Europeerne overtar hegemoniet

OPTIMIST: Ian Poulter ser lyst på europeernes muligheter i årene fremover (Foto: All Over Press)

Og Storbritannia leder an i den unge revolusjonen.

Det siste året har markert et generasjonsskifte i verdenstoppen, og europeerne er i ferd med å overta tronen som den ledende produsenten av store golfstjerner.
Etter helgens majorseier i USPGA Championship, gjorde tyske Martin Kaymer et byks opp verdensrankingen og klatret fra 13 til 5. plass. Han ble med det den femte europeeren på den offisielle topp ti-rankingen. Det er verdt å legge merke til at det nå er like mange briter som det er amerikanere på denne rangeringen, det til tross for at USAs befolkning er over fem ganger så stor.
Talentgap svekker USA
USA produserer ikke lenger talenter i samme hyppighet som det europeerne, og først og fremst Storbritannia gjør. Mens gjennomsnittsalderen på de fire amerikanerne i topp 10 listen over verdens beste spillere er på 40 år, ligger snittet på europeerne ti år under. Phil Mickelson, Steve Stricker og Jim Furyk har alle rundet 40. Europeiske spillere som Martin Kaymer, Rory McIlroy, Luke Donald og Paul Casey har på sin side sin antatt beste alder foran seg. 
Mannen som for øyeblikket ligger en plass utenfor topp ti-kåringen, Ian Poulter, setter spørsmålstegn ved hvorvidt spillere over 40 klarer å opprettholde den samme sulten som unge spillere har. Han mener amerikanerne har en jobb foran seg.
- Veldig unge
Spillerne i USA som skal overta stafettpinnen etter de nåværende stjernene er fortsatt veldig unge, og de trenger mer erfaring, sier Poulter.
Han peker på at det for øyeblikket er et 15-års gap mellom de beste amerikanerne på touren og de mest lovende unge talentene. Det åpner døren for europeisk dominanse, mener Poulter.
I løpet av fem år bør vi (europeerne, red.anm) ha samlet opp en del majorer, konkluderer han.
Visekaptein for det amerikanske Ryder Cup-laget, Tom Lehman, forklarer situasjonen slik:
- Det amerikanske collegesystemet er det beste treningsfeltet i golf for unge kommende profesjonelle. Men i stadig større grad kommer det inn studenter fra hele verden, og dette kan ødelegge for mulighetene til de amerikanske studentene.
Europeiske Ryder Cup-favoritter 
I 2008 ble irske Padraig Harrington første europeer noensinne til å vinne USPGA Championship. Nå, kun to år etter har tyske Martin Kaymer gjentatt bedriften (det er også verdt å nevne at kometen Rory McIlroy fra Nord Irland var kun noen fattige centimetere unna å delta i omspillet). 
Tidligere i år ble i tillegg Graeme McDowell første europeer til å vinne US Open siden Tony Jacklin i 1970. Denne utviklingen har ført til at Europa har seilt frem som bookmakernes favoritt til å vinne Ryder Cup-turneringen som avvikles i Wales fra 1. til 3. oktober. 
Med en Tiger på toppen av rankingen som ikke lenger spiller som om han var fra en annen planet, baner det vei for at en europeer snart kan snike seg på toppen av verdensrankingen.
Det vil i så fall bli for første gang siden Nick Faldo tronet for 16 år siden.
Kilder: Golf World, The Independent
Les også

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.