Sensasjonell seier på LPGA-touren

KOMET: Lydia Ko imponerte, og overrasket alle. (Foto: All Over Press)

Tutta og co. hadde ingen sjans mot 15 (!) år gamle Lydia Ko i avslutningsrunden av CN Canadian Women's Open. Hun skrev historie ved å bli tidenes yngste vinner på LPGA-touren.

En fantastisk sommer ble nettopp enda bedre for den new zealandske amatøren Lydia Ko. Etter å ha blitt beste amatør i U.S. Open, vunnet det prestisjetunge U.S. Amateur-mesterskapet, stod hun søndag på toppen av pallen blant LPGA-tourens beste i Canada.

- Det føles helt utrolig. Det er fantastisk bare å kunne spille med dproffene. Det er herlig å vinne, og det ble ganske nervepirrende de siste hullene. Men etter jeg gjorde birdie på det 15. sa Stacy Lewis til meg at jeg kunne klare det, og det var deilig at en spiller som jeg ser så mye opp til ga meg støtte. Det var fantastisk, sa Ko etter runden.

Vi må tilbake til Burdine's Invitational i 1969, da JoAnne Carner var den siste amatøren som vant en LPGA-turnering. 43 år senere var det Ko sin tur. Ko ble den femte amatøren til å vinne en LPGA-turnering, og den yngste vinneren noensinne. Tidligere var det 16 år gamle Lexi Thompson som holdt rekorden. Dette var Kos tredje opptreden på LPGA-touren.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle klare dette, jeg ønsket bare å klare cuten. Da jeg var i delt ledelse etter halvspilt turnering tenkte jeg, "wow, dette føles virkelig bra".

Til tross for Kos plutselige stjernestatus, ønsker hun ikke å endre sine fremtidsplaner.

- Jeg kommer til å forbli amatør enn så lenge, gjøre meg ferdig med high school, og så dra på college i USA. Dette er en herlig seier, men dette vil ikke endre avgjørelsene jeg gjør i karrieren min.

Suzann Pettersen startet dagen på delt 13. plass, men falt to plasser på leaderboardet med en avslutningsrunde på par.  Tutta rundet av med fire birdies og tilsvarende mange bogeys. Med tre under par sammenlagt endte hun ti bak Ko. Etter runden benyttet hun anedningen til å gratulere Ko med seieren på Twitter.

- Wow, 15 år gammel. Lydia Ko fikk resten av oss til å se ut som amatører. Veldig imponerende!, skriver hun.

Neste turnering på LPGA-programmet er Kingsmill Championship i Virginia, 6-9. september. Der kommer ikke Suzann Pettersen til å delta, ettersom hun skal arrangere Suzann Pro Challenge hjemme i Norge. Uken etter går startskuddet for årets fjerde og siste major, British Open.

- - - - - - - 

 

Runde 3

Suzann Pettersen starter avslutningsrunden av CN Canadian Women's Open fem slag bak den 15 (!) år gamle lederen Lydia Ko.

For andre runde på rad holder den australienske sensasjonen Lydia Ko ledelsen i Canada. Og mens hun etter halvspilt turnering delte ledelsen, troner hun nå alene på toppen. En tredjerunde på par gir henne en ledelse på ett slag foran et arsenal av stjernespillere: Stacy Lewis, Inbee Park, Jiyai Shin og Chella Choi. 

- Jeg var ikke nervøs. Jeg tror ikke jeg var noe mer nervøs i dag enn noen av de andre dagene. Jeg forsøkte bare å ha det gøy i dag, men scoren var ikke like bra som de første rundene. Men jeg er ganske fornøyd med 72. Det er deilig å holde seg på toppen av leaderboardet, men mitt første mål var å klare cuten, og forhåpentligvis topp-15 eller noe slik. Det er en ære å spille blant verdens beste, sa Ko etter runden, som tydeligvis var uaffektert av presset som føler å lede en LPGA-turnering. Nå kan hun bli tidenes yngste vinner på touren.

Suzann Pettersen sier noe av det vanskeligste mot å spille mot så unge fenomener, er at de ofte ikke begriper hva som står på spill.

- Jeg vet at hun er god. Problemet er at hun er for ung til å forstå hvor hun er akkurat nå, sa Tutta etter runden.

Selv falt hun tilbake fra 7. til delt 13. plass, etter en skuffende runde på en over par. Da 14 hull var spilt lå hun to under par for dagen og seks under totalt, men med en dobbelbogey og en bogey i innspurten, tapte hun terreng til toppen. Dermed starter hun sisterunden fem slag bak Ko.

Med 12 av 15 fairwaytreff og 15 greentreff spilte Tutta solid fra tee til green, men ble hardt straffet for de få feilene hun gjorde.

Verdensener Yani Tseng fortsetter å slite. Etter å ha ledet turneringen etter åpningen, noterte hun lørdag seg for sin andre strake runde over par. Med 74 slag på scorekortet deler hun 21. plassen, syv slag bak Ko.

- - - - - 

 

Runde 2

Suzann Pettersen er oppe på 7. plass etter halvspilt CN Canadian Women's Open.

Med en andrerunde på 69 sag (-3), en bedring på to slag fra åpningsrunden, klatret Tutta fra 16. til 7. plass, og har nå fire slag opp til lederne Lydia Ko fra Australia og Chella Choi fra Sør-Korea. Tutta gjorde seks birdies og tre bogeys i løpet av sin runde.

Amatøren Ko i tet var lørdagens store sensasjonshistorie. Med sine 15 år har hun nå muligheten til å bli tidenes yngste vinner på LPGA-touren.

- Jeg er her bare for erfaringen. For proffene handler det om å tjene så mye penger som mulig, forklarte Ko etter runden om hvordan hun klarer å blokkere ut presset.

Lederen etter første runde, Yani Tseng, viser at formen fortsatt er et lite stykke unna. Med en andrerunde på tre over par falt hun til en delt 10. plass, fem bak Ko og Choi.

- - - - - 

 

Runde 1

Suzann Pettersen ligger fem slag bak Yani Tseng, som endelig leder en turnering igjen i CN Canadian Women's Open.

Tutta har gode minner fra Canada hvor hun vant turneringen i 2009, men dette var hennes første opptreden på The Vancouver Golf Club. Torsdag fikk hun en grei start med en åpningsrunde på en under par (71), noe som holder til en delt 16. plass sammen med 14 andre spillere.

Tutta spilte bunnsolid fra tee til green gjennom hele runden, og hadde 12 av 15 fairwaytreff, og 15 greentreff. 32 putter gjorde at hun ikke helt klarte å kapitalisere alle birdiemulighetene. Til slutt stod det to birdies og en bogey på Oslo-jentas scorekort.

Dagen tilhørte Yani Tseng, som etter flere uker med svakt spill nå er tilbake der hun hører hjemme - på toppen av leaderboardet. Dette er taiwaneserens første ledelse siden mars, og hun har nå skaffet seg et godt utgangspunkt til å kunne ta årets fjerde seier. Med seks under par leder hun med ett slag på Na Yeon Choi. 

- Det føles så bra, og jeg er så glad. Jeg slo så bra i dag. Det var en stor gruppe fans som fulgte meg i dag, og det var deilig å ha deres støtte. Jeg drivet ikke så bra på de første ni, men reddet tre eller fire putter fra fem meter for par, det var utrolig viktig. Nå gleder jeg meg til i morgen, og fortsette å prøve å gjøre mange birdies, sa Tseng til lpga.com etter runden.

NB! Turneringen er Tuttas siste før Suzann Pro Challenge på Bogstad om to uker.Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.