Tage om vrakingen: - Jeg synes det er merkelig

UTE AV TROPPEN: Eirik Tage Johansen er ikke lenger en del av satsingen mot Rio i 2016. Det synes han er merkelig. (Foto: All Over Press)

Eirik Tage Johansen innrømmer at han var overrasket over å ikke være en del av den oppdaterte OL-troppen for Rio 2016. Likevel er han lovet fortsatt støtte fra forbundet, forteller idrettssefen.

Etter en sesong der ikke alt gikk på skinner for Eirik Tage Johansen, fikk året et trist punktum da han ikke klarte å kvalifisere seg til Q-school-finalen til Europatouren i desember. Resultatet ble at han i år står uten kategori på Europa- touren, og har nå kun spillerettigheter i de minste Challenge Tour-turneringene.

 

Kort tid etter fikk han beskjed om at han sammen med Lene Krog, ikke lenger er en del av forbundets OL-satsing frem mot Rio de Janeiro i 2016. Det har versert rykter om at Tage selv har takket nei til å være en del av laget, noe han avkrefter.

 

- Jeg synes det er merkelig at jeg havnet utenfor, men det er ikke noe jeg kan gjøre med det. Det er ikke min jobb å si hvem som skal og ikke skal være med på laget. Om de synes de som er på laget er de som passer best, er det OK for meg, medgir Tage overfor Norsk Golf.

 

I følge pressmeldingen NGF sendte ut forrige uke, er de nye kriteriene for uttak at man enten må være topp-300 på verdensrankingen, eller nyetablert proff. Tage oppfyller ingen av disse kriteriene, men flere har stilt spørsmålstegn ved hvorvidt det lønner seg å vrake den eneste spilleren med flere års Europatour-erfaring fra laget. På norskgolf.no sitt kommentarfelt og Facebook-profil var det mange som uttrykte sin store forbauselse over at Stavanger-golferen ikke var med. 

 

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg hadde en turbulent sesong i fjor, og fikk en skikkelig ripe i lakken i kvalifiseringen. Kort tid etter kvalet fikk jeg høre om uttakskriteriene til OL-laget. Jeg vet ikke om dette er noen kriterier som de har hatt på gang lenge.

 

Lovet fortsatt støtte

Idrettsjef i NGF, Frode Scheie forteller at det kort og godt er resultater som ligger til grunn for at Tage nå ikke lenger er en del av OL-laget.

 

- Vi jobber ut fra internasjonale krav om plass på verdensrankingen. Uttaket er dynamisk og vil hele tiden være under vurdering. Anders Kristiansen har vært lenge ute med skade, men er tilbake igjen nå. Han har vært dobbelt juniorverdensmester, så vi følte han måtte vi gi sjansen. Så får vi heller se på slutten av året hvordan han har gjort det før vi tar en ny evaluering. Men Tage er avhengig av å prestere for å komme med på laget igjen, og han har ikke levert gode nok resultater. Han har fortsatt tid på seg, det er fire år til OL. Det tar i snitt fem år fra en spiller får kortet på Europatouren til han etablerer seg på touren, så Tage er fortsatt ung i golfsammenheng, forklarer Scheie. 

 

Eirik Tage Johansen understreker at selv om han ikke lenger er en del av OL-laget, er han lovet fortsatt støtte fra forbundet. Han sier det ikke er lovet noe konkret, men håper det blir i form av wild cards til Challenge Touren, og også økonomisk støtte til reiser. 

 

- De har sagt at selv om jeg ikke er på laget, vil de være med å hjelpe meg. Slik jeg har opplevd det, er det ganske diffust hva de kommer til å hjelpe meg med.

 

Scheie bekrefter at forbundet både har lovet og innvilget støtte til Tage, som snart kan vente seg en telefon fra landslagstrener Øyvind Rojahn.

 

- Vi har sagt han skal få wild cards av oss til Challenge Tour, og oppfordret ham til å søke om støtte. Det har vi innvilget og allerede budjsettert for, sier Scheie og nevner et femsifret beløp.

 

- Øyvind Rojahn har vært på OL-samling i Thailand den siste uka, så jeg tipper han ikke har fått rukket å ringe å forteller Tage om dette ennå, sier Scheie. 

 

Han forteller videre at han gjerne skulle ønsket å være mer konkret i hva de kan tilby Tage av wild cards denne sesongen, men at det ikke lar seg gjøre av to grunner:

 

- Programmet for resten av Challenge Tour-sesongen slippes ikke før om noen uker, og frem til da blir det vanskelig å planlegge hvilke turneringer han kan spille. Jeg skulle gjerne fortalt ham at han skulle spille i Italia, Sveits, Spania og så videre, men det har vi ikke muligheten til. En annen forutsetning er at Rojahn, som i fjor skaffet 27 wild cards, fortsetter å skaffe nok wild cards. Det er ikke noe vi kan forutsi nå på starten av året.

 

Satser på nyetablerte


- Kritikere har stilt spørsmål om NGF satser så mye på nyetablerte spillere at de litt eldre "sliterne" som Tage, Christian Aronsen og Peter Kaensche glemmes. Hva er din kommentar til dette?

 

- Akkurat Aronsen fikk mye støtte fra oss i fjor, og var også en av de spillerne som klarte å levere gode resultater. Men vi har tatt et valg på at vi ønsker å satse hardt på nyetablerte proffer. I årevis dominerte Norge på junior- og amatørfronten, men overgangen til profflivet er en helt annen. Vi så på suksesskriteriene disse spillerne hadde som amatører, og forsøker å overføre det til profflivet. Vi er enige om at den første fasen som proff er den tøffeste, og da vi fikk golf som OL-gren passet det bra å slå sammen disse satsingene. Fordelen med å jobbe mot OL er at det er langsiktig og målbart. Så får man heller være enig eller uenig i dette om man ønsker, sier Scheie.

 

Også Lene Krog har havnet utenfor OL-troppen. Scheie forklarer det med at hun blir værende på andre siden av Atlanteren:

 

- Jeg synes Lene er en veldig spennende spiller, men vi bygger opp vår satsing i Europa. Vi har rett og slett ikke ressurser til å følge opp henne mens hun er i USA, sier Scheie. Han understreker at han synes det er for mye fokus på hvilke spillere som har havnet utenfor troppen sammenlignet med hvem som fortsatt er med.

 

- Vi har fire spillere denne uken som spiller enten Ladies European Tour eller LPGA Tour denne uken, det er unikt i norsk sammenheng og veldig gledelig. Vi hadde også tre førsteårsproffer i fjor som alle sikret seg enten Challenge- eller Europatour-kategori. Vi forsøker å bygge opp en større kritisk masse av profesjonelle, og jobber mot at flere i 87-91-generasjonen klarer å komme med på Europa-touren samtidig. Dette er også noe av det vi jobber mot gjennom OL-satsingen.

 

Trener på gress hele dagen


Til tross for fjorårets motgang nekter Tage å henge med hodet. Nå forsøker han å gjøre det beste ut av situasjonen, og like etter kvalfiseringen i desember flyttet han til utkanten av Marbella i Spania sammen med kona. De første ukene av året har gått til trening og turneringer på minitouren Gecko Pro Tour. 

 

- Det handler ikke om å være med på et lag eller ikke, det handler om å spille golf og oppnå resultater. Den eneste måten jeg kan komme med på laget igjen er å bli blant topp-300 i verden. Akkurat i år satser jeg å få spilt en håndfull turneringer på Challenge Tour, og der er det jo noen poeng å hente. Jeg har knyttet meg opp til diverse nettverk her nede i Spania, så jeg får trent med både Challenge- og Europatour-spillere. Det viktigste for meg er å spille god golf fremover.

 

- Det blir et spennende år, og alt handler nå om å bruke tiden godt og jobbe hardt, uansett om jeg er med på et lag eller ikke. Jeg må bare takke sponsorene for at de er trofaste, fortsetter å ha tro på meg og støtter meg videre, avslutter han.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.