Kofstad 63 plasser bak Bjørnstad

SPISER INNPÅ: Espen Kofstad (t.v.) har 32 plasser igjen på verdensrankingen for å kunne kalle seg selv tidenes høyest rankede nordmann. (Foto: All Over Press)

Espen Kofstad er oppe på 257. plass på verdensrankingen. Nå tar han innpå Henrik Bjørnstad som tidenes høyest rankede nordmann.

Espen Kofstad startet året ranket som nummer 571 på rankingen Official World Golf Ranking. Etter siste ukers storfangst har 25-åringen nå gjort et tigersprang opp rankingen.

 

I bare i sin andre sesong som proff sikret Kofstad sin første seier på touren i Acaya Open for drøye to uker siden. Uken etter ble det tredjeplass i England, og før ukens turnering i Finland lå han på 277. plass. Med femteplass i Finnish Challenge hoppet han opp ytterligere 20 plasser på listen.

 

Nå ligger han på 257. plass med 0,70 rankingpoeng - hele 314 plasser over der han startet året.

 

Dermed nærmer han seg Henrik Bjørnstad som tidenes høyest rangerte nordmann. Bjørnstad er som kjent den eneste nordmannen som har spilt på den amerikanske PGA-touren, og vekslet mellom å spille der og på Nationwide Tour i sine sesonger.

 

På det høyeste var Bjørnstad rangert som nummer 194 i verden i 2002, 63 plasser over der Kofstad er nå.

 

Dersom Kofstad fortsetter sitt solide spill, skal man ikke se bort i fra at det skjer heller før enn sider. Tror du han klarer det?

 

Kofstad på Official World Golf Ranking


Har du lurt på hvordan rankingsystemet fungerer? The World Golf Ranking beregnes ved hjelp av en matematisk formel som ikke er så komplisert som du først hadde trodd. Hver mandag oppdateres listen etter at resultatene fra helgens tourer er kalkulert. Enhver golfer som spiller på en av de seks profesjonelle tourene, i tillegg til de på Nationwide-, Challenge-, The Canadian- og OneAsia-tour er kvalifisert til å tildeles poeng.

 

Poengtallet som står til høyre for spillernavnet i verdensrankingen er et gjennomsnittstall som forteller hvor mange poeng i snitt denne spilleren har fått på sine turneringer de siste to årene. Poeng blir opptjent på en toårs rullende syklus. Så når uker og måneder passerer vil vekttallene fra tidligere spilte turneringer stadig synke. Slik vil en spillers sist spilte turnering alltid være mer tungt veid i den gjennomsnittlige poengsummen.

Hver tour har forskjellige vekttall, og turneringer som spilles på den amerikanske PGA-touren tildeles som oftest flest poeng. Prestisjegraden på turneringen og styrken på startfeltet er de to hovedfaktorene i betraktningen. 

Vinner man en av de fire majorene tildeles man 100 poeng. Andreplass får 60 poeng mens tredjeplassen mottar 40. Til sammenligning kan en vinner av en Europatour-turnering få så lite som 24 poeng. Maksimalt kan man vinne 64 poeng på Europatouren. På Challengetouren der vår egen Kofstad spiller kan man for seier motta maksimalt 12 poeng. Faller man utenfor topp-14 i en slik turnering mottar man ikke poeng i det hele tatt. 

Poengfordelingen til turneringene på de forskjellige tourene kan du lese i denne tabellen

 

NB! Norsk Golf skrev først at Henrik Bjørnstad var på det høyeste ranket som 226. Vi beklager feilen.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.