Europeiske baner har det tøffest

TOMT: Mange baner i Europa har opplevd betydelige konsekvenser av finanskrisen. Dundonald Links på det skotske vestkysten er intet unntak.

Alvorlig utvikling og betydelige konsekvenser av finanskrisen, opplyser KPMG.

Nær seks av ti golfbaner i Norden har opplevd negative konsekvenser av finanskrisen, mens to tredjedeler av golfbanene i Europa, Midt-Østen og Afrika melder om den samme utviklingen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Golf Advisory Practice i KPMG.

Nær halvparten av golfbanene har sett både driftsinntekter og driftsresultatet falle i takt med stagnasjonen i næringslivsaktiviteten. De som er rammet hardest er golfanlegg der det er bygget opp hotellkompleks i tilknytning til banen.

Alvorlig utvikling

– Når nesten åtte av ti golfanlegg med hotellfasiliteter har opplevd betydelige konsekvenser av finanskrisen, er dette en alvorlig utvikling. Men det er også store regionale forskjeller, som gjør at enkelte områder er spesielt hardt rammet. I de markedene vi har undersøkt er fallet størst i Afrika, som i praksis er Sør-Afrika og Mauritius, sier direktør Erik Solberg i KPMG.

For fire av ti baner er konsekvensene at antallet spilte runder er redusert, samtidig melder 34 prosent av banene at de har hatt en økning.
– Ut fra undersøkelsen ser vi at de øst-europeiske landene, som primært har utviklet en rekke baner de siste årene, og kommer fra en situasjon med underdekning, har en vekst selv under finanskrisen. For total sett har en av tre golfbaner evnet å øke driftsinntektene sine i 2009, sier Solberg.

Kostnadskutt

For å bedre resultatet har 65 prosent av banene arbeidet med kostnadskutt og to av ti har enten refinansiert eller restrukturert driftsselskapet. De offensive grepene for golfbanene har blant annet vært å endre markedsstrategi (63 prosent), arbeid med å øke kundetilfredsheten (58 prosent) og endring av prisene (44 prosent).
- Når kun en av tre baner har klart å øke inntektene, mens kostnadsnivået har vært på samme nivå som i 2008 eller lavere, sier dette det meste om utfordringene i denne sektoren, sier han.
En av tre baner har allerede opplevd en bedring eller tror på en bedring i første halvår, og flere enn halvparten tror 2010 vil bli bedre enn 2009.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.