– Dette er skremmende lesning

– Dette er skremmende lesning!

Øyvind Rojahn (lengst venstre) og Niklas Diethelm (lengst høyre) er skremt over hvor mye de beste på Nordic League har slitt på Challenge Tour året etter. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Niklas Diethelm og Øyvind Rojahn kommenterer hva som gjør førsteåret på Challenge Tour så krevende.

(Bakgrunn: Denne dystre trenden må Krogh og Tage bryte)

Norsk Golf presenterte onsdag en oversikt fra de to siste sesongene, som illustrerer hvor krevende det første året på Challenge Tour kan være.

De to siste årene har seks av de ti som endte topp-5 på Nordic League i 2013 og 2014 ikke lykkes i å beholde arbeidsrettighetene på Challenge Tour året etter. Den eneste spilleren som kan sies å ha prestert bra året etter et Nordic League-opphold de to siste årene, er europatour-veteran Steven Jeppesen.

Idrettssjef Øyvind Rojahn og Niklas Diethelm utbryter nærmest i kor når vi viser dem statistikken for de to siste årene:

– Dette er ikke noe vakker lesning. Dette var skremmende lesning!

– Det er ikke noe sjokk at det er nettopp Jeppesen som har gjort det bra. Han kjenner jo det livet godt. At Glennemo og Billing har spilt dårlig i år er mer skremmende. De var sinnsykt gode i fjor!, sier Rojahn.

Utenfor komfortsonen

Hva er den største utfordringen når man tar steget opp fra den nordiske ligaen til Challenge Tour? Også her er Rojahn og Diethelm - som begge har erfaring fra Challenge Tour selv - samstemte.

Man går fra å føle seg som en liten «konge», til å føle seg som verdens minste person

Niklas Diethelm

– Tryggheten blir borte, reisetiden krever mye mer av deg, du må være økonomisk sterkere, og du må ha mye sterkere tro på deg selv, fordi du ikke har nettverket ditt rundt deg like ofte. Du skal spille akkurat den samme golfen på Challenge Tour som du gjorde på Nordic League året før, og det er nesten ikke forskjell på banene. Men hele rammen rundt det gjør det mye mer krevende, forklarer Øyvind Rojahn.

– Man går fra en trygg tilværelse der man reiser med sine venner i en bil, til noe mye større og ensomt ute i verden. Det påvirker mange spillere sin evne til å få ut sitt beste spill. Jeg har sett ganske mange Challenge Tour-turneringer, og baneoppsettet er ikke noe vanskeligere. Scorene er ikke noe vanskeligere å få enn på Nordic League. Men mange sliter med å få frem det de har bevist de er gode på, fordi de ikke er bekvemme på sin nye arena. Man går fra å føle seg som en liten «konge», til å føle seg som verdens minste person, tilføyer Diethelm. 

Dette viser bare bredden i idretten, og at den er såpass kompleks at erfaring ofte er nyttig

Øyvind Rojahn

Rojahn sier bredden og nivået på Challenge Tour også er høyere enn noen gang tidligere.

– At to norske utøvere har prestert så bra på Nordic League, viser uansett at de har konkurrert på riktig nivå, og har gjort seg fortjent til å teste seg på neste steg. At det kan vise seg å være vanskelig å gjøre direkte, viser bare bredden i idretten, og at den er såpass kompleks at erfaring ofte er nyttig. Vi må heller ikke glemme  de som faktisk har klart dette direkte, som for eksempel Lucas Bjerregaard og Kristoffer Broberg. Det er disse spillerne de norske spillerne skal kopiere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen Kofstad på Wentworth
Niklas Diethelm mener Kristian Krogh Johannessen bør ta lærdom av Espen Kofstad. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

 

God start blir viktig

Niklas Diethelm peker på tre ting som blir viktig Tage og Krogh neste år - og først og fremst sistnevnte, som bare har vært proff i ett år når han får sin debut som Challenge Tour-spiller:

1. Vær taktisk klok i valget av hvem man omgir seg med ute på touren. 2 Jobb mye mentalt for å overbevise seg selv om at man «hører hjemme» blant de beste. 3. Sørg for å få en god start på sesongen.

– Selv om det er naturlig å søke etter spillere med samme språk og bakgrunn, bør du være mer taktisk når man utvider nettverket sitt. Espen Kofstad har tidligere sagt at han syntes det var bedre å tilbringe mye tid sammen med de engelske spillerne. Deres holdning før en hver turnering var å vinne, sammenlignet med mange av de nordiske spillerne som fokuserte mer på å klare cuten. Hvem han omgikk seg med, påvirket hans egen tankegang.

Valget av spisekompiser, innspillskompiser og så videre er viktigere enn mange spillere tror

– Det handler om å få noe av den samme trygghetsfølelsen på Challenge Tour, som man hadde på Nordic League. Jeg tror det blir viktig for Krogh å holde seg med spillere som har bevist at de hører hjemme på et veldig høyt nivå. Valget av spisekompiser, innspillskompiser og så videre er viktigere enn mange spillere tror, forklarer Diethelm.

Han avslutter med å understreke viktigheten av å gjøre sitt ypperste for å få en «flyting start» på sesongen. Challenge Tour-sesongen begynner ikke før langt ut i mars. Diethelm råder Tage og Krogh til å spille minitour-turneringer, som den spanske Gecko Tour, i ukene før Challenge-sesongen for å bli varme i trøya.

– Veien blir veldig tøff hvis du begynner sesongen med fem missede cuter. Overgangen blir mye lettere hvis du får noen positive opplevelser tidlig i sesongen. Holdningen bør være at du skal være i toppform når sesongen starter. Du har ikke råd til å tenke at du skal «spille seg i form» utover i sesongen. En turnering i mars er like viktig som en turnering i august!


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.