Gode nyheter for Skarpnord, Daffinrud & co.

Gode nyheter for Skarpnord, Daffinrud & co.

LPGA-sjef Mike Whan har innledet samtaler med Ladies European Tour for å se på hvordan fremtiden til europeisk damegolf kan sikres. (Foto: Getty Images)

Den største touren i europeisk damegolf, Ladies European Tour, sliter kraftig. Nå skal de få drahjelp av LPGA Tour og European Tour.

LPGA-sjef Mike Whan bekreftet overfor Golf Channel under forrige ukes Solheim Cup at de har innledet samtaler med Ladies European Tour for å se på hvordan touren i Europa kan utvikles videre. 

Det som har skjedd på Ladies European Tour de siste par sesongene kan best forklares som en krise. For seks år siden bestod Ladies European Tour-sesongen av 27 turneringer. Siden den gang har turneringsprogrammet blitt halvert, og hvis man ikke medregner majorene, spilles bare tre av årets turneringer på europeisk jord.

Bare i år har spillerne blitt lovet syv turneringer som ikke ble noe av, noe som har ført til store tomrom i kalenderen for spillere som Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud og Madelene Stavnar.

Les også: Europatour-sjefen fikk sparken 

Under British Open tidligere denne måneden sa den skotske europatour-veteranen Catriona Matthew at touren hadde feil folk i ledelsen, og 10. august kom nyheten om at Ladies European Tour-sjef Ivan Khodabakhsh hadde fått sparken.

Samarbeid

Nå ønsker LPGA, verdens største dametour, og European Tour, herrenes største tour i Europa, å slå sammen sine hoder og ressurser for å se hvordan Ladies European Tour kan reddes.

– Det viktigste spørsmålet vi ser på, er hvordan vi kan sørge for at medlemmer av Ladies European Tour får spille nok turneringer, flere muligheter til å utvikle seg økonomisk og som golfspillere. Når man har det som utgangspunkt, blir det lettere å ta avgjørelser, sier Whan til Golf Channel.

Jeg har tro på at det er et marked for å ha mange proffturneringer for damer i Europa, så får tiden vise hvordan det blir organisert

Jon Karlsen

Team Norway-sjef Jon Karlsen sier til Norsk Golf at han ikke har konkret kjennskap til saken, men han har tro på fremtiden til europeisk damegolf.

– Jeg har tro på at det er et marked for å ha mange proffturneringer for damer i Europa, så får tiden vise hvordan det blir organisert, sier Karlsen.

Reddet LPGA i krise

Mike Whan i LPGA understreker at han ser på LPGA som en global tour, ikke en amerikansk tour.

Norsk Golf fikk opplyst fra kilder i miljøet at LPGA allerede for et år siden ønsket å slå seg sammen med Ladies European Tour, ta touren under sine vinger og gjøre det til en del av Symetra Tour, nivået under LPGA Tour – slik at Symetra Tour kunne bli en helårs-tour på begge sider av Atlanteren.

Samtalene skal angivelig ha blitt stoppet fordi Ivan Khodabakhsh i LET ikke ønsket turneringer med så lave premiesummer som det er på Symetra Tour.

Whan ønsker ikke å spekulere overfor Golf Channel om LET kommer til å bli en form for satelitt-tour under LPGA. Han sier planene foreløpig er på begynnerstadiet, men er godt fornøyd med at herrenes europatour også har sagt seg villige til å bidra.

– Nå skal vi forsøke å skape en felles visjon, sier Whan, som har god erfaring med å bygge opp en tour i problemer.

Da han overtok sjefsroret i LPGA i 2010, hadde touren krympet til bare 23 turneringer og en samlet premiepott på 40 millioner dollar. Nå, seks år senere, består touren av 34 turneringer med totalt 67 millioner dollar i premiepenger.

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.