Dette vil golf-Norge huske fra 2015

Dette vil golf-Norge huske fra 2015

Det som skjedde i Solheim Cup i september var en av golfverdens mest omstridte hendelser i året som gikk. (Foto: Getty Images)

Oppturer og nedturer: Her er ti øyeblikk vi vil huske fra fjorårssesongen.

 

1. «Tutta-gate» i Solheim Cup

(Foto: Getty Images)

20. september var datoen golf-Norge fikk sitt «hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?»-øyeblikk. Siste dag av Solheim Cup, og nest siste runde. Suzann Pettersen, som spilte i ball med Charley Hull, straffet den amerikanske rookien Alison Lee for en nybegynnerfeil på det nest siste hullet i bestballmatchen. Lee misset sin birdieputt fra tre meter for å gå en opp, og plukket opp ballen som lå en snau halvmeter fra hullet - før Tutta og Lee hadde gitt bort putten. Det resulterte i europeisk seier av hullet, og til slutt også matchen, for Lee og Tutta. Både Lee og Hull brøt ut i gråt etter å ha takket for kampen, mens kapteiner, kameraer og reportere flokket seg rundt Tutta, som nektet for at hun hadde gjort noe galt. 

Til tross for at hun hadde regelboken på sin side, ble Tutta anklaget for usportslig opptreden, i en turnering der det kun er heder og ære som står på spill. «Alle» hadde en mening om Tutta hadde handlet rett eller galt, og på sosiale medier haglet kritikken fra alt fra kjente idrettsutøvere til berømte kulturpersonligheter.

Hendelsen tente gnisten i revansjesugne amerikanerne, som senere på ettermiddagen slo tilbake med det største comebacket i Solheim Cup-historien. Også i singlematchene spilte Tutta hovedrollen. Hun tapte den avgjørende matchen mot Angela Stanford, som hadde tapt sine ni siste matcher i Solheim Cup-sammenheng, før duellen mot Tutta.

I pressekonferansen på slutten av dagen, fortsatte Tutta å nekte hardnakket på at hun hadde gjort noe galt, men morgenen etter gjorde hun plutselig en helomvending, i form av en lang unnskyldning publisert på Facebook og Instagram.

En snau uke senere stilte hun opp i et 17 minutter langt intervju i Golf Channel, der hun forklarte seg og unnskyldet seg på nytt, men ikke klarte å svare på hva hun ville gjort annerledes.

 

Relaterte saker:

Kritikken hagler mot Tutta

Stanford avgjorde Solheim Cup mot Tutta

Se Tuttas 17 minutter lange Golf Channel-intervju

Lincicome om Tutta: No hard feelings

Mener kvinnelige og mannlige utøvere forskjellsbehandles

Kommentar: Golfverden svikter golfens sjel og Tutta

 

 

2. Finn H vs. Olympiatoppen

(Foto: Benjamin A. Ward)

Golfpresident Finn H. Andreassen gikk i februar til angrep på norsk toppidrett, nærmere bestemt toppidrettssjef Tore Øvrebø, som i sin oppsummering av idrettsåret 2014, fastslo at Norge er verdens nest beste idrettsnasjon i forhold til innbyggertall.

I en krass kronikk i VG, slo Finn H. hardt tilbake mot påstanden. Han kalte kildebruken for «uholdbar», og etterspurte en debatt om hvordan midlene i norsk toppidrett blir fordelt. Han ønsket mer åpenhet fra Olympiatoppen, som har rundt 140 millioner statlige kroner til rådighet til sin satsning. OLT bruker nesten alle ressurser på de små verdensidrettene med stort medaljepotensiale, samtidig som de største verdensidrettene blir nedprioritert.

Alle de riksdekkende mediene skrev om Andreassens utspill, og han fikk støtte av en rekke sentrale profiler. Blant andre tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad og den profilerte VG-kommentatoren Truls Dæhli.

I en debatt med Finn H. på direktesendte Dagsnytt 18 hos NRK, svarte Øvrebø følgende på kritikken:

– Vi prioriterer vinteridrettene, fordi de betyr mye for det norske folk. Vår hovedprioritet er at det oppfattes som en viktig sport i Norge.

 

Relaterte saker:

Golfpresidenten med krass kritikk mot toppidrettssjefen 

– Må prioritere de som har mulighet til å gjøre store internasjonale prestasjoner

Finn H. møtte Øvrebø til debatt

Mener norsk idrett må investere i de store internasjonale grenene

 

 

3. Solheim Cup-drømmen over for denne gang

Tutta med den norske caddien Andreas Thorp. (Foto: Getty Images)

Da Finn H. Andreassen ble valgt som golfpresident i november 2012, var hans første beskjed til golf-Norge at han ønsket å få kvinnegolfens største turnering til Norge. To år etter fikk Norges Golfforbund mandat fra Golftinget til å starte arbeidet med en norsk søknad til Solheim Cup 2019.

Oslo Golfklubb ble valgt til å fronte søknaden, og i årene før turneringen ble det planlagt en rundreise «in the land of Solheim», med Ladies European Tour-turneringer på Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

Søknaden ble imidlertid skrinlagt i midten av august, da NGF mottok avslag på statlig støtte til arrangementet. Arrangementet var avhengig av nærmere 80 millioner kroner i støtte fra stat og kommune. Golfpresident Finn H. Andreassen skrev i et blogginnlegg på norskgolf.no at dialogen med Oslo kommune var positiv, mens Kulturdepartementet, som var adressaten for de statlige midlene, hadde problemer med å svare noe som helst innen søknadsfristen. Han pekte på at den interne dialogen mellom kultur- og næringsdepartementet hadde vært dårlig.

Daværende kulturminister, Thorhild Widvey, sa i ettertid at NGF søkte på feil grunnlag. Hun mente staten ikke kunne gi midler til arrangementer gjennom dagens regelverk, kun til bygging av idrettsanlegg. Andreassen svarte med at NGF ikke hadde søkt om tippemidler, og viste til andre store arragementer som har fått statsstøtte gjennom statsbudsjettet. I kjølvannet av kritikken, åpnet kulturministeren for å se på om tippemidlene også kan gå til arrangementer.

– Jeg håper golf-Norge bruker erfaringene som er gjort til å søke igjen ved en senere anledning. Dette arrangementet fortjener golfinteresserte nordmenn å få med seg, sa Suzann Pettersen, som var en sentral ambassadør i arbeidet med å få Solheim Cup til Norge.

I følge Visit Oslo ville et tilskuertall på 70 000 i Solheim Cup i Oslo, tilsvarende det Tyskland hadde i fjor, medført næringsinntekter på 100-130 millioner kroner for regionen.

 

Relaterte saker:

Solheim Cup-nei kan føre til ny støtteordning 

NGF søker ikke Solheim Cup

Mener Norge kunne tjent 130 millioner på Solheim Cup

Tutta håper Norge søker igjen

Solheim Cup som forsvant

 

 

4. Krogh klar for Challenge Tour

(Foto: Benjamin A. Ward)

Kristian Krogh Johannessen var et av norsk herregolfs store lyspunkter i 2015. Team Norway-spilleren, som hoppet over college og kastet seg rett inn i profftilværelsen, sikret seg i høst Challenge Tour-kortet i sin første sesong som profesjonell. 19-åringen imponerte med sin stabilitet på Nordic League, og tok sin første proffseier på «hjemmebane» i august, da han vant Holtsmark Open i omspill. Han vant igjen i Finland bare to uker senere, og endte året med ni topp-10-plasseringer og utmerkelsen «Årets nykommer på Ecco Tour». Skal spille Challenge Tour 2016 sammen med veteranen Eirik Tage Johansen, som også imponerte med andreplass sammenlagt i Nordic League.

 

Relaterte saker:

Krogh klar for Challenge Tour

Krogh kåret til årets nykommer

Krogh Johannessen tok sin første proffseier

Les Norsk Golfs portrettintervju av Kristian Krogh Johannessen

 

 

5. Golf-Norges første kvinnelige golfpresident

(Foto: Benjamin A. Ward)

Under golftinget på Gardermoen i november, ble Marit Wiig enstemmig valgt til ny golfpresident, som første kvinne noensinne. På tidspunktet hun ble valgt var hun faktisk også verdens eneste (!) kvinnelige golfpresident, før amerikanske USGA valgte Diana Murphy til å styre skuta bare noen få uker senere.

Wiig (66) fra Hauger GK arbeidet inntil nylig som ekspedisjonssjef i kulturdepartementets idrettsavdeling, før hun tiltrådte vervet som golfpresident.

På talerstolen etter å ha blitt valgt, trakk Wiig frem tre området hun mener blir spesielt viktig for golf-Norge i tiden fremover: Klubbenes økonomi, og med et spesielt fokus på kvinner for å få medlemsvekst, golfens samfunnsverdi, og etikk og verdier, hvor man arbeider aktivt for en ren idrett.

Les også: – Jeg gleder meg til du skal krangle med Kulturdepartementet!

 

6. Nordaas sin drømmehøst

(Foto: Christian Døvle)

Sandra Nordaas fra Drøbak har vært fast inventar på det norske junior- og amatørlandslaget de siste årene, men det var først denne sesongen hun for alvor fikk et gjennombrudd utenfor Norges grenser. I sommer endte hun på fjerdeplass i prestisjetunge Annika Invitational i Sverige, og kort tid etter gikk hun helt til topps i British Girls Amateur Championship, Europas største jenteturnering. Hun kjempet seg blant annet gjennom tre omspill på vei mot den sensasjonelle seieren. Det gjorde at hun ble valgt ut til Junior Solheim Cup i Tyskland, som fjerde norske spiller noensinne etter Marianne Skarpnord, Lene Krogh og Tonje Daffinrud.

Selv om det ble amerikansk seier i Junior Solheim Cup, ble det likevel en uforglemmelig uke for Nordaas, som avsluttet turneringen med å gjøre eagle fra 130 meter og dele sin avslutningsmatch. Etterpå fikk hun skryt fra LPGA-stjernen Morgan Pressel, som fulgte matchen langs sidelinjen.

I november ble Nordaas sine prestasjoner hedret på Golftinget, der hun mottok utmerkelsen «årets talent» og et stipend på 15 000 kroner.

 

Relaterte saker: 

Nordaas til topps i Europas største jenteturnering

Her avslutter Sandra Junior Solheim Cup med eagle fra 130 meter

Nordaas ble årets talent

 

 

7. Reitan biter fra seg

(Foto: Junior Orange Bowl)

Golf-Norges svar på Casper Ruud? Man skal være forsiktig med å «hype» opp prestasjoner til juniorspillere - det er aldri noen garantier for at talentfulle juniorer også får vellykkede proffkarrierer. Det har golf-Norge dessverre så alt for mange beviser på tidligere.

 Det er likevel vanskelig ikke å bli begeistret over Kristoffer Reitans (Oslo GK) prestasjoner i 2015, og hva de kan bety for fremtiden. 

I juli vant 17-åringen slagspillet i lag-EM for gutter, en stor bragd i internasjonal juniorgolf. På listen over tidligere vinnere finner vi blant annet PGA Tour-stjernen Victor Dubuisson.

På slutten av året fikk han navnet sitt på et nytt trofé, ved siden av enda et større navn: Han vant den amerikanske storturneringen Junior Orange Bowl med hele fem slags margin. Han vant turneringen på Tiger Woods sin 40-årsdag, 24 år etter at Woods vant den samme turneringen i 1991. I tillegg til Woods har spillere som Jose Maria Olazabal, Hal Sutton, Craig Stadler, Mark Calcavechia og Billy Mayfair løftet trofeet tidligere.

– Dette er det største jeg har vunnet. Bare det at det står Tiger Woods på pokalen sier hvor stort dette er. I hvertfall for meg. Det er fantastisk gøy, sa Reitan til Norsk Golf etter seieren.

 

Relaterte saker:

Reitan vant storturnering

Reitan knuste alle i EM-kvalifiseringen

 

 

8. Tutta ut av topp-10 

Tuttas selfie fra hennes første seier på over et halvannet år. (Foto: Getty Images)

Mandag 12. oktober markerte slutten på en av moderne kvinnegolfs mest imponerende statistikker. Etter 436 uker blant topp-10 på verdensrankingen, var Tutta plutselig på utsiden. Det var første gang siden juni 2007! Ingen annen spiller har vært lenger blant topp-10 siden Rolex Rankings ble introdusert i februar 2006.

Vi skal ikke skru klokken tilbake mer enn snaue to år, da Tutta lå på andreplass på rankingen og kun noen få desimalpoeng unna verdensenertronen. Hun har imidlertid ikke vært seg selv lik de to siste sesongene. I juni vant hun sin første LPGA-turnering på 21 måneder, men det var ikke nok i å forhindre at den lange perioden blant topp-10 tok slutt.

– Det er en helt ekstrem prestasjon. Det er ingen annen måte å beskrive det på. I dagens sportsverden, uavhengig av om det er golf, tennis, fotball eller basket - er ikke den største utfordringen å nå toppen, men å holde seg der. Det har hun klart. Rekorden er et bevis på hennes fantastiske talent. Hun er ikke her for å delta. Hun er her for kun en ting: Å nå toppen, sa LPGA Tours kommunikasjonssjef Kraig Kann til Norsk Golf om prestasjonen.

 

 

9. De nye triksekongene

Stadig flere golfere bruker sosiale medier for å vise frem sitt talent. Ingen andre norske spillere har gjort det bedre enn triksekongene Mathias Schjølberg (Oslo GK) og Petter S. Møller (Stavanger GK), hvis ballkunstner allerede har blitt sett av millioner.

Se noen av Schjølbergs spektakulære triks her, og Møllers vanvittige  triksevideo som gikk viralt her

 

 

10. Ny Kofstad-sesong som forsvant

(Foto: Benjamin A. Ward)

Etter en 2014 som ble ødelagt av skader, gledet vi oss til å se Espen Kofstad ta fatt på en ny, og forhåpentligvis skadefri, europatour-sesong i 2015. Men allerede i februar kom sjokkbeskjeden om at Kofstad meldte seg av alle turneringer resten av året på grunn av store smerter i ryggen. I juni brøt han med treneren han har hatt siden han ble proff i 2011, Mark Davies, og startet å jobbe med samme trener som europatour-stjernene ouis Oosthuizen og Lee Westwood, Pete Cowens assistent Mike Walker. 

I september gjorde han endelig comeback, men i bare sin andre turnering tilbake slo ryggen seg vrang igjen. Kofstad klarte likevel å spille Q-School-maratonet senere på høsten, hvor han forsøkte å pynte på sin Europatour-kategori for 2016. Det klarte han ikke, men han er uansett sikret et tett program av turneringen - forutsatt at kroppen lystrer. Golf-Norge krysser fingrene!

 

Relaterte saker:

– Aner ikke hvor lenge jeg blir borte

Kofstad bytter trener

Skademarerittet fortsetter for Kofstad

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.