Slik påvirker treffet ballbanen

Slik påvirker treffet ballbanen

SLAGFLATENS FEM PUNKTER: 1= tå. 2=hæl. 3=lavt på køllehodet. 4=høyt på køllehodet. 5="sweet spot". (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Slo du plutselig en uforklarlig banan-skru ut i skogen? Måten treffpunktet på køllehodet påvirker ballflukten på kalles «gear effect». Her er fenomenet nærmere forklart.

Noen merkelige ballbaner behøver ikke nødvendigvis å bety at du må gjøre omfattende endringer i svingen din. I mange tilfeller betyr det bare et dårlig balltreff.

Dersom en høyrehendt spiller stiller seg opp for en svak fade (skru fra venstre mot høyre), men treffer ballen helt på tåen av driveren, vil dette kunne resultere i en overraskende skru helt motsatt vei.

Før du bestemmer deg for å legge om svingen helt i vinter, bør du først finne ut hvor på køllehodet du pleier å treffe ballen. Dette kan du gjøre ved å feste såkalt «kontaktteip» på slagflaten, eller spraye det med hvitt pulver (for eksempel fotspray).

Såkalt «gear effect» gir først og fremst stort utslag på driveren og woodene.

I bildeteksten under illustrasjonen øverst i artikkelen ser du hva de ulike treffpunktene på køllehodet kalles. 

 

Slik påvirker køllehodet ballbanen:

(Alle forklaringer gjelder for høyrehendte spillere)

- Balltreff på tåen (#1 i illustrasjonen): Ballen skrur fra høyre mot venstre

- Balltreff på hælen (#2): Ballen vil skru mer fra venstre mot høyre

- Balltreff lavt på køllehodet (#3): Ballen vil fly lavere, men med mer backspin

- Balltreff høyt på køllehodet (#4): Ballen vil fly høyere, men med mindre backspin.

- Balltreff i sweet spot (#5): Nøytral ballflukt 

Dersom det er maksimalt lengde du er ute etter er det best å treffe ballen i sweet spot, eventuelt litt høyt i slagflaten.

 

Denne videoen forklarer "gear effect" nærmere

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.