Mener norsk idrett må investere i de store internasjonale grenene

Mener norsk idrett må investere i de store internasjonale grenene

TID FOR ENDRING: Basketpresident Jan Hendrik Parmann sier debatten Finn H. Andreassen har startet er en særdeles viktig prinsippdebatt. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf /Basket.no)

Finn H. Andreassen får støtte av basketballpresident Jan Hendrik Parmann.

Denne uken raser debatten i landets største medier rundt norsk toppidretts fordeling av midler.

Debatten startet tirsdag, da VG publiserte en kronikk skrevet av golfpresident Finn H. Andreassen. Der tordnet han mot toppidrettssjef Tore Øvrebø, som har påstått at Norge er verdens nest beste idrettsnasjon i forhold til innbyggertall.

Andreassen kritiserer Olympiatoppens prioriteringer, og mener de bruker nesten alle ressurser på de små idrettene med stort medaljepotensiale, mens de største verdensidrettene nedprioriteres.

Andreassen har i ettertid fått støtte av blant annet tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, Johan Kaggestad og VG-kommentator Truls Dæhli.

Signalet da, fra daværende sportssjef, Bjørge Stensbøl, var at når de særnorske og internasjonalt smale idrettene var rustet til å stå på egne ben, skulle flere av disse midlene overføres til utviklingen av de større verdensidrettene

Basketballpresident Jan Hendrik Parmann

Under en debatt ansikt til ansikt med Tore Øvrebø i NRKs Dagsnytt 18 torsdag, gjentok Andreassen budskapet om at man ikke må nedprioritere de store internasjonale idrettene, bare fordi sjansen for å vinne medalje er liten.

Det er presidenten for Norges basketballforbund - forøvrig en annen stor verdensidrett - Jan Hendrik Parmann enig i.

Kannibalisme av egen idrettsgren

Fredag skrev Parmann en kronikk på basketballforbundets nettsider, der han forteller at «tiden er overmoden for nytenkning i norsk toppidrettssatsning». Han mener det nå må investeres i å utvikle de virkelig store verdensidrettene.

Tore Øvrebø uttalte under torsdagens NRK-debatt at vinteridrettene prioriteres fordi de betyr mye for det norske folk. Parmann mener det er riktig - men med flere modifikasjoner.

Han synes det er viktig å satse mye på det som er tradisjonelt norsk, og som har dyp forankring i norsk kultur, historie og klima, men at det blir feil å satse absolutt alt på disse nisjene - «og samtidig vikle oss inn i en illusjon om at vi er en verdensledende idrettsnasjon».

– Modellen for prioriteringene som gjøres, og den bevisste satsningen som tas for de særnorske idrettene, ble vedtatt på et tidspunkt der midlene var mer begrensede, og raske medaljeresultater måtte vises.

– Signalet da, fra daværende sportssjef, Bjørge Stensbøl, var at når de særnorske og internasjonalt smale idrettene var rustet til å stå på egne ben, skulle flere av disse midlene overføres til utviklingen av de større verdensidrettene. Det er forespeilinger som han bekrefter den dag i dag, skriver basketballpresident Parmann i sin kronikk.

Han understreker at denne potten nå har vokst seg mye større, og sier ressursbruken som legges til rette for norske paradegrener best kan sammenlignes med å skyte spurv med kanoner:

«De typisk norske idrettene suser rundt med smørebusser med en lengde som selv NSB må misunne dem».

– Ikke bare skader denne politikken utviklingspotensialet for den øvrige idretten i Norge, men det er også regelrett kannibalisme av egen idrettsgren internasjonalt, når en enkeltnasjon blir så ekstremt dominerende som lille Norge er blitt i spesielt nordiske skigrener, fortsetter basketballpresidenten.

De typisk norske idrettene suser rundt med smørebusser med en lengde som selv NSB må misunne dem

Basketballpresident Jan Hendrik Parmann

(Si din mening om saken i kommentarfeltet under)

Etterspør langsiktig plan

Han sammenligner med unge norske basketballtalenter, som har lite å hente fra Olympiatoppen eller andre instanser - til tross for at basketball er en av verdens største idretter. Parmann sier det heller ikke er mye å hente i eget forbund, ettersom knappe ressurser og lave budsjetter gjør at man må prioritere bort landslags- og toppidrettssatsingen til fordel for utvikling av klubb- og bredde.

– Jeg sier ikke at vi skal kutte satsingen på de særnorske idrettene, som er viktige for oss, men jeg sier helt klart at vi i tillegg må legge en mer langsiktig plan og investere midler i utviklingen av de virkelig store internasjonale idrettene på toppidrettsnivå, også i Norge, konkluderer Parmann.

(Si din mening om saken i kommentarfeltet under!)

Les Parmanns kronikk her.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.