Derfor vurderer Viktor Hovland å droppe The Open

Derfor vurderer Viktor Hovland å droppe The Open

Hvis Viktor Hovland tar steget inn i de profesjonelles rekker i 2019, kommer han til å stå over The Open Championship på Royal Portrush i Nord-Irland. Det er det gode grunner til. (Foto: Getty Images)

Viktor Hovland ønsker å etablere seg så raskt som mulig på PGA-touren. Det innebærer noen tøffe valg og betyr at han sannsynligvis står over The Open Championship til sommeren. Her er de ulike måtene han kan skaffe seg PGA Tour-kortet på.

Det blir sannsynligvis ingen kopi av Marius Thorps «Silver Medal»-bragd  i The Open i 2006 for Viktor Hovland til sommeren.

Flere ganger de siste månedene har Hovland hintet om at han kommer til å bli proff til sommeren. De fleste har tatt for gitt at det vil i så fall blir etter The Open Championship i slutten av juli, årets siste majorturnering.

Viktor Hovland har noen tøffe valg foran seg i månedene fremover. (Foto: Getty Images)

Dersom han blir proff til sommeren fremfor å fullføre det siste året på college, er det imidlertid mest sannsynlig at han kommer til å droppe The Open Championship.

«Hvorfor i all verden vil han hoppe over en av verdens største turneringer?» lurer du helt sikkert på nå.

– Dersom jeg står over The Open, får jeg brukt mine fem excemptions på sommeren og eventuelt spille meg til en kategori på PGA-touren. Hvis jeg venter med å bli proff til etter British Open, har jeg bare to turneringer igjen å gjøre det på, og så er det rett til Web.com Tour Q-school etterpå, forklarer Hovland til Norsk Golf.

Gjorde dette deg noe klokere, eller bare enda mer forvirret?

For å forklare hvorfor det kan være en klok vurdering av Hovland å stå over The Open Championship, må vi først begynne med å se på hvilke muligheter han har til å kvalifisere seg til en fast plass på PGA-touren eller Web.com Tour.

 

Dette er turneringene han kan spille

Etter at Viktor Hovland vant U.S. Amateur i fjor sommer, sikret han seg også invitasjon til de tre majorturneringene The Masters i april, U.S. Open i juni og The Open i juli.

Disse må han være amatør for å få lov til å spille.

I tillegg til majorene får han syv (og maks syv) sponsorinvitasjoner, såkalte excemptions, i «vanlige» PGA Tour-turneringer i årets sesong. 

Disse kan han bruke uavhengig av om han er amatør eller proff.

Men her kommer det vesentlige: Det er bare som profesjonell at man kan tjene opp FedEx Cup-poeng (PGA Tours poengsystem) og spille seg til en kategori på touren.

Derfor hjelper for eksempel Hovlands 40.-plass på Bay Hill i helgen ingenting når han skal samle opp FedEx Cup-poeng senere i år for å skaffe seg en arbeidstillatelse på PGA Tour, ettersom den turneringen ble spilt som amatør.

Fordelen med å droppe The Open Championship og bli profesjonell rett etter U.S. Open er at han kan begynne å sanke inn FedEx Cup-poeng allerede i slutten av juni i stedet for slutten av juli.

I kalenderen under kan du se hvilke turneringer som spilles mellom U.S. Open og sesongavslutningen Wyndham Championship.

Hvis han blir proff etter U.S. Open, får han mulighet til å skaffe seg en PGA Tour-kategori gjennom de seks øverste turneringene som er sirklet rundt.

Det gjør han ikke hvis han venter med å bli proff til etter The Open. Da er det bare de to nederste turneringene som kan gi ham en kategori – en nesten umulig oppgave.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvis Viktor Hovland blir proff i juni og takker nei til The Open-invitasjonen, kan han skaffe seg en arbeidstillatelse på PGA Touren på de seks øverste turneringene på listen over.

 

Slik kan han kvalifisere seg til PGA-touren

Det er flere ulike veier til PGA Tour-kortet for Viktor Hovland. Fellesnevneren for dem er at han må spille ekstremt god golf fremover for å klare det.

Under kan du se de ulike veiene til det gode selskap, rangert fra raskest og minst realistisk til de mer tidkrevende og sannsynlige alternativene.

 

Alternativ 1: Vinne en PGA Tour-turnering

Det mest urealistiske av scenarioene er også det som gir den største belønningen. Hvis han klarer å vinne en turnering, sikrer han seg ikke bare arbeidsplass på PGA-touren neste år, men to år frem i tid.

Jordan Spieth fikk PGA Tour-kortet slik i 2013.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordan Spieth sikret PGA Tour-kortet for to år da han vant John Deere Classic i debutsesongen i 2013. (Foto: Getty Images)

 

Alternativ 2: Tjene nok FedEx Cup-poeng på få starter

Hvis Hovland blir proff etter U.S. Open, har han seks av syv sponsorinvitasjoner igjen å bruke opp innen sesongen er omme.

Den første har han allerede brukt opp på Farmers Insurance Open. Mayakoba Golf Classic i Mexico i november og helgens Arnold Palmer Invitational ble ikke regnet på denne kvoten. Det gjør heller ikke Memorial Tournament som han kanskje skal spille i starten av juni.

T3, T72, T59 og T2 var resultatene som måtte til for at Jon Rahm skulle få PGA Tour-kortet på fire turneringer i 2016. (Foto: Getty Images)

Hvis Hovland kommer topp-10 i en PGA Tour-turnering, kvalifiserer han seg imidlertid til neste turnering uten å bruke opp en av sine invitasjoner. Han kan også snike seg med i turneringene ved å spille bra i mandagskvalifiseringene.

Potensielt kan Hovland dermed spille alle de syv turneringene som er sirklet i rødt i kalenderen over.

For at Hovland skal kvalifisere seg direkte til PGA Tour, må han ende opp topp-125 på PGA Tours FedEx Cup-liste på disse 6-7 turneringene.

Det er en EKSTREMT vanskelig oppgave, ettersom han da må oppnå en like god kategori som garvede tour-veteraner har skaffet seg på fire ganger så mange turneringer.

Det kommer til å kreve flere topplasseringer. I 2016 skaffet Jon Rahm seg PGA Tour-kortet bare fire turneringer etter å ha blitt proff, takket være to pallplasseringer.

 

Alternativ 3: Tjene nok FedEx Cup-poeng med midlertidig medlemskap

PGA Tour har en egen medlemskategori som heter «special temporary membership». Denne ordningen belønner spillere som har tatt steget inn i de profesjonelles rekker og levert varene umiddelbart, og gir dem en mulighet til å fullføre sesongen på PGA-touren.

For å få «special temporary membership» må Hovland spille inn like mange poeng som personen som endte på 150.-plass på FedEx Cup-listen i fjor, Ben Martin.

Hvis han klarer det, blir han innvilget midlertidig status på PGA Tour resten av den regulære sesongen, til og med Wyndham Championship i starten av august.

For å forlenge PGA Tour-kategorien til å gjelde 2020-sesongen er han imidlertid avhengig av å avslutte årets sesong topp-125 på FedEx Cup – akkurat på samme måte som i alternativ 2 over.

Dermed er det i praksis veldig liten forskjell på alternativ 2 og 3 for Hovland ettersom det gjenstår såpass få turneringer av sesongen etter U.S. Open.

Teknisk sett kunne det lønnet seg for ham å bli proff allerede etter The Masters i april, slik Bryson DeChambeau gjorde i 2016. Da vil han få enda flere turneringer til å opparbeide seg FedEx Cup-poeng og en PGA Tour-kategori.

Det er likevel lite trolig at dette kommer til å skje.

Fristelsen er nok stor til å spille U.S. Open på Pebble Beach i juni – samme bane som han vant U.S. Amateur på i fjor – og han har også mulighet til å være en del av det første collegelaget noensinne som vinner NCAA Championship to ganger på rad.

Denne uken klatrer Hovland også til andreplass på verdensrankingen for amatører, og han har nå en gyllen mulighet til å bli verdensener innen han blir proff. Det ville utvilsomt sett bra ut på CVen.

Det er med andre ord gode grunner til å fortsette å være amatør noen måneder til.

Joaquin Niemann sikret PGA Tour-kortet med «special temporary membership» i fjor. Han trengte åtte turneringer for å sikre seg topp-125 på FedEx Cup og status som PGA Tour-spiller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Joaquin Niemann trengte åtte turneringer i fjor på å bli PGA Tour-spiller. (Foto: Getty Images)

 

Alternativ 4: Kvalifisere seg til Web.com Tour Finals

Web.com Tour er nivået under PGA-touren. Herfra er det 50 spillere som sikrer seg PGA Tour-kortet hvert år. 25 av dem kommer gjennom pengelisten på Web.com Tour; 25 av dem kommer gjennom Web.com Tour Finals.

Web.com Tour Finals ble innført i 2013 og er et avsluttende sluttspill bestående av tre turneringer, som spilles i tidsrommet 15. august til 2. september, rett etter at PGA Tour-sesongen er fullført.

I Web.com Tour Finals er det de 25 spillerne med høyest akkumulerte premiepenger i disse tre turneringene som blir PGA Tour-spillere i 2020.

Bryson DeChambeau er blant spillerne som har sikret PGA Tour-kortet på denne måten.

For å kvalifisere seg til Web.com Tour Finals er Hovland avhengig av å avslutte årets PGA Tour-sesong mellom 126.- og 200.-plass på poenglisten FedEx Cup.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bryson DeChambeau var i likhet med Hovland regjerende U.S. Amateur-mester i 2016. Han fikk midlertidig PGA Tour-status denne sesongen, men klarte ikke å spille seg til PGA Tour-kortet direkte. Han kom seg imidlertid gjennom nåløyet i Web.com Tour Finals på slutten av sesongen. (Foto: Getty Images)

 

Alternativ 5: Gå omveien via Web.com Tour

Siste utvei for Hovland er å spille Web.com Tour-kvalifiseringen (Q-school) i desember (som ikke må forveksles med de tre Web.com Tour Finals-turneringene i august og september).

Spillerne som endte mellom 26.- og 100.-plass i Web.com Tour Finals i september, kvalifiserer seg direkte til det siste steget av Web.com Tour Q-school i desember.

Hvis Hovland ikke lykkes i å komme topp-200 i årets FedEx Cup (altså at han ikke kommer med i Web.com Tour Finals), eller hvis han havner utenfor topp-100 i Web.com Tour Finals, kvalifiserer han seg ikke direkte til Q-school-finalen i desember.

Da må han i så fall spille seg inn til finalen via Q-schools andre steg i november.

Web.com Tour Q-school er i motsetning til Web.com Tour Finals ikke en kvalifisering direkte til PGA-touren, men en kvalifisering til Web.com Tour i 2020.

Det er topp-25 på pengelisten på Web.com Tour i 2020 som blir PGA Tour-spillere året etter.

Hvis Hovland må gå omveien via Web.com Tour Q-school i år, er 2021 realistisk sett det tidligste han kan bli PGA Tour-spiller.

Henrik Bjørnstad kvalifiserte seg til PGA Tour gjennom Web.com Tour i 2009, den gang touren het Nationwide Tour.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad endte topp-25 på Web.com Tours pengeliste i 2009 (den gang het touren Nationwide Tour) og sikret seg arbeidstillatelse på PGA Tour i 2010. Her fra seremonien hvor han mottar «kortet». (Foto: Getty Images)

 

Vil på touren raskt som mulig

Scenariene over viser at det viktigste for Hovland blir å klore til seg en topp-200-plassering på FedEx Cup denne sesongen, dersom han blir proff.

De skisserte alternativene betyr så klart ingen verdens ting hvis han bestemmer seg for å fortsette som amatør ett år til og fullføre studiene ved Oklahoma State University.

Viktor Hovland har funnet seg raskt til rette på PGA-touren. (Foto: Getty Images)

Det er imidlertid bare i år han er garantert alle PGA Tour-invitasjonene som følger med U.S. Amateur-triumfen, og han ønsker nok å smi mens jernet er varmt.

Det er også nærliggende å tro at han er et enda hetere sponsorobjekt i år med den ærefulle statusen som «Defending U.S. Amateur Champion».

– Jeg driver fortsatt og vurderer om jeg skal bli proff til sommeren, eller gå et år til på college. Jeg ønsker definitivt å komme meg ut hit så raskt som mulig. Det er et ganske digg sted, sa Hovland i et intervju med amateurgolf.com på Bay Hill forrige uke.

Selv om høydepunktene kommer som perler på en snor i 2019, forsøker Hovland å ta en dag om gangen og ikke tenke alt for langt frem i tid.

– Vanligvis prater folk om hva som skjer på lang sikt, men akkurat nå tenker jeg mer på den nærmeste fremtiden. Jeg prøver å la alt synke inn. Selv collegeturneringene. Jeg ønsker ikke å ta noe som helst for gitt. Jeg forsøker å vinne alle turneringer jeg spiller, slår den 21-år gamle Miklagard-spilleren fast.

- - -

Les også: Hovland sammenlignes med Jordan Spieth


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.