Nå er gresset grønnere hos naboen

Lyst til å tyvstarte sesongen? Du trenger ikke å dra langt. Her er 18 vintertilbud i våre naboland som bringer våren til nye høyder.

1. ST. ANDREWS
Skottland er The Home of Golf. Benytt sjansen til å spille på søsterbanene til The Old Course. New Course og Jubilee Course er begge i uklanderlig skikk året rundt. Begge går også parallelt med the Old Course, og er fine introduksjoner til dype bunkere og kjappe, ondulerte greener. St. Andrews hLinks Trust, som administrerer banene, har eget vintertilbud som inkluderer tre runder, hvorav en garantert er The Old Course. Pris ut mars: 155 £.
 
2. CRAIL
Om en først tar turen til St. Andrews, er også banen Balcomie Course, Crail, absolutt verdt et besøk. Crail er en av de naturlige, klassiske linksbanene der få endringer har skjedd i løpet av de siste 120 årene. Banen går langs sjøen, og ved et par anledninger må du sikte deg over stranden med driveren for å komme tørrskodd tilbake til klubbhuset. Greenfee ut mars er 35 £ kontra 65 i høysesong.
 
3. TURNBERRY
Turnberry, beliggende på den skotske vestkysten, klinger vakkert og dramatisk i de flestes ører. Banene Ailsa og Kintyre byr på sterke, minneverdige opplevelser. Her går du i sporene til Tom Watson og Stewart Cink som spilte play-off her i fjorårets nervepirrende The Open. For bare 79 £ får du baconsandwich og kaffe ved ankomst, en runde på Ailsa (frem til 31. mars) eller The Kintyre (frem til 30. april) pluss 3-retters lunsj. Fra 660£ får du to overnattinger på Turnberry med del i dobbeltrom, en runde på hver bane, frokoster samt middager ut mars. Fra 772£ får du to overnattinger med del i dobbeltrom, frokoster, spill på begge baner, protime på The Colin Montgomerie Links Golf Academy – pluss to behandlinger i hotellets Spa-avdeling ut mars.
 
4. LIVERPOOL
Liverpool-regionen  – kjent som England´s Golf Coast – har mange rabatterte «winter warmers» før påske. Rabatter får du både på Hillside (60 £), Formby (160 £/starttid uavhengig av antall spillere), Southport & Ainsdale (ukedager 45 £ inkl. matkupong) og West Lancashire Golf Club (160 £/starttid uavhengig antall spillere, pluss lunsj). Samtlige er av topp kvalitet og byr på herlig linksspill. Det gjør også Open-banen Royal Liverpool, bygget i 1869 og åsted for Tiger Woods’ tredje seier i The Open i 2006. Greenfee ut mars måned er bare 90 £.
 
5. BIRMINGHAM
The Belfry utenfor Birmingham er også et sikkert stalltips. Her finner du førsteklasses mesterskapsbaner, overnatting og muligheter for å tilpasse køllene dine. På The Belfry får du overnatting, to runder, middag og frokost fra 104 £.
 
6. LONDON OG KENT
Om London er utgangspunktet, kan Kent være målet. Kent har langt mer å by på enn de hvite klippene i Dover og Eurotunnelen som går til Frankrike. Banen Royal St. George's har vært vertskap for The Open ved 15 anledninger, og massevis av sanddyner og onduleringer gjør dette til en linksbane en sent glemmer. Gjestespill kun i ukedager, 80 £ ut mars inkludert kaffe og lunsj, mot vanlig pris 140. Bane nummer to, Royal Cinque Ports, har også vært vertskap for The Open. Den skiller seg ut fra andre med ondulerte fairways i tillegg til greenene. 60 £ for 18 hull ut mars måned mot 110 £ i høysesong.
 
7. CARDIFF
Cardiff seiler opp som en av de mest sprudlende byene i Storbritannia – ikke bare er den hovedstaden i Wales, men rommer i tillegg Millennium Stadium, Cardiff Castle, Cardiff Bay og Nasjonalmuseet i Wales. Royal Porthcawl er ganske enkelt en av de flotteste linksbanene i Storbritannia. Det nydelige landskapet, utsikten, bunkerplasseringen, de smarte greenene og vakkert bølgende design gir totalt sett topp golfopplevelse. Banen nås fra Cardiff, Heathrow og Birmingham. Vintertilbud på 36 hull og overnatting 2 netter på B&B i midtuke for 140 £.
 
8. DUBLIN
Portmarnock Hotel & Links er designet av Bernhard Langer, og bringer deg gjennom et klassisk og tøft linksterreng. Stedet er anerkjent som en av Irlands flotteste golfresorter, og du får brukt kunnskapene dine fullt ut i det utfordrende og irrgrønne landskapet. Vintertilbudet lyder på 89£ per person for én natt på dobbeltrom, frokost og én runde golf. www.portmarnock.com
 
9. HIMMERLAND
Danske Himmerland Golf & Country Club har tre baner, med The Old Course og The New Course som de mest besøkte. Førstnevnte har ondulerte greener og store bunkere som fanger ballen lett som en plett. Blinde hull og naturlige hinder gjør runden ekstra utfordrende. For 499 DKK p.p. får du to overnattinger i deluxe golfhus og tre runder på The Old Course i ukedager ut mars. Ellers 20 % avslag på greenfee om du viser frem billetten fra Color Line. Avstand ca 1,5 time fra Frederikshavn (Stena Line) og Hirtshals (Color Line).
 
10. RØDDING
Banen Royal Oak i Rødding sto klar i 1992, og holder internasjonal standard. Den slynger seg gjennom et svakt kupert landskap, og er krydret av 78 bunkere i tillegg til vann og naturlige hinder som gjør det hele litt mer spennende. Nedsatt greenfee ut mars til 250 DKK. Ca. tre timers kjøring fra Frederikshavn (Stena Line) og Hirtshals (Color Line).
 
11. KIEL
Regionen Schleswig-Holstein nås enkelt med Color Lines cruiseskip som går fra Oslo-Kiel. Bare noen minutter fra kaia ligger Gut Uhlenhorsts lett kuperte 27-hullsanegg. Du kan spille på sommergreener året rundt, og på vinteren har klubben tilbud på to overnattinger, to frokoster, to middager og 2x18-hullsrunder for 1830 kroner.
 
12. LÜBECK
Lübeck-Travemünde Golf Club ligger en times kjøring fra Kiel. Brede fairways er utblandet med skogspartier, og de gamle, høyreiste trærne skaper et scenario der spilleren får flust av utfordringer. Korthullsbane i tillegg. Mandag-torsdag 30 euro (50 euro i høysesong), fredag-søndag 40 euro (normalt 70) frem til midten av mars.
 
13. HEMMELSDORFER SEE
Maritim Golfpark Ostsee ligger midt i området Hemmelsdorfer See ved Lübeck og tilbyr 27 hull. De tre sløyfene kombineres etter ønske, og anlegget kjennetegnes av sjenerøse greener og varierte utfordringer. Greenfee i helgen er 65 euro, men du får 50% avslag om en bor på et av de tre Maritim Ostsee-hotellene. Kan også kombineres med Colorlines hotellpakke.
 
14. TALLIN
Estonian Golf & Country Club i Tallin er verdt et besøk. Mesterskapsbanen Sea Course åpner i slutten av april, men det hindrer ikke spill til vinterpriser. Booker du starttid innen utgangen av februar, er prisen 75 euro ut juli. Normalpris er 107 euro. Banene slynger seg vakkert innover et historisk arkeologisk landskap. Estonian Golf & Country Club regnes som Estlands flotteste golfanlegg. Norwegian flyr til Tallinn bare 20 minutter unna.
 
15. HELSINGBORG
Vasatorps GK ved Helsingborg har normalt åpent året rundt og tilbyr fire baner for alle typer spillere. Banen Tournament Course (innviet 2008) er det nyeste tilskuddet. Her kreves både kløkt og dristighet, og igjen gjør linkskarakteren seg gjeldende. Mesterskapsbanen er signert Steve Forrest, og hvert hull har seks tees. Greenfee er 650,- kroner i ukedager (750,- i helgene).
 
16. BARA
PGA of Sweden National Links Course i Bara er en klassisk 18-hullsbane formet etter det opprinnelige naturlandskapet. Banen har typiske linkstrekk med store, ondulerte greener og dype bunkere med bratte kanter. Banens høydeforskjell på over 20 meter gir en utfordrende og spennende golfrunde. Greenfee: Mandag-torsdag 900,-, helger/helligdager 1100. Men overnatter du i klubbhuset får du 20 % rabatt året rundt. www.pgaswedennational.se
 
17. MALMØ
Ljunghusens Golfklubb i Malmø ligger på sandgrunn, og bare noen meter unna ruller Østersjøen inn mot de hvite strendene. Banen er som regel spillbar året rundt; fairways er solide, greenene raske og roughen en nøtt som kan være vanskelig å knekke. Ljunghusen regnes som en av Sveriges vanskeligste baner. Hull 1-18 er mesterskapsbanen, hull 19-27 har en noe hyggeligere karakter. Dagsgreenfee 400 kroner ut mars.
 
18. FALSTERBRO
Falsterbo Golfklubb ligger også i Skåne, og er Sveriges tredje eldste golfklubb. Regnes som den kanskje mest anerkjente linksbanen i Sverige, og preges av ondulerte greener. Nedsatt greenfee ut mars er 250 kroner på hverdager.

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.