Europa vant thrilleravslutning

THRILLER: Graeme McDowell fikk æren av å bli tungen på vektskålen da Europa gjenerobret Ryder Cup-trofeet. Foto: All Over Press.

En voldsom sluttspurt fra amerikanerne var ikke nok til å hindre europeerne fra å gjenerobre Ryder Cup-trofeét.

Det ble en høydramatisk og nervepirrende avslutning på årets utgave av Ryder Cup. 

USA brukte mandagens singlematcher på å spise innpå forspranget Europa hadde opparbeidet seg under søndagens foursome- og fourball-runder, men det holdt akkurat ikke for amerikanerne. I det som skulle bli en av historiens mest jevnspilte Ryder Cup-turneringer var det kun ett fattig poeng som skilte lagene til slutt. 14,5 - 13,5 stod det i europeernes favør da dagen var omme. 

Inspirert av stjernene

Steve Stricker åpnet ballet for USA med å beseire Lee Westwood 2&1, og påførte dermed engelskmannen sitt første tap for turneringen.

Dustin Johnson som ikke fikk spille omspill mot Martin Kaymer i US PGA Championship i høst da han fikk to straffeslag for å ha grunnet køllen i en bunker på det siste hullet, fikk en personlig hevn mot tyskeren mandag. Johnson spilte som en mann besatt, og knuste Kaymer 6&4.

En annen amerikaner som bet fra seg var verdensener Tiger Woods. Etter å ha ligget to ned etter to hull mot Fransesco Molinaro hentet Woods seg mesterlig inn og slo italieneren 4&3. På de 15 hullene de rakk å spille gikk Woods på hele ni under par, det beste han har prestert på en golfbane på lang tid. Han fortsetter dermed sin imponerende statistikk i singelrundene av Ryder Cup. Den eneste gangen han har tapt var i 1999 mot Constantino Rocca.

Også Phil Mickelson fant tilbake formen i sin match mot svenske Peter Hanson. Mickelson hadde før mandagens runde tapt alle sine matcher i turneringen, men stilnet kritikerne med en overbevisende 4&2 seier.

Amerikanerne virket å bli inspirert av de viktige seierne. Rickie Fowler som spilte mot Edoardo Molinaro lå bak hele matchen, og slet med å finne flyten. Med seks hull igjen å spille lå 21-åringen fire ned og var avhengig av å ta seg sammen for å holde liv i USA sitt håp. Det gjorde han.

Elleville jubelscener

Med tre birdier fra hull 13 til 17 lå han plutselig bare en bak italieneren med ett hull igjen å spille. Foran et stappfullt publikumsgalleri rundt den 18. greenen viste Fowler nerver av stål og senket en femmetersputt for birdie for å dele matchen. Det ble dermed klart at de respektive lagenes håp hvilte på Graeme McDowell og Hunter Mahan sine skuldre. 

Nordirske McDowell som vant US Open i juni var i føringen gjennom hele matchen, og da de var kommet til det 17. hullet var det dormie. Mahan var avhengig av å vinne hullet for å holde liv i amerikanernes håp, men maktet ikke mer enn en bogey. McDowell kunne med det bruke to putter fra en meter for å vinne matchen. Mahan innså at slaget var tapt, og gav hullet til McDowell. Elleville jubelscener kunne dermed bryte løs. 

Seieren betyr at Europa gjenerobrer trofeet amerikanerne vant på Valhalla Golf Club i Kentucky i 2008. Europa har nå vunnet fire av de fem siste turneringene som har blitt avviklet. Om to år møtes lagene til dyst igjen, da på Medinah Country Club i Illinois.

Den endelige resultatlisten finner du her.


 Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.