Nå blir det tøffere vei til LPGA-touren for de norske spillerne

Nå blir det tøffere vei til LPGA-touren for de norske spillerne

Tonje Daffinrud (bildet) og andre norske spillere som drømmer om LPGA Touren, må belage seg på en enda tøffere vei dit. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

LPGA har lenge varslet en overhaling av kvalifiseringssystemet til LPGA-touren. Neste år kommer den. Den betyr både dårlige og gode nyheter for de norske spillerne som vil gi Tutta selskap på det øverste nivået.

Nivået i verdenstoppen blir stadig høyere, og nå blir også nåløyet for å komme med i «det gode selskap» enda trangere.

Mange har ment at endringene i kvalifiseringen til LPGA-touren har vært høyst nødvendige, men for de norske spillerne som til daglig konkurrerer i Europa, blir veien vanskeligere når de prøver lykken i Q-School i USA på tampen av sesongen.

Fra og med 2018 trer de omfattende endringene i kraft. Steg 1 og 2 av LPGA-kvalfiseringen forblir uendret, med ett vesentlig unntak: I stedet for at de 80 beste spillerne fra de to første stegene avanserer til det tredje finalesteget, er det bare de 25 beste som går videre. Og i finalen er det virkelig store endringer på gang:

Med de nye endringene blir spillerne som har spilt bra gjennom hele sesongen, belønnet fremfor de som har spilt bra i et par Q-School-turneringer i Florida helt på slutten av sesongen.

LPGA-sjef Mike Whan

Tidligere har det siste kvalifiseringssteget bestått av seks runder, der de 25 beste spillerne sikrer LPGA-kortet. Fra 2018 bytter finalen navn til «Q Series», og den vil bestå av to 72-hulls turneringer. Her vil scorene etter 144 hull akkumuleres.

Feltet vil bestå av de 25 beste fra steg 1 og 2 i Q-School, spillerne som endte 101 til 150 på LPGA Tours pengeliste, spillerne som endte 11 til 30 på Symetra Tour og spillere som er ranket som topp-100 i verden – uten å være medlem av LPGA-touren. Nytt av året er at også de fem beste collegespillerne får mulighet til å spille.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LPGA-sjef Mike Whan varsler nå store endringer i Q-School. (Foto: Getty Images)

LPGA-sjef Mike Whan sier at den største forskjellen på Q Series sammenlignet med Q-School blir hvilke spillere som kommer med.

– Det blir høyere kvalitet på feltet. Med de nye endringene blir spillerne som har spilt bra gjennom hele sesongen, belønnet fremfor de som har spilt bra i et par Q-School-turneringer i Florida helt på slutten av sesongen.

En god nyhet for de norske spillerne er at Q Series forblir en kvalifisering direkte inn til LPGA-touren.

Whan anslår at det kommer til å bli delt ut cirka 45 LPGA-kort i Q-Series. For noen år siden gjorde herrenes PGA Tour store endringer i sin kvalifisering, da Q-School ble gjort om til en kvalifisering til Web.com Tour (nivå 2) i stedet for til PGA Tour som tidligere. Flere hadde ventet at den nye LPGA-kvalifiseringen skulle bli en kvalifisering til Symetra Tour, men det blir altså ikke tilfellet.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.