- Golf må ta doping på alvor

ANSVAR: En dopingsak er alltid utøvers ansvar, men også støttepersonellet må ta sin del, understreker Anne Cappelen, fagsjef i Antidoping Norge. (Illustrasjonsfoto)

Antidoping Norge ønsker et kunnskapsløft i norske klubber.

Anne Cappelen, fagsjef i Antidoping Norge, appellerer til mer kunnskap og mer fokus på dopingarbeid etter at en norsk junior ble tatt for bruk av cannabis i oktober. Fagsjefen talte til golf-Norge da klubbene var samlet på Golfforum sist helg.

- Det er noen som mener at doping ikke er et problem i golf fordi det ikke er prestasjonsfremmende. Men det er flere forhold som avgjør om det er doping eller ikke. Er det ødeleggende for utøverens helse eller idrettens anseelse? Med to av disse tre kriteriene på plass, er det doping. Det er altså ikke avgjørende at det øker yteevnen, understreker Cappelen.

Hun håper dopingsaken har vært en vekker for norske golfklubber.

- En dopingsak er ALLTID utøverens ansvar, men det er også støttepersonellets ansvar. Og bare ved å formidle korrekt fakta og aktivt forebygge dopingbruk, kan norske golfspillere forstå konsekvensene før det er for sent, poengterer fagsjefen.

World Antidoping Code slår fast at man  ikke må finne spor av stoffer for at det skal være en dopingsak. Bruk, tilvirkning, salg eller besittelse er også doping. Å ødelegge prøver eller unnlate å møte til kontroll, gir også sanksjoner.

- Dopingbestemmelsene er tydelige, men langt fra alle vet nok om dette. Derfor har vi samlet alt på ett nettsted, og derfor har vi laget verktøy som «Rent Idrettslag» og «Ren utøver». Om du ikke får med deg noe annet, så husk nettadressen www.antidoping.no. Spre den til alle i klubben. Sørg for at kompetansen om temaet øker, sier Anne Cappelen og oppfordrer alle klubbene til å legge en lenke til Antidoping Norge fra sine klubbsider.

- En dopingsak er en stor påkjenning for unge utøvere, og også for klubben som rammes. Derfor er det så viktig å få ut informasjon og kunnskap på dette området, sier Cappelen.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.