Historisk stor bredde på amatørrankingen

Historisk stor bredde på amatørrankingen

"GUTTA KRUTT": Andreas Halvorsen, Andreas Gjesteby, Kristian Krogh Johannessen, Kristoffer Ventura, Kristoffer Reitan og Viktor Hovland er Norges seks beste amatører. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Mens verdensrankingen for de norske herreproffene er sørgelig lesing, kan vi glede oss over at Norge har større bredde i verdenstoppen blant amatører enn noen gang.

Mens Norge i dag har fire spillere blant topp-500 på kvinnenes verdensranking, må vi helt ned på 845. plass for å finne den høyest rankede norske herrespilleren. Dette er Knut Børsheim, som la opp som golfspiller i fjor vinter.

 

Etter at både Joakim Mikkelsen og Anders Engell også la opp tidligere i år, betyr det at Norge bare har to aktive herrespillere - Espen Kofstad (875. plass) og Eirik Tage Johansen (1221. plass) med poeng på den offisielle verdensrankingen for proffer. Det er færre enn noen gang tidligere.

 

Til tross for at det er glissent i toppen, kan vi heldigvis konstatere at det gror bedre enn noen gang blant Norges beste amatører.

 

Les også: Norges store proff-dilemma

 

En liste landslagstrener Niklas Diethelm har utarbeidet, viser at Norge for første gang nå har seks herrespillere i topp-300 på verdens amatørranking - World Amateur Golf Ranking. På damenes amatør-ranking er forøvrig Nicoline Skaug beste norske på 333. plass.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BREDDE: Dette er de tolv norske spillerne i topp-1000 på verdens amatørranking. (Skjermdump: wagr.com)

 

 

 

De seks spillerne blant topp-300 på herrenes ranking er Kristian Krogh Johannessen (90. plass, Drammen GK), Viktor Hovland (199. plass, Drøbak GK), Kristoffer Ventura (207. plass, Oslo GK), Andreas Halvorsen (231. plass, Larvik GK), Andreas Gjesteby (260. plass, Drammen GK) og Kristoffer Reitan (290. plass, Oslo GK).

 

Det betyr at Norge har flere spillere i topp-300 på amatørrankingen som golf-stormaktene Sverige og Tyskland, og like mange som Sør-Afrika.

 

Norge er den nasjonen med 7. flest spillere blant topp-300. (Se topp-10-listen under)

 

Ser vi på de ulike topp-10-nasjonenes høyest rangerte enkeltspiller, er Norge imidlertid den eneste nasjonen sammen med Tyskland som ikke har noen spillere blant topp-50 på rankingen.

 

Den høyeste plasseringen en normann har hatt på amatør-rankingen er 3. plassen til Anders Kristiansen i 2008.

 

Niklas Diethelm understreker at selv om en spiller hevder seg høyt oppe på verdensrankingen for amatører, er det langt fra noen garanti for at spilleren også vil få en vellykket proffkarriere.


Av spillerne som har vært innom topp-10 på amatørrankingen i 2009, 2010, 2011 og 2012, har under 20 prosent av dem lykkes bra som proffer så langt, sier Diethelm til Norsk Golf. Med tanke på at Norges beste amatør i dag er ranket som nummer 90 i verden, er det ikke tatt for gitt at noen av de seks norske blant topp-300 på amatørrankingen får vellykkede proffkarrierer.
 


– Det er et ekstremt trangt nåløye, og det er ytterst få lykkes, fastslår Diethelm.

 

At USA er verdens soleklart største golf-nasjon, gjenspeiles også i amatørrankingen. USA har hele 125 spillere blant topp-300, inkludert verdenseneren. Til sammenligning kan nærmeste utfordrer England skilte med "bare" 20 spillere på topp-300. På tredjeplass finner vi Australia med 18 spillere.

 

Les hva landslagstrener Niklas Diethelm sier om tallene her

 

 

 

Topp-10 nasjoner med flest spillere i topp-300 på WAGR

 

(Nasjonens høyest rankede spiller i parentes)

 

1. USA - 125 spillere (1. plass - Oliver Schniederjans)

 

2. England - 20 spillere (19. plass - Ashley Chesters)

 

3. Australia - 18 spillere (10. plass - Lucas Herbert)

 

4. Frankrike - 13 spillere (50. plass - Julien Bruun)

 

5. Spania - 9 spillere (2. plass - John Rahm Rodriguez)

 

6. Italia - 7 spillere (6. plass - Renato Paratore)

 

7. Norge - 6 spillere (90. plass - Kristian Krogh Johannessen)

 

7. Sør-Afrika - 6 spillere (47. plass - Christiaan Bezuidenhout)

 

9. Sverige - 4 spillere (5. plass - Marcus Kinhult)

 

9. Tyskland - 4 spillere (113. plass - Maximillian Rottluff)

 

 

Øvrige nordiske land:

 

Danmark: 2 spillere (119. plass - John Axelsen)

 

Finland: 1 spiller (214. plass - Erik Myllymaki)

 

 

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.