåtte Bækkelagets Sportsklubb og Nordstrand Idrettsforening, BSK/NIF. Scheie avviste at det var uenigheter bak kulissene som lå til grunn for at han oppsøkte nytt beite.

 

– Timingen er god, og vi har fått til mye. Det er etablert en ny struktur for idrettsavdelingen i NGF, og arbeidet med sportslig plan er i god gjenge.  Tingvedtaket om å økt medlemsskontingent med 25 kroner for å kunne gjøre en OL-satsing, kom på plass i fjor høst. Og med flere internasjonale turneringer på plass i Norge, så har golfforbundet et godt utgangspunkt for videre utvikling, sa Scheie etter å ha sagt opp.

 

 

(Foto: Christian Døvle)

 

Scheie slutter i NGF

Scheie avviser uenigheter

 

 

6. Børsheims debutsesong

 

Etter den imponerende opptredenen i Q-School-finalen i desember 2011, var det knyttet stor spenning til hvordan Knut Børsheim ville gjøre det i sin første sesong som Europatour-spiller. Dessverre kom han aldri ordentlig inn i rytmen. Bergenseren åpnet med seks missede cuter på sine syv første turneringer, og klarte derfra aldri å gjøre det store bykset opp pengelistene. Den svake sesongstarten gjorde at han ikke fikk spille flere av de mest lukrative turneringene, mens en bomtur til India ble en av årets store skuffelser.

 

Børsheim ble etterhvert varmere i trøya, og leverte en respektabel andre havldel av sesongen, med 11. plassen i ISPS HANDA Perth International i oktober som årets høydepunkt. Dessverre var det litt for sent, og med 167. plassen på pengelisten klarte han ikke å forlenge arbeidskontrakten i Europas gode selskap. Heldigvis sikret han seg en god kategori på neste års Challenge Tour. Forhåpentligvis bærer det snart tilbake til Europa-touren igjen!

 

 

(Foto: Martin Dølerud / NGF )

 

Karrierebeste for Børsheim

Bomtur for Børsheim

 

 

5. Nordmennene vinner igjen! 

 

Ser man bort fra Tuttas prestasjoner på LPGA-touren, var 2011-sesongen uten en eneste norsk seier i internasjonale turneringer. I 2012 skulle ketchup-flasken endelig åpne seg. Christian Aronsen, Peter Kaensche og Kenneth Svanum noterte seg for hver sin seier på ECCO-touren, Cecilie Lundgreen tok karrierens to første seiere på LET Access Tour, LET-spiller Marianne Skarpnord vant da Nordea-touren var innom Hauger, og så klart Espen Kofstads mesterlige Challenge Tour-triumfer i Italia. Selv om det tok sin tid vant endelig Tutta igjen og. 

 

Klarer nordmennene å følge opp suksessen i 2013?

 

 

(Foto: Christian Døvle)

 

- Dette er nesten ikke til å tro

Dobbelt norsk da Aronsen triumferte

"Stayeren" Kaensche triumferte i Danmark

Spurtet til karrierens 10. LPGA-tittel

Iskalde Svanum triumferte på Mørk 

Kofstad vant Challenge Tour-finalen! 

 

 

4. Golf-Norges nye fremtid

 

Sportslig plan var temaet på alles lepper under årets Golfforum på Fornebu. Hvordan skal vi få flere til å begynne å spille golf? Hvordan skal vi få flere til å fortsette med golf? Hvordan skal vi bli bedre i golf?, var blant spørsmålene. Henrik Bjørnstad og Peter Hagström presenterte grunnstenene i den aldersrelaterte treningsplanen, som vil utgjøre ryggraden i sportslig plan som vil fullføres i løpet av noen måneder. 

 

På bakgrunn av innhentet informasjon er konklusjonen at miljø, trygghet og mestringsfølelse skal stå i fokus i den aldersrelaterte treningen - uavhengig av ferdighetsnivå.

 

I arbeidet med aldersrelatert treningsplan, som bygger på fakta rundt barn og unges utvikling, er det skilt mellom tre målgrupper: "barn og unge", "talent på vei mot toppen", og "aktiv livet ut". På Golfforum ble noen komprimerte hovedelementer i treningsplanen for hver av de tre kategoriene presentert. 

 

President Finn H. Andreassen holdt et innlegg om synliggjøring av golfsporten og viktigheten av profilering av norsk golf i media, og Anders Thelberg presenterte fremtidens trenerrolle. Det er nye tider på vei i golf-Norge!

 

 

(Foto: Kristin Moe Krohn)

 

- Avgjørende at golf er morsomt

- Vi må nærme oss norsk idrett 

800 000 øremerket synliggjøring 

 

 

3. Engzelius og Mikkelsen jager den amerikanske drømmen

 

Marita Engzelius og Joakim Mikkelsen sin jakt på LPGA-og PGA Tour-kortet endte i både glede og skuffelse. Marita Engzelius var ett slag unna å sikre fulle rettigheter på LPGA-touren, men får uansett spille flere turneringer mott Tutta, Yani Tseng & co. neste sesong. Joakim Mikkelsen klarte aldri å holde følge i finalen, og må belage seg på noen få Web.com Tour-starter neste sesong. Men veien til finalen for dem begge var magisk å følge.

 

Det var ikke knyttet til de to norske spillerne, som nettopp har fått sine collegegrader. Maria Engzelius var fortsatt amatør da hun stilte opp i Q-School-kvalifiseringen, mens Joakim Mikkelsen hadde lagt bak seg noen Challenge Tour-resultater som ikke ga grunn til optimisme. Men begge motbeviste tvilerne.

 

De to gikk den tøffe veien gjennom både førkval, første- og andretrinn, og har banet vei for andre norske collegespillere og vist at det er mulig.

 

 

(Foto: Jonas Lilja / NGF)

 

Engzelius klar for LPGA-touren!

40 000 hyllet Mikkelsen

Slik var deres vei til finalen

 

 

2. Tutta setter Norge på kartet. Igjen.

 

Det var en tøff første halvdel på sesongen for Suzann Pettersen. Etter å ha vunnet tre ganger i 2011, samt den magiske seieren i Solheim Cup, uteble suksessen på årets LPGA-tour. Oslo-jenta stupte nedover fra andre- til niendeplass på verdensrankingen, og så lenge ut til å fullføre 2012-sesongen uten noen trofeer i premieskapet. Men så løsnet det.

 

I oktober skulle endelig årets første seier komme i HanaBank Championship i Sør-Korea, og bare noen dager senere sørget hun for at også 2012 ble en opptur med å vinne Sunrise LPGA Taiwan Championship. Seieren var hennes 10. på LPGA-touren, og igjen befestet hun sin posisjon som en av landets desidert største sportsstjerner internasjonalt.

 

Bare en måned tidligere sørget Tutta for mediesirkus og folkefest på Bogstad da hun inviterte til den første utgaven av Suzann Pro Challenge. Tutta fikk med seg de tre verdensenerne Yani Tseng, Annika Sörenstam og Lorena Ochoa til match, en begivenhet som blant annet ble dekket på amerikanske The Golf Channel.

 

- Jeg vet ikke hvordan dette skal toppes! Dette var mer en jeg kunne drømt om, dette gikk rett og slett over all forventning. Jeg kunne ikke ha bedt om noe mer. Vi har virkelig skutt gullfuglen. I dag dro vi flagget til topps, sa en henrykt og rørt Suzann Pettersen etter turneringen.

 

Det var ikke bare gjennom Suzann Pro Challenge sørget for metervis med spalteplass. I ESPNs årlige "Body Issue" poserte hun sammen med noen av verdens mest profilerte idrettsstjerner uten en tråd. Det vekket ikke overraskende mange reaksjoner hjemme i Norge.

 

 

(Foto: Christian Døvle)

 

Etterlengtet Tutta-seier i thrilleravslutning

Spurtet til karrierens 10. LPGA-tittel

Vet ikke hvordan vi skal toppe dette

Vennskapet vårt er det viktigste 

150 millioner kan se Tutta & co.

Uten en tråd 

 

 

1. Kofstad skriver norsk golfhistorie

 

For en sesong for Espen Kofstad! Losby-golferen trasket seg gjennom sesongen uten de helt store resultatene, før han plutselig skulle våkne til live. Mens golfverdenens øyne var rettet mot Ernie Els og Adam Scott i The Open Championship, var golf-Norges blikk vent mot Espen Kofstad som på dramatisk vis sikret karrierens første Challenge Tour-seier i Acaya Open i Italia i juli. Seieren ble etterfulgt av en tredjeplass og en femteplass, og plutselig marsjerte 25-åringen mot en plass på Europa-touren. Ryggproblemer på tampen av sesongen gjorde likevel jakten unødvendig spennende.

 

I slutten av oktober var det duket for den store finalen, Apulia San Domenico Grand Final, der hans skjebne for neste sesong skulle avgjøres. Kofstad startet turneringen på en 10. plass på pengelisten, og satte seg som mål å beholde den plasseringen. I stedet vant han hele turneringen, igjen på dramatisk vis, og klatret helt til topps på pengelisten - som tidenes første nordmann.

 

Dette var andre gang i karrieren han spilte i lederball, og andre gang han stakk av med seieren. Seieren tok ham også til 180. plass på verdensrankingen, noe som gjør ham til tidenes høyest rankede nordmann foran Henrik Bjørnstad.

 

Seieren ble lagt merke til i de riksdekkende mediene, og det er slike prestasjoner som viser hva som skal til for at tabloidene skriver om golf: Resultater.

 

Kofstad er allerede i gang med Race to Dubai 2013. Der har han satt seg som mål å komme helt til finalen i Dubai neste høst. Vi gleder oss til å følge ham gjennom året. Lykke til Espen!

 

 

(Foto: Europeantour.com / Challenge Tour)

 

Kofstad vant Challenge Tour-finalen!

Mesterlige Kofstad tok sin første seier

Kofstad spiller flaggskipturneringene

Slik fornyes kortet

Nå er han tidenes høyest rankede nordmann

 

 

(Verdt å nevne)

Tidenes norske VM-resultat

(U)Været

Rangeball-debatten

Pink Cup nådde millionen igjen

Favorittene vant NM

Kristiansens tøffe comeback

Broberg dominerer på norsk jord 

 

Hvilke hendelser mener DU definerte årets golfsesong? Kom med dine forslag i kommentarfeltet under!

 

Les også: Vi kårer 2011-sesongens største snakkiser


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.