Den lange putterens gjennombrudd

VIND I SEILET: Den lange putteren står ned med seier i to uker på rad på PGA-touren. (Foto: All Over Press)

Da Keegan Bradley i helgen tok sin første major-seier i PGA Championship, markerte det samtidig den første major-triumfen til den lange putteren.

Den lange putteren har virkelig fått vind i seilene de siste ukene. Adam Scott tok nylig sin åttende PGA Tour-seier, da hans lange Scotty Cameron-putter hjalp ham på vei til tittelen i WGC Bridgestone Invitational.

Og det skulle ikke gå mer enn en uke før den lange putteren triumferte på ny, denne gang i årets fjerde og siste majorturnering. Keegan Bradleys seier på Atlanta Athletic Club ble samtidig den lange putterens første topplassering i en major-turnering. Bradley brukte en putter av typpen Odyssey White Hox XG Sabertooth, med et skaft på 46,75 tommer. 

 

Scott sitt skaft uken før var til sammenligning to tommer lengre. Standard lengde på putterskaft ligger normalt sett ett sted mellom 33 og 37 tommer.

 

Og vi må så langt tilbake som til 1936 for å finne køllens forgjenger. Paul Runyan har blitt regnet som den lange putterens far, etter at han i Belmount Open tok en ekstra bred stance og satte enden av putterskaftet inntil navlen for å holde balansen i vinden. Etter en stund fant han ut at dette ikke ga særlig god avstandskontroll på de lange puttene, og bestemte seg for å forlenge køllen.

 

Siden har den lange putteren vært et hett samtaleemne blant golfere, og purister har flere ganger uttrykt et ønske om å bannlyse køllen Runyan mener "minimerer den negative effekten av nerver på green". Noen har til og med gått så langt som å si at den lange putteren er med på å ødelegge golfsporten. De to vanligste versjonene av den lange putteren er mageputteren og brystputteren. Fellesnevneren for de to er at de gjør det lettere å få til en naturlig pendelbevegelse, og gjør det enklere å føre køllehodet tilbake og frem på riktig svingspor. Men mange blir fortsatt avskrekket av dens utradisjonelle utseende og hever et øyebryn eller to når de ser en golfbag der putteren stikker høyere opp enn driveren.

 

 

Er du en av den lange putterens motstandere, eller hadde du vært åpen for å ha en slik kølle i din bag? 

 

 

 

 

Kilde: Golf DigestNorsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.