Muirfield åpner for kvinner – men det kan ta syv år før de blir med i klubben

Muirfield åpner for kvinner – men det kan ta syv år før de blir med i klubben

Klubbkaptein Henry Fairweather på vei til å presentere nyheten om at Muirfield åpner for kvinner. (Foto: Getty Images)

Muirfield er tilbake i The Open-rotasjonen etter at «The Honourable Company of Edinburgh Golfers» for første gang stemte ja til å tillate kvinnelige medlemmer. 

80,2 prosent av medlemmene stemte for å åpne for kvinner. Dermed går klubben vekk fra stemmegivningen for ti måneder siden, da de ikke lyktes i å få to tredjedels flertall.

The R&A fjernet umiddelbart sin boikott av Muifield, som dermed ser ut til å få arrangere The Open igjen i 2022 eller 2023.

Dette er første gang i klubbens 273 år lange historier at det nå åpnes for kvinner. Det er imidlertid ventet å ta lang tid før de første kvinnene faktisk blir medlem i klubben. Klubben har nemlig en venteliste som det i snitt tar seks-syv år å komme seg forbi.

– Våre medlemmer er veldig klare på at kvinnene ikke skal bli behandlet på en kunstig måte, og de må gå gjennom samme søknadsprosess som menn, sier klubbkaptein Henry Fairweather i følge bunkered.co.uk.

– De må bli anbefalt og godkjent av medlemmene før de havner på ventelisten. Det er den samme prosessen som hos menn. Det er helt vanlig i en privat medlemsklubb. Det er en ganske komplisert søknadsprosess, og det er ingen standardlengde på ventetiden, men det tar i snitt seks til syv år. Det kan bli fremskyndet eller utsatt basert på hvor omfattende søknaden er, men det aller tidligste det går an å bli medlem, er etter to år på venteliste, sier Fairweather.

Fokuset på Muifield nå blir å forbedre fasilitetene for kvinner, blant annet siden klubbhuset ikke har en egen damegarderobe.

Ladies European Tour-sjef Ivan Khodabakhsh roser Muirfield for sin avgjørelse.

– Idrett gjenspeiler verdiene i samfunnet vi lever i, der kvinner og menn har like rettigheter. Vi mener dette skal gjenspeiles ikke bare på toppnivå i internasjonale turneringer, men også på klubbnivå, sier han i en pressemelding.

Selv om R&A tok et tydelig standpunkt mot Muirfield GK, kan heller ikke de anklages for å være veldig forut for sin tid. Det var så sent som høsten 2014 at R&A stemte for å tillate kvinnelige medlemmer for første gang på 260 år. Annika Sörenstam og Laura Davies var blant de syv kvinnene som fikk æresmedlemskap i den eksklusive klubben. 

Augusta National i Georgia i USA fikk på sin side sine første kvinnelige medlemmer i 2012. USAs tidligere utenriksminister, Condoleeza Rice, investor, Darla Moore og IBM-sjef Ginni Rometty er i dag de eneste kvinnene som har lov til å ikle seg den karakteristiske grønne blazeren.

Nylig ble det kjent at OL i Tokyo i 2020 risikerer å bli flyttet vekk fra Kasumigaseki Country Club, ettersom klubben nekter å tillate kvinnelige medlemmer.

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.