Sabotasjeaksjonen på Bogstad

Sabotasjeaksjonen på Bogstad. (Foto: Oslo Golfklubb)

HISTORISK: Ivrige golfere spiller golf mellom åkerlappene på Bogstad. (Foto: Oslo Golfklubb)

Det var ikke bare på Vemork det ble utført sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig! 

Da tyske offiserer ønsket å spille golf på Bogstad like etter invasjonen, tok  baneformannen i Oslo Golfklubb grep. 

I 1941, et par år før Joachim Rønneberg og gjengen bombet tungtvannsanlegget på Vemork, fikk Olaf Heyerdahl i Oslo Golfklubb en telefon. En tysk offiser lurte på om det var mulig å få spille på Bogstad. Heyerdahl, som var formann i banekomitéen svarte kort at det var problematisk. Banen var i svært dårlig forfatning ettersom man ikke hadde bensin til maskinene.  Den tyske offiseren syntes ikke mye om avslaget, og mente at dette måtte la seg ordne. Men Heyerdahl stod på sitt . Tee-time til okkupantene var utaktuelt.

To dager senere var den samme tyske offiseren på tråden igjen. Brysk i stemmen ga han klar beskjed om at ingen kunne hindre tyskerne i å benytte banen. Da bestemte Heyerdahl seg for å ta affære.

Sabotasjeaksjonen på Bogstad. (Foto: Oslo Golfklubb)
Matauk under krigen – potetåkrene på Bogstad golfbane inspiseres av sjefen i parkvesenet. Bogstadvannet i bakgrunnen. (Foto: Oslo Byarkiv)

Sabotasjeaksjonen

Styret ble sammenkalt, og dagen etter stod en  annonse på trykk i Aftenposten som kunne fortelle at det nå var anledning til å dyrke poteter og grønnsaker på golfbanen!

Voksen gård stilte hest og plog til disposisjon, og før de tyske soldatene hadde rukket å snøre på seg golfskoene,dra på seg hanskene og vende nesen mot Sørkedalen, hadde Heyerdahl og kompani harvet opp fairwayer og greener.

Da forsvant raskt golfinteressen blant tyske offiserer og soldater. Men blant Oslo GKs medlemmer levde den i beste velgående, til tross for suboptimale forhold. 

www.golfhistorie.no kan du lese mer om golf i Norge under andre verdenskrig og se bilder fra da Bogstad var en potetåker.

Magnus Sveen

Magnus Sveen

Les flere av mine artikler.

Ansvarlig redaktør i Norsk Golf.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.