Svipptur til golfens første hjemland

HER DET OPPSTOD? Flere hevder at golfsporten først ble praktisert i Nederland. (Foto: Kaia Means)

Er det Nederland som virkelig er golfsportens vugge? Noen hevder i hvertfall det. Vi har besøkt landet som inneholder 270 baner av alle typer.

Tekst og foto: Kaia Means


I 1297 slo en nederlender noe som lignet på en golfball med noe som lignet golfkøller flere hundre alen unna, for å si det riktig middelaldersk. 714 år, to måneder og to dager senere fikk vi verifisert at Nederland (på enkelte steder modifisert av bulldosere) ikke er det verste stedet å praktisere noe som ligner på golf.

 

Golfen oppsto i Skottland, dermed basta. Eller er historien litt mer komplisert? Noen påstår at sporten som senere skulle slite med 60 millioner hackere verden rundt først ble praktisert i Nederland. De viser til en skildring fra Loenen aan de Vecht fra vinteren 1297. Andre hevder at kineserne i Tang-dynastiet (960-1279) spilte sporten chuiwan med ti køller, hvorav tre av dem ble kalt for kuanbang, pubang og sjaobang, som tilsvarer dagens driver, 2-wood, og 3-wood. 

 

En ting er sikkert – verken mongolene eller nederlenderne skjønte at golf skulle en dag bli verdens mest frustrerende hobby. Til det måtte det noen amerikanere til. Heldigvis har tidene endret seg. Men for de ordentlig historie-interesserte hører det med å ta en tur til Nederland, et av golfens første hjemland.

 

Og hvis man først får med køllene sine til Amsterdam, er det nok av baner å velge mellom. Nederland kan skilte med 270 baner totalt, inkludert gamle klassikere, linksbaner og parkbaner fra begynnelsen av forrige århundre.

Vi valgte å prøve oss på to nyere parkbaner, Lage Vuursche og Naarderbos – begge med nok vannhindre å tilfredsstille både den estetiske siden av sporten og den utfordringsmessige siden.

 

- Hver gang du stikker en spade i jorden i Nederland, vil du finne et nytt vannhinder! sier nederlenderen Toon van Winden. 

Det forklarer de mange vannhindrene - med vann i spill på hele 14 av hullene på Lage Vuursche. Hele navnet på golfklubben er ’Golfsociëteit de Lage Vuursche.’ Banen ligger i Utrecht-provinsen, 40 minutters kjøretur fra Amsterdam. Dette kan nok regnes som Nederlands mest eksklusive bane. Like i nærheten har dronning Beatrix en av sine residenser.

I kommunikasjonen med klubben på forhånd, fikk vi vite at journalister gjerne kunne komme og se, ’men vi har egentlig ikke lyst på så mange besøkende.’ 

 

Lage Vuursche er nemlig en privat klubb der gjester bare kan spille fra mandag til torsdag (€135). Det du får for de mange inngangspengene er en meget fredelig opplevelse. Det er ikke akkurat trangt om plassen på banen. Faktisk var det så få mennesker da vi var der, at vi følte nesten at vi hadde området for oss selv. Litt vel tomt virker det kanskje! Men eksklusivt skal det være.

 

Banen åpnet i 1999, og er en Robert Trent Jones jr.-bane, tegnet av hans daværende arkitekt Kyle Phillips, som også har tegnet kjente baner som The Grove utenfor London og Kingsbarns ved St Andrews i Skottland.

Vann er det som sagt nok av. Det som tidligere var et flatt jorde har blitt formet til en ekte golfopplevelse. I kjent Phillips-stil er det en del strategiske valg. Flere av de lange hullene har vann langs den ene siden, og de langtslående kan velge å ta Tiger-line. 

 

Minneverdige hull er blant annet det tredje, et kort par 4 hull, dogleg venstre, der greenen beskyttes av en bekk. Banen kan også skilte med et av landets lengste par 5 hull, nummer 8, på 473 m fra rød og 546 m fra hvit. Det har visst vært noen som har kommet inn på to, men det er ekstremt sjeldent!

 

Tilstanden på banen bar preg av at det var tidlig i sesongen, med flere GUR-områder og enkelte steder der bulldosere nettopp hadde vært i aksjon. Vi hadde ventet et hakk høyere stand.

 

Naarderbos har en mer folkelig og populær atmosfære – med flust av juniorer som står og trener på rangen, der man kan slå flytende baller uti nok et stort vannhinder.

 

Banen, som åpnet i 2003, ligger en halvtimes kjøretur fra Amsterdam, og greenfee er €50 midt i uka og €60 i helgene. Man skjønner fort hvorfor den er populær blant ekte golfere, med en interessant design og fine, jevne greener.

Banen består av to forskjellige typer banedesign – på de første hullene er den en typisk parkbane som slynger seg rundt et vann. På hull 5 (et par 5 hull) begynner banen å åpne seg opp, og sauene på den andre siden av gjerdet langs venstresiden følger spent med på spillets gang. Det 10. hullet er et lurt lite par 4 hull, der innspillet er blindt mot en green som ligger ned en skråning med vann til venstre. Fra og med det 11. hullet blir landskapet meget annerledes, med åpen utsikt mot jordbruksområder. Man klatrer opp noen meter til noe som oppleves som en formidabel utsiktspost i de lave landene – det er noe som gir denne delen av banen et linkspreg.

 

Men på hull 17 er man nede igjen i parkbanen – og avslutningshullet krever nok et innspill over vannet. Denne banen krever presisjon med driver og jern – spesielt på de hullene rundt vannet.

 

Og helt til slutt: Vi fikk oss et støkk da vi skulle ha med golfbag til Amsterdam på KLM. På websidene sto det nemlig svart på hvitt at golfbag kunne fraktes gratis.

 

- Nei, fra midten av april er det ikke lenger gratis! sier damen bak skranken på Gardermoen.

Heldigvis kunne jeg bevise at billetten min var kjøpt i begynnelsen av april, ellers hadde det vært ingen nåde. I ettertid har jeg fått opplyst om at gratis golfbag fortsatt gjelder, såfremt man er medlem av Flying Blue Golf Club og har skrevet ut en voucher på forhånd. Så vet man det. 

 

www.golfbaannaarderbos.nl

 

www.golflagevuursche.nl


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.