Iskalde Svanum triumferte på Mørk

OVERRASKELSE: Kenneth Svanum er fortsatt et uskrevet blad for mange. Søndag vant han på ECCO Tour. (Foto: Christian Døvle)

Amatøren Kenneth Svanum sikret årets tredje norske seier på ECCO Tour. Nå venter en hyggelig telefon fra landslagstreneren.

22 år gamle Kenneth Svanum viste nerver av stål, da han søndag klatret helt til topps i Mørk Masters på Mørk Golfklubb. Svanum startet runden to slag bak teten, men klatret raskt opp i toppen med fire birdies på de første åtte hullene.

 

På de siste ni hullene var det "smooth sailing", med tre birdies og resten par. Svanum holdt momentumet gående med en rekke viktige par-putter, og tok med seg en ledelse på tre slag da ett hull gjenstod. 

 

Der holdt par til seier med to slags margin på svenske Johan Carlsson. Svanums avslutningsrunde på 66 var feltets nest laveste score, og tok ham til 15 under sammenlagt. Dermed er han den tredje norske vinneren på årets ECCO Tour, etter Christian Aronsen og Peter Kaensche. 

 

- Dette er det største i karrieren min så langt. Før dette hadde jeg en 3. plass i en college-turnering og en Norgescup-seier som høydepunktene. Dette er stort, sa Svanum umiddelbart etter seieren.

 

Svanum endte i fjor på 7. plass på Mørk, og ble med det beste amatør. Denne gang ble han ikke bare beste amatør, men best av alle. Med amatørstatus gikk han glipp av seierssjekken på 53 000 danske kroner, og måtte ta til takke med et par golfsko. Uten at han brydde seg nevneverdig om det.

 

- Det er det siste jeg tenker på nå, sier han og smiler.

 

Han forteller at de korte og trange hullene passer hans spillestil perfekt, der aggressivt spill var nøkkelen til seieren.

 

- Det er en morsom bane, og når jeg slår såpass rett som jeg gjør om dagen kan jeg slå mange driver, slik at jeg har mange korte wedger inn. Det var det aggressive spillet som gjorde at jeg vant, jeg tror ikke jeg hadde gjort like mange birdies om jeg slo ut med jern på alle hullene.

 

Får spilt Norwegian Challenge

 

De to beste proffene på Mørk ble tildelt wild cards til Norwegian Challenge på Byneset førstkommende uke. Da Norsk Golf pratet med Svanum etter seieren trodde han dermed at det ikke skulle bli noen tur til Trondheim neste uke.

 

- Nå skal jeg ta meg en liten ferie, før jeg reiser tilbake til USA og college 16. august. Så begynner collegeturneringene i midten av september.

 

Nå må han imidlertid stålsette seg på å utsette ferieplanene sine. Norsk Golf pratet med landslagstrener Øyvind Rojahn etter runden, som kunne avsløre at forbundet fortsatt har en ledig amatørplass til turneringen.

 

- Kenneth har måttet vise hva han er god for, og dette er utrolig gøy. Det er sterkt å spille så bra når man går i en av lederballene. Vi har en amatørplass til Byneset, og det er ikke så mye tvil om hvem den går til nå, forteller Rojahn.

 

Kenneth Svanum er fortsatt et ukjent navn for mange. Det er noe han har trives med, og noe han føler han hjulpet ham til å bli en bedre spiller.

 

- Jeg har alltid vært litt utenfor radaren. Det har bare motivert meg til å trene mer og hardere, sier Svanum, som til daglig studerer ved Francis Marion University i South Carolina.

 

Høyt nivå på college

 

De norske collegespillerne har bitt godt fra seg denne uken. Alexander Søbstad var lenge med og kjempet om seier, men falt til 8. plass på slutten. Lasse Gerhardsen endte på 11. plass, Anders Engell på 14. plass, mens Mikkel Bjerch-Andresen tok 18. plassen.

 

Svanum mener det viser hvor bra kamptesting man får i collegeturneringene på andre siden av Atlanteren.

 

- Nivået der er mye bedre enn mange tror, og du kan ikke hevde deg i toppen om du ikke spiller stabilt under par. Nivået der er høyere enn Norgescup hjemme i Norge. Det kommer godt med når man spiller turneringer som dette. Jeg var kanskje litt nervøs i dag, men jeg var god på å skjule det, sier Svanum.

 

Mørk Golfklubb høstet igjen mange lovord for både bane og arrangement. Etter noen regntunge dager forrige uke har banen tørket godt opp gjennom helgen. Primus motor for turneringen, Peder Mørk tar nå sikte på at banen skal være vertsskap for ECCO Tour i mange år fremover.

 

- Nå skal vi samle penger slik at vi kan fortsette å arrangere turneringen i 2013, 2014, 2015 også videre og videre. Dere kan vente en oppfordring om å tømme sparegrisen!, sa han i sin tale etter premieutdelingen.

 

Neste turnering på ECCO Tour-programmet er ECCO Tour Championship på Stensballegaard Golfklub i Danmark. Turneringen er en samarbeidsturnering mellom ECCO- og Challenge Tour.

 

 

Intervju med ECCO Tour


 

 

 

 

- - - - - 

 

Runde 2

Alexander Søbstad og Kenneth Svanum imponerer på ECCO Tour. Nå kjemper de om seier før siste runde av Mørk Masters.

Søbstad (Trondheim GK) er med sin andreplass feltets høyest plasserte amatør, og skal søndag spille i karrierens første lederball på ECCO Tour. CSU Monterey Bay-spilleren leverte lørdag sin andre strake 67-runde. Den tok ham til ti under par sammenlagt, bare ett slag bak svenske Johan Carlsson.

 

Søbstad noterte seg for hele åtte birdies, hvorav seks av dem kom på banens front nine, samt tre bogeys. Det tok ham fire plasser opp fra sjetteplassen han startet dagen.

 

Slaget bak han leverte fjorårets beste amatør, Kenneth Svanum (Vestfold GK), feltets laveste score på 65 slag. Svanum gjorde åtte birdies og en bogey, og gjorde et tigersprang fra 25. til 3. plass. Med -9 totalt har Francis Marion-spilleren bare to slag opp til teten. 

 

To andre collegespillere, Mikkel Bjerch-Andresen og nygraduerte Anders Engell er også høyt oppe og kjemper. Med -4 deler de 13. plassen sammen med blant annet Paul Nilbrink og Are Friestad.

 

Cuten gikk til slutt på to over par, der 54 spillere avanserte til søndagens avslutningsrunde. Av de 50 nordmennene som stilte til start, klarte 19 av dem cuten.

 

Mørk Masters omtales av ECCO Tour-spillerne som "den norske birdiefest". Selv om fjorårets utrolige vinnerscore på 25 under par kommer til å bli uberørt, vil det etter alt å dømme settes ny birdierekord imorgen. Mens det i fjor ble gjort 898 birdies i løpet av de tre rundene, er det så langt gjort 721 birdies på Mørk.

 

To ganger tidligere denne sesongen har nordmenn vunnet på ECCO Tour, sammenlignet med null i 2011. Christian Aronsen vant sesongåpningen på La Manga, mens Peter Kaensche vant i Danmark for en halvannen måned siden. Får vi årets tredje norske vinner på søndag?

 

- - - - -

 

Runde 1

Fredag gikk startskuddet for Mørk Masters, med et rekordstort norsk felt. Alexander Søbstad kom best i gang av nordmennene.

Hele 50 nordmenn stod på startstreken da den andre utgaven av Mørk Masters slo i gang fredag, men det er svenskene som har dominert så langt. Og nok en gang ligger det an til en stor birdiefest.

 

Svenskene Krister Eriksson og David Palm gikk i ball sammen, og vartet opp med festgolf og den ene birdien etter den andre. Da dagen var omme delte de to ledelsen sammen på ni under par, etter å ha bokført hele 19 birdies og en eagle. Duoen har bygget seg opp en tre slags ledelse, med nærmeste nordmann fire bak.

 

Trondheim GKs Alexander Søbstad leverte en solid åpningsrunde på 67 slag, etter å ha gjort åtte birdies og tre bogeys. Den ene bogeyen kom etter en lei treputt på det siste hullet. Likevel holder det til at han er feltets beste amatør, sammen med amerikaneren Kalle Kangas.

 

Også Christian Aronsen er inne blant de ti beste. Med 68 slag deler han 9. plassen. Miklagard-golferen stod for dagens høydepunkt da han slo til med hole-in-one på det fjerde hullet. På det tidspunktet lå han fem under par, og bare to hull senere skulle det bli nok en birdie. Dessverre klarte han ikke å holde trykket oppe, og med fire bogeys og to birdies i innspurten ble resultatet "bare" fire under par,

 

Av øvrige norske spillere oppe og kjemper deler Thomas Hansen (Østmarka GK), Paul Nilbrink (Lommedalen GK), Christoffer Carlsen (Haga GK) og Boris Alexander Christov (Losby) 14. plassen (-3).

 

For øvrige norske resultater, klikk lenken under.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.