Tutta fyller 30

PERLER PÅ EN SNOR: Karrierehøydepunktene har stått på rekke og rad for Suzann Pettersen. (Foto: All Over Press).

Idag fyller Suzann Pettersen 30 år. Vi tar et tilbakeblikk på hennes største karriereøyeblikk, både på og utenfor golfbanen.

30 år er ingen alder for en golfspiller, men Suzann Pettersen er allerede en garvet veteran på LPGA-touren. Suzann, eller Tutta som de fleste kjenner henne som, er i dag norsk golfsport sitt mest kjente navn utad, og en av landets største idrettsstjerner. Norsk Golf tar et tilbakeblikk på noen av hennes største prestasjoner så langt i karrieren.
 
Forrykende amatørkarriere
Tutta begynte å spille golf i en alder av seks, og det ble tidlig klart at hun hadde et enestående talent. Tolv år gammel blir hun tildelt NGFs juniorstipend, og som 18-åring vinner hun den prestisjetunge turneringen British Girls Open Championship. Ett år senere vinner hun amatørmesterskapet World Amateur Championship. 
Hennes imponerende spill går ikke ubemerket hen, og blir i 1997 og 1999 belønnet med deltagelse i Junior Ryder Cup. I 2000 vinner hun sitt femte norgesmesterskap på rad. I september 2000, i en alder av 19 år, var hun nå klar for å bli proff.
 
Proff i Europa
Kun ni måneder etter hun hadde tatt steget opp til de profesjonelles rekker tar hun sin første seier på kvinnenes Europa-tour i French Open, hvor hun beseirer waliseren Becky Morgan i omspill. Den samme sesongen noterer hun seg for ytterlige fire topp-ti plasseringer, og kan ved slutten av året krone seg med tittelen «Årets nykommer» på Europa-touren. 
I 2002 kvalifiserer Tutta seg for sitt første Solheim Cup i Minnesota, der Europa taper for USA med sifrene 15,5 - 13,5. Tutta gjør seg for alvor kjent for sitt kraftfulle spill og lange driver, men også sitt hissige gemytt. 
Etter å ha ligget fem hull bak amerikaneren Michele Redman med fem hull igjen å spille klarer hun på spektakulært vis å dele matchen, i det som var en av Solheim Cup-historiens største kollapser fra Redman sin side. Like etterpå, i beste sendetid på direktesendt fjernsyn, blir hun intervjuet av TV-kanalen NBC hvor hun lirer fra seg noen gloser man vanligvis ikke forbinder med proffgolfere. 
Ett år senere er  Suzann klar for å spille på den amerikanske touren. 
 
USA neste
I 2003 kombinerer Tutta spill i Europa og USA. Hun spiller totalt 24 turneringer, og noterer seg for seks topp ti-plasseringer. I september dette året er hun et av det europeiske lagets sterkeste bidragsytere når de gjenerobrer Solheim Cup-trofeet på Barsebäck i Sverige. 
2004 og 2005 blir amputert av rygg og albueskader. I samarbeid med Norges Golfforbund oppretter hun den årlige juniorturneringen Suzann Junior Challenge hjemme i Norge, en turnering som siden har etablert seg som en av de viktigste juniorturneringene her i landet.
I 2006 har Tutta endelig lagt de verste skadeproblemene bak seg og kan fokusere på å finne formen igjen. I 2007 kommer den, og det så til de grader.
 
Stjernestatus
Med fem seire på PGA-touren skulle dette bli det beste året for Suzann som profesjonell. Hennes første seier i USA kommer under Michelob Open i Virginia i mai, og kun en måned senere blir hun den første nordmannen noensinne til å vinne en major-tittel i det hun beseirer Karrie Webb med ett slag i LPGA Championship på Bulle Rock i Maryland. 
På slutten av året klatrer hun til nummer to på kvinnenes verdensranking, forbi spillere som Karrie Webb og Annika Sörenstam. Under Idrettsgallen i starten av 2008 blir hun samtidig kåret til «Årets kvinnelige idrettsutøver».
Siden den gang har Tutta rukket å vinne ytterlige en turnering på LPGA-touren og to i Europa. Fjoråret endte uten seire for Oslo-jenta, men 11 topp ti-plasseringer vitner likevel om en høyst godkjent sesong. Ifølge LPGA.com står hun med over 40 millioner innspilte kroner så langt i karrieren, og er i dag ranket som nummer fem i verden. Med andre ord, en av de virkelig store profilene på LPGA-touren.
Vi ønsker henne til lykke med dagen, og en god 2011-sesong!

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.