Derfor må du holde deg unna banen når det er frost!

Derfor må du holde deg unna banen når det er frost!

Frostskader på en green i Akershus. Bildet er flere uker etter at ny sesong har startet opp. (Foto: Pål Melbye)

Slik så en norsk green ut mange uker etter at noen hadde spasert på den mens det var frost.

Kvikksølvet på gradestokken har falt betraktelig i store deler av landet. Det medfører også en økt risiko for alvorlige gresskader der hvor klubbene og golfspillerne ikke er ekstra varsomme.

Bildet over viser konsekvensen av å spille golf når det fortsatt er frost ute på banen. Bildet ble tatt på en golfbane i Akershus for to år siden, mange uker etter at en golfspiller hadde ruslet over green mens det fortsatt var frost i bakken.

Sporene var så tydelige at man kunne se hvilken skostørrelse som hadde spasert der!

– Det som skjer når du går på gress med frost, er at du knuser cellene. Du dreper gresset, og det vokser ikke tilbake igjen på lenge. Skaden kommer ikke til syne med en gang, men det kan bli veldig tydelig i dagene etterpå, forklarer Pål Melbye, anleggsansvarlig i NGF.

I følge USGA går en gruppe på fire spillere til sammen rundt 300 skritt på en green. Det kan få dramatiske konsekvenser ved lave temperaturer.

– Gresset blir mer sårbart når det er kaldt. Jo kortere gresset er, desto mer utsatt er det for skader. Derfor er greenene et belastet område. 

Melbye oppfordrer klubbene til å være forsiktige med når de tillater spillere ute på banen, men understreker at golferne også har et ansvar. Dersom man går ut sent på ettermiddagen og det blir frost ut på kvelden, bør man gå av banen.

– Jeg forstår at det er press på klubbene på denne tiden av året. Det er ingen enkel avveining å vurdere risikoen av når man skal stenge for sesongen mot potensielle greenfeeinntekter.

– Hvem bør ta avgjørelsen om når banen skal stenge for sesongen: klubbens daglige leder, styret eller headgreenkeeperen?

– Den som har best forutsetninger for å se konsekvensene, bør ta den endelige avgjørelsen!

Se informasjonsvideoen USGA har laget om frostskader på golfbaner her!

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.