Suverene Europa

Suverene Europa

LYKKE: En lykkelig gjeng som innfridde forventningene. (Foto: Getty Images)

Europa gikk hardt ut for å knekke USAs drøm om comeback, men det var Jamie Donaldson som på spektakulært vis avgjorde det hele.

Alle nøytrale tilskuere ville sikkert ha raske poeng til USA og spenning ut hele dagen på Gleneagles. Men hvem er vel egentlig nøytral når det gjelder Ryder Cup? La oss være helt ærlige og innrømme at trofeet skulle bli hjemme i Europa på så overbevisende måte som mulig.

 

Europa og kaptein Paul McGinley satt opp laget med tunge navn i front. Her var det tydelig at det skulle legges press på tidlig. Vi hadde en lang samtale med McGinley like før han ble utnevnt til kaptein. Han la stor vekt på viktigheten av å sette inn støtet mens man har muligheten i Ryder Cup. For ham og resten av laget på Medinah 2012 var det ingen tvil om at USAs runde uten superduoen Mickelson/Bradley var avgjørende. McGinley vil ikke gjøre samme feil og gi motstanderen et halmstrå å klamre seg til.

 

For å erobre trofeet måtte Europa ha fire poeng. Når de fire første spillerne er McDowell, Stenson, McIlroy og Rose snakker vi ikke om å gå forsiktig ut. 14 poeng holder til å beholde trofeet men er ikke en ekte seier. Når Donaldson delte hull 14 med Keegan Bradley var det egentlig over for USA. Det var ikke lenger håp om å vinne, men matchene gikk videre.

 

McDowell hadde snudd mesterlig mot Spieth. McIlroy viste hvem som er sjefen og knuste Fowler 5&4. At en følelsesladet Reed skulle slå Stenson var en strek i regningen, men delt match mellom Rose og Mahan betydde at etter de fire første matchene hadde Europa allerede tatt 2.5 av de fire poengene de trengte.

 

Skotske Gallacher var nestemann på listen. Hjemmespilleren var kapteinsvalg. Han har hatt en flott sesong på European Tour og kunne spille på patriotismen med sine aner fra traktene rundt Gleneagles. Det gikk ikke som de håpet, det ble to matcher og to tap. Det siste 3&1 mot Mickelson som endelig fikk vist seg litt fram. I mellomtiden hadde Kaymer slått sin motstander, en Bubba Watson som aldri fikk flyt i årets turnering.

 

 

 

 

Tilbake til Donaldson - Bradley. Waliseren skulle få æren av å hamre spikeren grundig i USAs kiste. Og for en måte han gjorde det på. Når du legger ballen død en halv meter fra koppen på innspillet vinner du med stil. Europa har ikke snublet seg fram til seieren i singlematchene. Spillet har vært utrolig bra.

 

 

 

 

 

 

Etter Donaldsons seier 4&3 fortsatte spillet på banen. Spillerne er opptatt av å ha riktig og så godt som mulig rulleblad i Ryder Cup. Når man etter de to første rundene trekker fram at Westwood passerte Seve Ballesteros på poenglisten med sine 23 forstår man at det betyr noe.

 

Amerikansk skuffelse

 

Rutinerte Furyk har hatt en grei turnering. Han viste et glimt av storhet og sportslighet ved å ta Garcia i hånden og gratulerte med seieren da jubelen fra Donaldsonmatchen kom. Selv om Furyk var midt i forberedelsene til slaget sitt.

 

Kritikken mot kaptein Tom Watson lot ikke vente på seg. For passiv, dårlige beslutninger og ingen god stemning i laget nevnes fra mange. Men som det også ble sagt - bare få laget til å spille bedre så går det bra. For når alt kommer til alt er det jo der problemet ligger. Enkelte spillere har ikke prestert godt nok, og kanskje har de møtt europeisk overmakt selv når de har tatt ut det lille ekstra. USA vil nok sterkt vurdere å la kapteinen vente litt lenger med sine kapteinsvalg. Formspillerne fra FedEx Cup, Horschel og Kirk, sitter hjemme i USA.

 

Neste utfordring for slagne amerikanere er Presidents Cup 2015. En sikker seier for dem, men bare et lite plaster på såret.

 

 

 

 

Europa 16 1/2 - USA 11 1/2

 

McDowell - Spieth - 2&1

Stenson - Reed - 1up USA

McIlroy - Fowler - 5&4

Rose - Mahan - delt match

Gallacher - Mickelson - 1&3

Kaymer - Watson - 4&2

Bjørn - Kuchar - 3&4

Garcia - Furyk - 1up Europa

Poulter - Simpson - delt match

Donaldson - Bradley - 4&3

Westwood - Walker - 2&3

Dubuisson - Johnson - delt match

 

 

 


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.