Slik påvirker en gjørmeklump ballbanen

Slik påvirker en gjørmeklump ballbanen

(Foto: Getty Images)

Du har slått en perfekt drive midt i fairway, kommer frem til ballen, og ser en gjørmeklump klamre seg til golfballen. Plutselig ble utfallet av neste slag 100 prosent uforutsigbart. Eller?

På den meterlange listen over frustrerende situasjoner man kan støte på i løpet av en golfrunde, er nok «mud ball» nær toppen.

Bare spør Bubba Watson:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

Men finnes det egentlig noen måte å forutse ballbanen, dersom deler av ballen har fått en gjørmebit på seg? Det har Ping forsøkt å finne ut av. 

Visepresident i Pings ingeniøravdeling, Paul Wood, skriver i et innlegg på utstyrsbloggen Golfwrx.com om hvordan det (til en viss grad) går an å forutse hvordan ballen kommer til å fly.

Pings hypotese var at gjørme på høyre side av ballen alltid vil resultere i venstreskru, og vice versa - på samme måte som en golfball uten dimples på venstre side alltid vil skru høyre.

For å teste hypotesen festet de et firerjern til en svingrobot, og en svinghastighet på 152 kilometer i timen.

Ping eksperimenterte med gjørme på ulike sider av ballen. På grunn av svingrobotens evne til å kopiere svingen fra gang til gang med 100 prosent nøyaktighet - i motsetning til alle oss andre golfere - behøvde Ping bare tre slag med hvert scenario for å få representative resultater.

Her er resultatene fra testingen:

Gjørme på høyre side av ballen: Ballen endte i snitt cirka 25 meter venstre for målet

Gjørme på venstre side av ballen: Ballen endte i snitt cirka 25 meter høyre for målet

Resultatene fra en ball som var helt dekket av gjørme, var nesten like resultatene for rene golfballer. Da avvek ballen i snitt maks fire meter fra målet.

Ping testet også hvordan gjørmen påvirket lengdene på slagene. Mens den rene golfballen i snitt landet på cirka 205 meter, fløy golfballen som var helt dekket av gjørme stusselige 130 meter i snitt.

Carry:

Ren ball: +/- 205 meter 

Gjørme over hele ballen: +/- 130 meter

Gjørme på baksiden (ved slagflaten til golfkøllen) : +/- 140 meter

Gjørme på fremsiden: +/- 187 meter

Gjørme på undersiden: +/- 146 meter

Gjørme på toppen: +/- 186 meter

Gjørme på venstresiden: +/- 182 meter

Gjørme på høyresiden: +/- 175 meter

Konklusjonen til Ping var dermed enkel:

– Dersom du ligger i fairway med gjøre på høyre side av ballen, sikt til høyre for målet, og vær trygg på at ballen kommer til å skru venstre (…). Ta en ekstra kølle dersom det er mye gjørme på ballen, kanskje også to ekstra køller.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.