Brannmenn arrangerer turnering til inntekt for kreftsaken

Brannmenn arrangerer turnering til inntekt for kreftsaken

Lørdag 30. september arrangerer Nøtterøy golfbane i samarbeid med Hurum brannvesen Fire Open - en golfturnering der alle inntekter går til Kreftforeningen og forskning på yrkesrelatert kreft.

– Åtte av ti som dør av yrkesrelaterte grunner, dør av kreft. Kreftrisikoen finnes i mange yrkesgrupper, og ikke minst er brannmenn spesielt utsatt. Nøtterøy golfbane arrangerer veldedighetsturneringer hvert år, og i år ønsker vi å sette fokus på yrkesrelatert kreft, og sammen med brannvesenet i Hurum samle inn penger til viktig forskning, sier daglig leder på Nøtterøy golfbane, Peter Johansson.

Samarbeid med Kreftforeningen
Brannfolk blir i løpet av sin yrkeskarriere gjentatte ganger eksponert for en rekke kreftfremkallende stoffer som tas opp i kroppen. En nordisk studie gjennomført blant 16 400 brannmenn viser at brannmenn i Norge har 20 prosent høyere risiko for å få noen kreftformer enn gjennomsnittet i befolkningen.

– Til tross for at våre mannskaper har blitt stadig flinkere til å tenke på kjemisk helsefare de siste årene, har vi fortsatt en lang vei å gå. Gamle holdninger som «det er tøft å stå i røyken» og «er du skitten, har du jobbet bra» er vår største fiende. Ved å rette fokus på gode HMS-rutiner, kan vi redusere vår eksponering for farlige, kreftfremkallende stoffer og bidra til å redde liv, sier brannsjef i Hurum brannvesen, Nils Georg Nordskag. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

For å øke bevissthet og kunnskap rundt kreftfaren i brannyrket har Hurum brannvesen inngått et samarbeid med Kreftforeningen og foliert sin nye tankbil rosa. Samtidig har brannmannskapene i Hurum startet en egen innsamlingsaksjon.

– Vi ønsker å støtte Kreftforeningen i det viktige arbeidet de gjør ved å samle inn penger til forskning på all yrkesrelatert kreft. Målet er å få inn 500 000 kroner, sier Nordskag.

En dag for hele familien
Golfturneringen finner sted lørdag 30. september. Arrangementet starter klokken 10.00 med aktiviteter for både store og små. Hurum brannvesen kommer med mannskaper og sin nye rosa brannbil hele veien fra Tofte og vil by på en morsom rebusløype for de minste, og demonstrasjon av brannbilen og diverse utstyr. Barna vil få boller og saft og vil kunne spyle med brannslange, teste vannkanon og prøvesitte den rosa brannbilen. Selve turneringen (texas scramble) settes i gang klokken 12.00 med sirene og blålys.

– Dette blir en fin dag for hele familien. Vi kan garantere mange morsomme aktiviteter for barna, konkurranser og fine premier. Men det aller viktigste er at alle inntekter fra turneringen den dagen vil gå til Hurum brannvesens innsamlingsaksjon for Kreftforeningen. Dette er en unik mulighet til å ta med seg hele familien, få spilt en golfrunde på en av Norges aller fineste golfbaner og samtidig støtte en god sak, sier Johansson.

- - -

Faktaboks

Fakta om yrkesrelatert kreft
• Økt kunnskap om kreftfremkallende faktorer og prosesser har ført til at det har blitt satt i gang flere tiltak for å beskytte arbeidstakerne, men fortsatt utsettes flere yrkesgrupper for kreftfremkallende faktorer.

• Kreftforeningen har i en årrekke jobbet for økt forståelse for arbeidshelse, med fokus på både forebygging på arbeidsplassen og forskning på yrkesliv og kreft.

• Det er mange yrker hvor det er en sammenheng mellom yrke og forekomsten av kreft. Kreftforeningen har hatt mye fokus på brannmenn og kreft, men også andre arbeidsgrupper er utsatt som for eksempel feiere, ansatte innen bygg og anlegg, rørleggere, metall- og maskinarbeidere, elektrikere, kokker og transportarbeidere.
Kilde: Kreftforeningen

Fakta om brannmenn og kreft
• Omfattende internasjonal forskning de siste årene konkluderer med at det er en sammenheng mellom brannmannsyrket og økt kreftfare.

• Kreftregisteret jobber for tiden med et nytt prosjekt som omhandler kreftrisiko blant brannmenn (oppstart mars 2017), i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt.

• I en nordisk studie gjennomført blant 16 422 brannmenn ble det funnet økt risiko for prostatakreft og føflekkreft blant de yngre (de under 50 år). Blant de over 70 år var det økt risiko for «annen hudkreft», en type blodkreft, en type lungekreft og en veldig sjelden kreftform i lungehinnen (sistnevnte er knyttet til asbesteksponering). Risikoen for testikkelkreft var lavere enn i gjennomsnittsbefolkningen i dette nordiske materialet, mens man i andre studier har funnet en økt risiko for testikkelkreft.

• Det er vanskelig å si hva som er årsaken til økt kreftrisiko, men eksponering for ulike kjemiske stoffer som tas opp i kroppen kan være grunnen. Mer forskning er nødvendig for å kunne vite mer.
Kilde: Kreftregisteret 

Les også

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.