Fantastisk foursome

Fantastisk foursome

JEVNT: Men kanskje litt langt mellom de store øyeblikkene. Var det litt roligere enn forventet på Gleneagles i dag? (Foto: Getty Images)

Etter en uryddig fourball for Europa viste de USA hvor skapet står. Et halvt poeng fra perfekt foursome og 5-3 ledelse sammenlagt var den perfekte måten å avslutte dagen. 

Fredag - Foursome

 

Det står 5-3 etter første dag på Gleneagles. En dag som har gitt noen svar og ganske mange nye spørsmål for begge lags kapteiner.

 

Duoen Spieth/Reed tok Ryder Cup med storm i fourball. Alle trodde de skulle slippe til i foursome, selv hovedpersonene uttrykte litt skuffelse. De lyktes ikke å overtale kaptein Watson og må se runden fra sidelinjen. Hvis USA gjør en dårlig foursome vil denne avgjørelsen bli heftig diskutert.

 

De to store diskusjonene for Europa var Garcia/McIlroy og Westwood. Sistnevnte gjorde seg ikke bort og viste bedre putting enn de fleste hadde forventet. Det ble seier sammen med Donaldson og McGinley fikk svaret han ønsket. Det sies ofte at Ryder Cup handler om å få spillere 'i gang'. Westwood er i gang nå.

 

Garcia/McIlroy innfridde ikke forventningene. Eller kanskje forventet man litt rot og ville slag, for det ble det. 2down etter 16 hull mot Walker/Fowler og med mye dårlig golf bak seg gjorde Rory det store spillere gjør. Han senket en kjempeputt og plutselig var det mulig å dele matchen som så håpløs ut. Med Garcias mesterlige fairwaywood vant de siste hull på birdie og fikk delt match. Et halvt poeng vunnet, mer enn et halvt poeng tapt.

 

I tilfelle noen ikke så på og lurer på hvordan Garcias dag var.

 

 

 


Donaldson/Westwood - Kuchar/Furyk  2up Europa

 

Westwood har lært å putte. Og i grevens tid, for mot stødige Kuchar/Furyk får de ingenting gratis. USA tok første stikk ved å ta hull 3. Etter det ble det bare Donaldson/Westwood. De snudde til 2up etter 11 hull, etter det var matchen så jevn som det kan bli. På hull 17 ble det litt spenning da Kuchar/Furyk reduserte til 1up.

 

Hull 18 er ikke så enkelt som man tror, det beviste Furyk da han la seg opp for nær noen enorme pukler rundt greenen og ga Kuchar et vrient slag. Kuchar svarte med å duffe forsøket sitt. Donaldson la den rimelig bra inntil og amerikanerne takket for matchen. 2up til Europa og en følelsesladet seier for Westwood. Det var både lettelse, glede og stolthet i det smilet etter seieren.

 

 

 

Rose/Stenson - Mahan/Johnson  2&1

 

Justin Rose nyter hvert øyeblikk og viser det. Han har tråkket til fra første stund sammen med sin svenske partner. Første hull mot Mahan/Johnson ble vunnet og duoen var 2up etter seks. Mahan og Johnson har rutine og det viste de ved å hente ledelsen kjapt inn på hull 7 og 8.

 

Rose/Stenson seiler opp som Europas superduo. Etter at parene tok hvert sitt hull på back nine satt europeerne inn støtet. Par på hull 15 og 17 mot USAs bogey og litt enkel matte gjør at man ikke trenger å spille det siste hullet. 2&1 seier og Europa har snudd til sammenlagtledelse.

 

 

McIlroy/Garcia - Walker/Fowler  AS

 

Garcia fortsetter litt der han slapp. En lav superhook på hull 5, out of bounds og tapt hull ble snudd til glede med lang birdieputt på neste. Han fulgte så opp med en drive langt ut til høyre på neste, det går altså virkelig opp og ned for spanjolen i dag. Putteren sitter heller ikke, og da hjelper det lite at makkeren til tider slår strålende slag.

 

Etter 16 hull de sikkert helst vil glemme så det mørkt ut. Walker/Fowler ledet med to hull og det var bare to igjen. Da viste verdenseneren seg som den mesteren han er. Langputten på 17 ble senket, det kunne reddes et halvt poeng. To ville utslag, ett fra hvert par, gjorde ting litt vrient. Garcia valgte å endelig dra fram sitt beste og slo dagens råeste slag. 4 meters eagleputt for Rory falt ikke men det ble birdie. Og når amerikanerne slet seg inn til par ble matchen delt. 

 

 

 

Dubuisson/McDowell - Mickelson/Bradley - 3&2

 

For en start det ble på Dubuisson/McDowell. Mot amerikanernes stjernepar viste de ingen nåde og gikk til 3up allerede etter fem hull. Paret var -2 etter disse hullene, en sterk prestasjon i foursome. Mickelson misset noen korte putter. Ukarakteristisk vil noen si, men han er ikke like sikker som før.

 

Dubuisson/McDowell gjorde som flere av sine lagkamerater og spilte en litt uryddig runde. Franskmannen hadde en tendens til å dra drivene ut til venstre, med resulterende trøbbel for partneren. Det gikk mot en kjølig kveld på Gleneagles når de endelig klarte å knekke sine motstandere på hull 16. McDowell er en mann for de store anledninger og senket en nydelig langputt. 3&2 og en stor skalp for Europa. Bradley/Mickelson er sett på som et nøkkelpar for USA, men akkurat nå trenger nøkkelen litt finpussing.

 

 

 


Fredag - Fourball 

 

 

En duggfrisk skotsk morgen. Phil Mickelson med votter og skotske tilskuere i shorts. 40-50.000 tilskuere hadde tatt en veldig tidlig morgenkaffe eller te og omkranset banen fra første slag. Synging på første tee har blitt en europeisk tradisjon, nesten som på en fotballbane. Det europeiske laget stilte i patriotiske, blå gensere med Saint Andrew’s Cross, en hyllest til Skottland. Amerikanerne hadde valgt å pryde brystkassen med Ryder Cup trofeet.

 

 

 

 

 

Når alt ligger til rette for en stor dag slår Webb Simpson i gang Ryder Cup 2014 med et ballongslag som sliter med å nå fairway. Det la nok ingen demper på den europeiske fansens forhåpninger. I starten lignet de enorme resultattavlene på banen mest på valgkampreklamer for Høyre. Det lyste blått mot oss.

 

 

 

 

Motgang for Garcia/McIlroy var kanskje ikke det man forventet, men Rory spredde drivene for mye og Mickelson/Bradley er en superduo for USA. Når det gikk litt trått var det nok deilig for Europa å få det første poenget på tavlen ved Stenson/Rose. Med det snudde plutselig alt igjen, slik det ofte gjør i golf. Bjørn senket en chip for å være 2up etter 13 sammen med Kaymer. I neste øyeblikk setter Rory en putt og paret Garcia/McIlroy er nå bare 1down.

 

To matcher var det aldri tvil om. Stenson/Rose knuste Watson/Simpson 5&4 og den unge amerikanske duoen Spieth/Reed vant med samme margin mot Poulter/Gallacher. I de to andre ble det spenning hele veien. Kaymer/Bjørn hadde en kanonstart og var tidlig 3up. Å gå av green på hull 18 med delt match mot Fowler/Walker føles nok som et tap. Samtidig viste de godt spill, spesielt Kaymer slo noen utrolig gode slag. Litt orden på puttingen så er det der, men det gjelder stort sett alle i dag.

 

Den siste matchen gikk tregt. Garcia/McIlroy fortsatte med de merkelige slagene gjennom hele runden. Når motstanderen er Bradley/Mickelson straffer det seg. Mot slutten våknet Keegan Bradley og da ble det amerikansk jubel. Han er amerikanernes Poulter, bare i en utrolig nok mye mer intens versjon. Match 4 var All Square når de gikk ut på hull 18. Et par 5 med alt å spille for og mye å tape. Garcia/McIlroy knakk sammen og amerikanerne imponerte. Mickelson vant hullet for laget sitt med birdie. Det som så ut som en god start og ledelse etter fourball ble 1 1/2 - 2 1/2 og USA i føringen.

 

Ettermiddagens foursomes er følgende matcher.

 

Donaldson/Westwood - Furyk/Kuchar

Rose/Stenson - Mahan/Johnson

McIlroy/Garcia - Walker/Fowler

McDowell/Dubuisson - Mickelson/Bradley

 

 


Stenson/Rose vs Watson/Simpson - 5&4

 

Den amerikanske duoen virket rusten i starten. De havnet gjentatte ganger i vanskelige situasjoner og kom tidlig bakpå mot et sterkt europeisk par. Rose slo til med birdie på to par 3 hull og Stenson hadde sine bidrag på par 5 hullene. Etter ti spilte hull var Stenson/Rose 4up og hadde full kontroll.

 

På hull 14 var det over. Rose senker putten og de vinner 5&4. Det amerikanske paret var aldri med i denne matchen.

 

 

 

Kaymer/Bjørn vs Fowler/Walker - Delt 

 

Fowler har spilt fire matcher i Ryder Cup. Han har aldri vært i ledelse i noen av dem. En ganske utrolig statistikk, med tanke på at han er regnet som en farlig spiller som motiverer laget. Med Kaymer/Bjørn 3up etter fire hull skulle det bli nok en match uten ledelse for Fowler.

 

Etter den gode starten ble det litt motbakke for europeerne fram til hull 13. Der chippet like godt Bjørn i og vi fikk et herlig Ryder Cup brøl på Gleneagles. Dansken gliste nok litt i skjegget, selv om det er vanskelig å se noen følelser hos ham. Den tysk-danske dynamittduoen var 2up med tre hull igjen. Da skulle det jo normalt gå, men Walker/Fowler viste klasse og hentet dem inn. Delt match, det føles nok som et tap for europeerne.

 

Waker imponerte med voldsom lengde fra tee og spilte ellers en solid match. At det var litt tilskuere påvirket ikke debutantens nerver.

 

 


Poulter/Gallacher vs Spieth/Reed - 4&5

 

Hva er sjansen for at Ian Poulter skal misse en veldig kort parputt og tape åpningshullet i Ryder Cup? I dag skjedde det, og med minimal hjelp fra det skotske hjemmehåpet Gallacher skulle det bli en tøff dag på banen for Poults.

 

Spieth/Reed er det yngste paret i Ryder Cups historie, men det er to unge menn med stor selvtillit. 6up etter 11, de kjørte fullstendig over ferske Gallacher og Poulter uten flyt. Seieren ble til slutt 5&4 og Poulter/Gallacher vant kun ett hull i løpet av runden. Nå kan dette bli et godt par for USA, men overraskende ble de utelatt fra ettermiddagens foursome. Kanskje et tegn på at kaptein Watson hadde tatt den beslutningen før fourball.

 

Den dynamiske duoen - Jordan Spieth og Patrick Reed. 

 

 

 


McIlroy/Garcia vs Mickelson/Bradley - 1up USA

 

Mickelson åpnet ballet med nydelig innspill og enkel birdie. McIlroys fire meter for birdie satt midt i koppen. Klart svar og full tenning fra superstjernen. Med litt vill driving som gjenganger i gruppen fikk de en del utfordrende slag underveis.

 

På hull 10 gikk amerikanerne 2up. Da virket det litt tungt for Rory og Sergio, men i golf snur det fort. Etter 13 hull var matchen lik, begge par hadde da vunnet tre hull hver. Ikke mye deling i denne matchen altså, der fire spillere tok i bruk store deler av banearealet for å komme fram til flagget.

 

Ingen av spillerne ville vike fra denne spillestilen. Det ble mye kjemping og en inspirert Bradley viste klasse i flere situasjoner. På vei ut på banens siste var matchen lik. 17 spilte hull med fire hull vunnet av hvert lag. Det endte med europeisk stjernesammenbrudd, amerikansk seier i matchen og ledelse 2 1/2 - 1 1/2 etter fourball.

 

 

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.