Hva er hemmeligheten til de som er flinkest til å putte?

Hva er hemmeligheten til de som er flinkest til å putte?

GODE RÅD: Mark Broadie med gode tips for bedre putting. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Hva tror du er den viktigste egenskapen til proffene: Å senke mange en-putter, eller å unngå treputter? Se hva du kan lære av verdens beste.

Statistiker og professor ved Columbia University, Mark Broadie, forfatter av boken «Every Shot Counts» forklarer i en analyse publisert hos golf.com nærmere hva som er felles for tour-spillerne som er flinkest til å trylle med putteren.

 

Broadie trekker frem putter fra avstanden åtte fot (2,44 meter) som første eksempel. En en-putt herfra gjør at spilleren i snitt tjener et halvt slag i forhold til resten av feltet. En treputt vil derimot gjøre at vedkommende mister 1,5 slag i forhold til feltet.

 

Det er imidlertid ikke så enkelt at vi kan konkludere med at det er viktigere å unngå treputter, enn å senke flere putter på første forsøk.

 

Broadie sier det er langt viktigere for proffene å bokføre en en-putt enn å unngå å treputte. De beste putterne på touren senker 55 prosent av sine putter fra åtte fot, mens de gjennomsnittlig gode putterne «bare» senker 50 prosent. Og fem prosent er mye, når man tar i betrakning hvor ofte man faktisk står over putter fra denne avstanden.

 

Han sier vi kan lære mye av å se til de som er best til å putte, og ringte derfor den tidligere PGA Tour-spilleren Brad Faxon. Fra 1992 til 2002 var han den beste putteren på hele touren.

 

Etter å ha studert tusenvis av runder, både blant de beste spillerne i Faxons tid og også i nyere tid, mener Broadie å ha funnet ut hva de beste putterne har til felles:

 

De er aggressive, de en-putter oftere, slår færre putter for kort, og de får noe lengre returputter.

 

(NB! Sving innom Golfskolens videoarkiv og få gode putting-tips!)

 

– De rundene jeg har puttet best måtte jeg alltid markere ballen på andreputten, fordi den rullet akkurat langt nok forbi hullet til at det ikke var en tap-in, sier Faxon i følge golf.com.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN AV DE BESTE: Brad Faxon var den beste på green fra 1992 til 2002. (Foto: Getty Images)

 

 

Det er først fra 30 fot (9,1 meter) og oppover det blir viktigere for tour-spilleren å unngå treputter enn å senke førsteputten.

 

Så hva kan "den glade amatør" lære av de beste putterne på touren? Broadie oppsummerer i fire punkter:

 

 

Dette kan du lære

 

– Pass på at korte putter når frem til hullet. Amatører som går runder på 80-tallet slår 12 prosent av sine putter fra 10 fot for kort. Amatøren som går runder på 90-tallet slår 17 prosent av de samme puttene for kort. Og proffen? Syv prosent.

 

– Korte putter fra tre til åtte fot (0,91 - 2,44 meter) er de viktigste. Bedre korte putter fører til flere en-putter og færre tre-putter.

 

– Lengdekontroll er viktig. Luke Donalds nærspillstrener, Pat Goss sier til Broadie at lengdekontroll i putting er den viktigste ferdigheten i golf.

 

– Sammenlign din egen putting med disse målsetningene: Dersom du vanligvis går runder på 80-tallet bør du ha et gjennomsnitt på maks én tre-putt per runde. Går du på 90-tallet kan du tillate deg to tre-putter, og pleier du å bruke rundt 100 slag kan du ha et snitt på tre treputter per runde. Hvis du treputter oftere enn disse målsetningene er det på tide å ta en leksjon.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.