Nå er det slutt på «sofadommerne»

Nå er det slutt på «sofadommerne»

Lexi Thompson tapte årets første major etter å ha slurvet med markeringen av ballen på sisterunden. Hadde det skjedd ett år senere, hadde hun kanskje ikke blitt oppdaget. (Foto: Getty Images)

Golfsportens styrende organer har bestemt at det ikke lenger skal tas imot telefoner fra seere som har oppdaget regelbrudd under turneringer vist på TV. Det vil heller ikke bli tildelt ekstra straff for å ha skrevet under feil score på scorekortet.

Fra og med 1. januar vil USGA, R&A og de internasjonale golftourene ikke lenger ta imot telefoner eller e-poster fra fans som mener de har oppdaget brudd på regelverket.

USGA og R&A har i samarbeid med PGA Tour, LPGA, European Tour, Ladies European Tour og PGA of America blitt enige om at hver turnering skal ha minst én offisiell regelansvarlig som følger TV-sendingene nøye og håndterer eventuelle regelovertredelser som skulle dukke opp.

Endringen er et forsøk fra golfens styrende organer på å få full kontroll over turneringene de selv arrangerer. Golf er en av få idretter hvor det har vært åpning for at mennesker som ikke er en del av det offisielle apparatet, har hatt mulighet til å påvirke utfallet av turneringen.

Da disse golfreglene ble skrevet, tok de sannsynligvis ikke høyde for zoom og super-slow-motion, sier LPGA-sjef Mike Whan i en offisiell uttalelse.

Den nye regelen er et svar på en rekke kontroversielle episoder de siste årene, senest i april da Lexi Thompson ledet i innspurten av ANA Inspiration, årets første major. En observant TV-seer la merke til at hun slurvet da hun markerte ballen på green, og de fire straffeslagene hun pådro seg, gjorde at seieren glapp ut av hendene hennes.

I tillegg til at det ikke lenger blir mulig å ringe inn for å fortelle om regelbrudd, kommer USGA og R&A til å innføre en regel som sier at spilleren ikke kommer til å bli tildelt ekstra straff for å ha skrevet under feil score på scorekortet. Frem til 2017 ville dette resultert i diskvalifikasjon.

Golf ble nettopp som samfunnet for øvrig: Det er ikke juks hvis du ikke blir oppdaget!

Michael Bamberger

I år har det vært to straffeslag for å skrive feil score, men fra neste år blir det «kun» straffeslagene – og ingen ekstra straff.

Mange mener det er på høy tid at regelendringene blir innført, ettersom «sofadommere» har vært urettferdig overfor spillere som er mye i TV-ruten.

En som imidlertid ikke er tilhenger av de nye endringene, er Golf.com sin mangeårige ekspertkommentator Michael Bamberger. Han angriper først og fremst regelen som sier at det nå ikke blir noen ekstra straff for å ha skrevet under feil score på scorekortet.

Michael Bamberger i 
golf.com er ikke 
tilhenger av de nye
endringene.

– Vi snakker om verdens golfelite her. Hele utgangspunktet bør være at spillerne gjør sitt ytterste for å levere inn ærlige og nøyaktige scorekort, helt i tråd med golfens regelbok. Hvis det er noe som helst slingringsmonn, kan alt falle fra hverandre. Spillere har to insentiver for å være ærlig. For det første handler det om at han eller hun har integritet og forstår verdiene til sporten. For det andre vet du at scoren du leverer inn, kommer til å bli kontrollert. Hvis du jukser, kommer det til å bli oppdaget. Men ikke nå lenger. Det er 2017, skriver Bamberger i en kommentarartikkel, og legger til:

– De nye reglene gjør ingenting for å sikre at scoren etter 72 hull er så nøyaktig som mulig. Golf ble nettopp som samfunnet for øvrig: Det er ikke juks hvis du ikke blir oppdaget!


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.