Lær mer om putting

Mark Nichols har vært pro på Ballerud i Bærum i ti år. Foto: Kaia Means

Nå er Ballerud-pro Mark Nichols lidenskapelig opptatt av putting og puttere. Hva kan vi lære?

1. Hvorfor er du så opptatt av putting?
– Jeg var verdens dårligste putter en gang i tiden! Jeg vokste opp med golf i San Diego. Faren min var golfpro. Men jeg mistet etter hvert interessen. Mitt verste resultat var 42 putter og 34 golfslag på en runde. Jeg kunne ikke putte, så jeg sluttet med golf. Jeg spilte baseball i stedet. Så fikk jeg hjelp – fra en optiker. Farnsworth, het han. Han var en av golfens fremste eksperter på syn i golfsporten. Du må jo se for å putte! Han oppdaget at jeg sjelet. Så nå putter jeg alltid med briller på.
 
2. Er det riktig at putteren er den viktigste køllen i bagen?
– Ja, uten tvil. Putting bør mye mer i fokus, og spesielt dette med puttertilpasning. De fleste amatørgolfere trener 90 prosent på langspillet og 10 prosent på nærspillet. Det bør være 50/50. Folk i proshoppen ser bare på de nye driverne. Du bruker driveren din maks 14 ganger i løpet av en runde. På PGA Tour bruker spillerne i snitt 31 putter. Du kan redusere handicapet ditt fortere ved å trene nærspillet. Men problemet er at alle «kan» putte og chippe. Et fullt golfslag er det ikke alle som får til. Folk tror at putting er lett, og derfor trener de ikke på det.
 
3. Hvordan foregår en puttertilpasning?
– Jeg har en justerbar putter som jeg kan forkorte eller forlenge skaftet på, og justere lie. Det første jeg gjør er at jeg ber kunden lukke øynene, slappe av og innta en naturlig oppstilling. Mange prøver å rette oppstillingen etter putterlengden, men det bør være omvendt. Jeg justerer også lie. Det er viktig at tåen aldri peker ned, da vil den treffe bakken. Jeg ser på pendelen, om den er inn-ut, rett eller til og med ut-inn. Det tar meg ti minutter å velge ut noen puttere som bør passe. Så får kunden låne dem på treningsgreenen og finne den de liker best. Deretter justerer jeg loft og lie.
 
4. Hva synes du om den nye teknologien for puttertilpasning?
– Jo, jeg liker teknologien. Men man må være veldig forsiktig. Det hender at folk blir analysert og gjør alt som maskinen sier de skal gjøre, og resultatet blir dårligere. Putting har også med feeling å gjøre.
 
5. Er ikke putting så individuelt at det blir vanskelig å tilpasse?
– Mange gode puttere har ikke en ’korrekt’ sving. Det viktigste er at putterhodet er rett ved tilslaget. De fleste pendeler inn-ut, men noen putter rett. Det eneste jeg justerer er ballposisjon og kanskje positur. Ingen justering av grep eller pendel.
 
6. Hvor mye koster det med puttertilpasning?
– Gratis, hvis du kjøper en putter. Hvis ikke, tar vi betalt for en halv protime.
 
7. Hvilken gadget må du ha for å hjelpe folk til å bli bedre?
– Det avhenger av hva du vil trene på. Jeg har mange forskjellige gadgets! Jeg har en stang til å ha under armene for å få riktig pendelbevegelse. Jeg har forskjellige svingguider og diverse siktesystemer....
 
8. Hvorfor er det så få amatører som bruker mageputtere og hakeputtere?
– Du starter på en måte helt på nytt hvis du bytter, og det krever mye trening. Proffene som bruker mageputter går ofte tilbake til vanlig putter. Men de som går over til hakeputter, fortsetter gjerne. De lange putterne er mest brukt for å kurere yips; puttesyken.
 
9. Hva er det viktigste med en putter?
– Det er at du liker den. Hvis du sier ’Jeg kan ikke putte med denne’, vil du heller ikke gjøre det bra.

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.