Begrenser muligheten til videodømming etter runder

Begrenser muligheten til videodømming etter runder

Tiger Woods, Lexi Thompson og Anna Nordqvist har alle fått tildelt avgjørende straffeslag i majorer etter at observante TV-seere har ringt inn regelbrudd. Nå skal USGA og R&A la sunn fornuft gå foran videobevis. (Foto: Getty Images)

Nylig tapte Lexi Thompson en major etter at en observant TV-seer ringte inn en feilmarkering av golfballen fra Lexi dagen før. Nå tar golfens styrende organer grep. Deres konklusjon er at fornuft skal gå foran TV-bilder.

Tilfellet med Lexi Thompson er bare et av flere eksempler på turneringer hvor utfallet har blitt påvirket av videodømming «fra sofaen». Under damenes U.S. Open i fjor rørte Anna Nordqvist på sanden i baksvingen fra bunkeren, en hendelse som senere ble verifisert gjennom avanserte TV-bilder. Nordqvist fikk to straffeslag og tapte deretter i omspill.  

Under den andre runden av The Masters i 2013 var det Tiger Woods som fikk straffeslag i ettertid, etter at en TV-seer hadde oppdaget at han hadde droppet ballen to meter unna der han egentlig måtte. Dette var på et tidspunkt Tiger kjempet helt i toppen, og Tiger klarte aldri å reise seg igjen etter blemmen.

Med den nye beslutningen fra USGA og R&A hadde kanskje både Thompson, Nordqvist og blitt «frikjent». Tiger hadde på sin side kanskje lidd samme skjebne.

Les også: Snart blir golfreglene enklere: Her er endringene som vil påvirke deg mest!

USGA og R&A har bestemt at man fra nå av skal ta mer hensyn til fornuft og spillerens integritet enn til TV-bilder. Den nye bestemmelsen trer i kraft umiddelbart og gjelder ved to typer situasjoner:

1. Når det vurderes slik at regelbruddet ikke har vært mulig å se med det blotte øye, skal spilleren ikke tildeles straffeslag – uavhengig av hva TV-bildene viser.

2. Det skal ikke tildeles straffeslag dersom det er mulig å fastslå at spilleren i en bestemt situasjon har gjort en så nøyaktig og forventet vurdering som mulig med hensyn til hva som kan forventes i den aktuelle situasjonen – selv om det skulle vise seg ved eksempelvis en videokontroll. 

Det siste punktet kan for eksempel handle om hvilket eksakt punkt ballen går inn i et hinder, hvor nøyaktig spilleren dropper eller – i Lexis tilfelle – hvor en markert ball blir plassert tilbake.

– Dette viktige førstesteget gir dommerne et verktøy som kan ha en direkte og positiv innvirkning på spillet. Vi innser at det er mer å gjøre. Videoteknologien gir en bedre seeropplevelse, men kan også ødelegge for sporten. Vi må balansere teknologiske framskritt med hva som er rettferdig for alle spillere når vi bruker reglene, sier Mike Davis, direktør for USGA til golfchannel.com.

Les også: Nå er norsk regelbok tilgjengelig for Apple-brukere


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.