Erik Compton Jim Furyk Masters

En ringrev og en novise. Jim Furyk gir Erik Compton tips før sistnevntes Masters-debut denne helgen. (Foto: Benjamin A. Ward, Norsk Golf)

Erik Compton har spurt kompisen Jim Furyk om hjelp før Masters-debuten. Og fått noen urovekkende svar i retur.

-For én som aldri har spilt Augusta National før, er banen så godt som umulig å forberede seg til.

Ordene tilhører Jim Furyk. Verdensstjernen vet hva han snakker om. Veteranen med den krøllete svingen har spilt Masters 18 ganger i sin imponerende karriere. Sine beste plasseringer oppnådde han i 1998 og 2003, da han ble nummer fire. Han har klart cuten 16 ganger. I fjor endte han på 14. plass. Det er ikke rart at bestekompisen Erik Compton har spurt om tips. Om de hjelper, er en annen sak.

-En ting er å spille en treningsrunde eller to en måned i forveien. Å bryne seg på Augusta i Masters er noe helt annet. Det er ingen måte man kan forberede seg skikkelig på det, bortsett fra å spille turneringen år etter år.

Erik Compton, PGA-tourens mirakelmann, skal spille Masters for aller første gang. Han begynte å forberede seg til majorturneringen allerede i februar.
-Jeg har vært en tur på Augusta allerede, kunne Compton fortelle Norsk Golf da vi møtte 35-åringen i Miami i begynnelsen av mars.
-Den fremstår utrolig annerledes i virkeligheten enn det man får inntrykk av på tv. Høydeforskjellene er ganske store. Og greenene er utrolig ondulerte. Det er ingen tvil om at dette er en bane man er nødt til å kjenne godt dersom man skal lykkes.

Compton i grønt?

Erik Compton spilte seg for alvor inn i amerikanernes hjerter da han endte på andreplass i selveste U.S. Open i fjor. Etter turneringen var det nesten ingen som snakket om den suverene vinneren, Martin Kaymer. Det var Compton som var på alles lepper. Mannen som hadde overlevd to hjertetransplantasjoner, som tilbragte hver eneste sommer i barndommen i Haugesund, som stirret døden i hvitøyet og nektet å gi opp. Den perfekte amerikanske historien. 

-Jeg føler at etter prestasjonen min i U.S. Open, har jeg blitt sett mer på som golfproffen Erik Compton, ikke bare hjertetransplantasjonsfyren Erik Compton. Nå får jeg muligheten på Augusta. Da må jeg benytte meg av venner som Jim Furyk.

Jim Furyk får ofte kritikk for å være litt kjedelig og sjarmløs. Men når Norsk Golf møter verdenssekseren, motbeviser han det ganske greit. Han er kjapp i replikken, sympatisk og imøtekommende. Rett og slett en herlig fyr. Som mer enn gjerne hjelper kameraten sin til suksess på Augusta.
-Jeg har fortalt ham alt jeg vet om banen. Hvor det lønner seg å ligge på de forskjellige greenene, om vindstrømmer, høydeforskjeller, you name it. Og det hjelper kanskje litt. Men når alt kommer til alt, er man nødt til å gå ut på banen og oppleve det på egenhånd. Det er virkelig et spesielt sted.

Furyk trekker opp sin karakteristiske sving og sender en hvit prikk ut i horisonten på drivingrangen. "You´ll never make it with that swing", kommer det syrlig fra Erik Compton. Og så ler de begge to. På torsdag slår de ut på Augusta National. 

Magnus Sveen

Magnus Sveen

Les flere av mine artikler.

Ansvarlig redaktør i Norsk Golf.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.