Golfeksperter etter ellevill Mickelson-hendelse: – Han burde diskvalifisert seg selv

Golfeksperter etter ellevill Mickelson-hendelse: – Han burde diskvalifisert seg selv

Det oppstod full forvirring da Phil Mickelson med vilje slo en ball i bevegelse under lørdagens tredje runde av U.S. Open på Shinnecock Hills. (Skjermdump: Fox Sports)

Det oppstod en bisarr situasjon under lørdagens runde av U.S. Open, da Phil Mickelson med vilje slo en putt mens ballen fortsatt rullet. Golfeksperter som Norsk Golf pratet med, mente «Lefty» burde ha trukket seg fra turneringen.

Phil Mickelson, også kjent som «Phil the Thrill» er utvilsomt PGA-tourens mest uforutsigbare spiller. Når karrieren hans er omme, vil sannsynligvis det som skjedde på hull 13 under «moving day» på Shinnecock Hills likevel stå igjen som et av de mest elleville.

Da 48-åringens fire meters bogeyputt i nedoverbakke viste seg å bli alt for lang, jogget han frem til ballen og slo returen før den rakk å rulle hele veien ned fra green – mens ballen fortsatt var i bevegelse. Det fikk både publikum og kommentatorer til å måpe av forvirring.

«Wow. Det er sjokkerende!» sa Fox Sports sin kommentaor Joe Buck idet Mickelson klinket til det som skulle ha vært dobbelbogeyputten.

Situasjonen resulterte i to straffeslag og en score på ti slag på hullet. Dermed kom han inn til en runde på elleve over par og en totalscore på +17 sammenlagt, nest sist av spillerne som klarte cuten. 

Se hele situasjonen under:

 

 

– Det var et øyeblikk med galskap, sa Mickelsons medspiller Andrew «Beef» Johnston i presseboksen etter runden.

Hensikten var å utnytte regelverket så godt jeg kunne

Phil Mickelson

Da hovedpersonen selv møtte et nysgjerrig og forvirret pressekorps, som lurte på hva i alle dager som foregikk i hodet hans, forklarte han seg slik:

– Det var ikke ment som å være respektløs mot noen. Jeg vet at det er to straffeslag. Men på det tidspunktet følte jeg ikke for å gå frem og tilbake for å slå det samme slaget, så da tok jeg straffen og gikk videre. Jeg forstår reglene slik, og jeg har hatt flere situasjoner tidligere hvor jeg har ønsket å gjøre det samme. Nå gjorde jeg det omsider. Hensikten var å utnytte regelverket så godt jeg kunne, forklarer Mickelson.

Etterpå raste debatten i sosiale medier om hvorvidt Mickelson burde trekke seg eller ikke. I mediasenteret på Shinnecock Hills var ikke diskusjonen like polarisert, og alle golfjournalistene som Norsk Golf pratet med, mente at Mickelson burde trekke seg.

– Han burde utvilsomt trekke seg. Han kan ikke tjene penger denne uken på bekostning av andre spillere som har vært redelige, sier Ian Carter i BBC.

– Når han innrømmer at han gjort det, er det ingen grunn til at USGA ikke skal diskvalifisere ham. Og hvis de ikke gjør det, bør han trekke seg, sier Jay Busbee i Yahoo! Sports.

Den anerkjente journalisten Jason Sobel i Action Network bare flirer når han forteller hvorfor USGA ikke kommer til å diskvalifisere Mickelson. Sobel har spurt USGA om hvorfor ikke Mickelson diskes for brudd på golfreglenes 1-2, som sier at spillere ikke har lov til å foreta noen handlinger som har til hensikt å påvirke bevegelsen til en ball i spill.

– USGA svarte meg at det heller er regel 14-5 som gjelder. Hvis Mickelson hadde stoppet ballen i stedet for å slå et slag mens ballen var i bevegelse, hadde han blitt disket. Det er ikke til å tro, sier Sobel og rister på hodet.

Regel 14-5 sier at en spiller«ikke må slå et slag på sin ball mens den er i bevegelse, men dersom ballen begynner å bevege seg først etter at spilleren har påbegynt slaget eller bevegelsen bakover med køllen for å slå et slag, pådrar han seg ingen straff etter denne regelen for å spille på en ball i bevegelse.»

(Hva synes du om situasjonen? Si din mening i kommentarfeltet under!)


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.