Suzann i hardtrening

Video: Suzann Pettersen vet hva som trengs for å klatre helt til toppen. Hun må først ned i kjelleren.

Vintersola henger lavt over Big Sand Lake i Orlando, ikke langt fra Disney World og alle attraksjonene som lokker millioner av turister til Florida hvert eneste år.

Ved første øyekast er Suzann Pettersens praktvilla som de andre villaene inntil den vakre innsjøen. Et forvokst dukkehus i en perfekt verden. Flere garasjer med flere biler, noen lave, noe høye. Eget basseng i hagen. Egen brygge. Egen puttinggreen. Det er sikkert flere enn Tutta som har eget treningsstudio i kjelleren også.

Men ingen bruker det like ofte. Og ingen bruker det like hardt.

 
Piskes til toppen
- Hold den! Litt til! Kom igjen!
Det er Mathias Lilleheim fra Olympiatoppen som roper. Den fysiske treneren har kommet ens ærend fra Norge for å piske verdens nest beste kvinnegolfer til å yte.
- Det er snart ti år siden vi startet å jobbe sammen, forklarer Mathias mens Tutta tar en velfortjent pust i bakken.
Suzann Pettersen hadde så vidt fylt 20. Den første triumfen på Europatouren var i boks. Nå sto den amerikanske dametronen for tur.
- Suzann hadde trent en del fysikk før vi kom inn i bildet, og hadde et helt greit grunnlag. Men testene viste at vi kunne forbedre mye, og Tutta hadde det som må til. Hun hadde viljen. Var veldig dedikert, veldig motivert. Det lyste av henne, sier Mathias Lilleheim.
Han satte opp et program for spenst, styrke og stabilitet. Kollega Håvard Engell fikk ansvaret for teknikk, bevegelse og koordinasjon.
 
Hilsen fra Trevor
Suzann var aldri i tvil da hun flyttet inn i luksusvillaen i Orlando. Hele underetasjen ble ominnredet til et treningsstudio. Ikke et typisk hjemmestudio med noen få frivekter, men komplett pakke med slynger og speil, baller og veggmontert utstyr. Den vesentligste forskjellen fra et lokalt treningsssenter er utsmykningen på veggene. Midt i rommet henger en stor Tiger-plakat med «Just do it!». Her er minner og premier fra tidligere triumfer, hyggelige hilsener fra andre stjernespillere. «To Suzann! Great playing! Keep it up!» skriver Trevor Immelmann.
Og Tutta holder det oppe. I treningsperioden mellom sesongslutt og sesonstart jobber hun hardere enn de fleste av sine konkurrenter. Den norske verdenstoeren er kjent for sin rå styrke. Et styrke som kommer innenfra, fra det dypeste og mest sentrale, og strekker seg ut til hver eneste fiber i kroppen.
 
Mathias unik
- Det er unikt det Mathias gjør. Jeg er fantastisk heldig som har denne støtten fra Olympiatoppen. Dette er noe de andre ikke har. Jeg vet at dette kan gi meg en fordel, sier Suzann Pettersen og tørker svetten av pannen.
I turneringssesongen er det amerikaneren Dave Herman som har ledet Tutta i det fysiske arbeidet. Gjennomføringen er koordinert med planene til Mathias Lilleheim og det norske teamet.
- I grunntreningsperioden kommer Mathias gjerne over hit og bor her i en uke. Da kjører vi tøffe økter om morgenen, noen ganger også på ettermiddagen som nå, forteller Suzann.
En skade i foten gjorde at hun måtte ta en lengre pause i fjor høst.
- Sånne avbrekk er alltid kjedelige, men jeg vet å utnytte slike pauser godt. Det fysiske blir bare viktigere og viktigere, også i golf. Jeg vet at det er her jeg legger grunnlaget for en god sesong.
 
Blant de beste
I styrkerommet legges grunnlaget for å bli best i verden. Det er verken Tutta eller Mathias i tvil om.
- Jeg jobber med flere av Norges beste idrettsjenter, i en lang rekke grener, og Suzann Pettersen er minst like godt trent som de aller fremste, bekrefter Mathias og beordrer golfstjernen til nye repitisjoner.
Filosofien er enkel. Er ikke det fysiske i orden, vil heller ikke teknikken stemme.
- Styrketrening kan man starte med allerede i 12-13-årsalderen, men det er viktig å starte forsiktig. Det må være riktig progresjon i arbeidet. Derfor er det avgjørende å søke kompetent hjelp. Og det er avgjørende å bygge basisen før man går mer spesifikt til verks, råder Olympiatoppens mann.
Men det nytter ikke med planer om det ikke finnes vilje. Og selv om det lyser av Suzann Pettersen, trenger også golfstjerner ytre motivasjon innimellom. På veggen i Tuttas kjeller henger bevingede ord fra Vince Lomabardi. «What it takes to be #1», skriver den legendariske amerikanske fotballcoachen som ledet Green Bay Packers til fem seriemesterskap på ni år.
«Winning is not a sometime thing. It is an all time thing… Some guys play with their heads, that´s okay. You´ve got to be smart to be number one in any business. But more importantly you´ve got to play with your heart, with every fibre of your body.»
 
Aldri fornøyd
- Hold posisjonen! roper Mathias.
Tutta holder og holder - og holder. Etterpå faller hun til gulvet. Hele brystet hever seg opp og ned. Hun har tatt ut alt, i dag også.
Når Mathias endelig har gått i dusjen, kommer smilet fram.
- Han blir aldri fornøyd, sier Tutta.
- Han gir meg alltid noe å strekke meg etter, enten i øvelsesutvalget eller i belasntningen. Han pusher grensene hele tida, men alltid med kontroll. Det er det som er så bra.
Vi spør om hun aldri blir sliten, aldri blir lei. Aldri får lyst til å gi opp eller velge en mindre smertefull vei.
Tutta rister på hodet.
- Denne treningen gir meg bare mer energi, forsikrer hun.
- Den gjør meg sterk, den gir meg en frihetsfølelse. Jeg har utviklet meg mye de siste åra, og det er fortsatt mye å gå på.
 
Artikkelen er hentet fra Norsk Golf #8 i 2010.

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.