Sveits slo oss med 12 år

Sveits slo oss med 12 år

Sveitserne feirer at det er 125 år siden den aller første golfturneringen ble spilt – i Norge ble første turnering spilt i 1905.

Det var i august 1893 at en ny golfklubb i Sveits avholdt turnering for første gang. Hvem var det så som spilte turneringen på Samedan? Medlemmene av Engadine Golf Club i St. Moritz besto bare av rike briter som ferierte i Alpene. Ikke en eneste sveitser var med i den første turneringen. I år feires 125-årsdagen til Engadine Golf Club (på tysk skrives det Engadin).

Formatet den gangen var ‘mixed foursomes,’ det vil si tomannslag bestående av en mann og en dame som slår annethvert slag. Det blir kanskje sett på som pussig i dag, når vi spiller så få foursometurneringer, og enda færre av blandet slag. Åpenbart var damene med på notene fra første stund på golffronten i Sveits.

I Norge var Hølgenæs Golf Club (stiftet 1902) vert for vår første turnering på Setnesmoen i vakre Romsdalen i 1905. Klientellet der var likt som i Sveits: medlemmer av den britiske overklassen som elsket natur og spesielt å fiske. De likte åpenbart grønne daler med bratte fjell som ruver på alle kanter, for Samedan hos Engadine er av samme type som vår første bane i Romsdalen. 

 

Første utslag på Zuoz-Madulain i Engadin-dalen. Foto: Kaia Means

Europas ‘ukjente’ golfdestinasjon

Sveits er kanskje Europas mest undervurderte golfdestinasjon. Noe av grunnen kan være at det tar tid å komme inn til de mest naturskjønne banene i Alpene. Vi fløy inn til Zürich med Swiss og tok tog fra flyplassen. Det tar nesten fire timer å komme seg til St. Moritz, men togreisen er nesten verdt en en egen tur. Strekningen fra Chur til St. Moritz er på Unescos verdensarvliste. Domleschgdalen er kjent for sine mange slott og ruiner fra middelalderen. Togturen som snirkler oppover Alpene er langt mer dramatisk enn Harry Potters togturer til Hogwarts.

Engadine GC har to 18-hullsbaner og en 9-hullsbane. Nihullsbanen, Kulm Golf St. Moritz, ble bygd allerede i 1890, men turneringen fra 1893 ble spilt på den nye, flotte 18-hullsbanen, Samedan. Samedan er fortsatt en av de fineste linksinspirerte banene i Sveits. Den ligger på flaten i Engadin-dalen. Den er enkel å gå, og tegnet i klassisk britisk stil, med korte avstander mellom green og neste tee, og med 9. og 18. hull som ender opp ved klubbhuset. Mange av hullene har vannhindre, med både bekker og små vann.

Majestetiske lerketrær preger flere av hullene – noen av dem er mer enn 700 år gamle. Å spille Samedan føles som å spille midt oppi en scene fra postkort fra Alpene. Samedan har blitt tegnet om og modernisert i årenes løp med nye tees, bunkere og endring av vannhindre – likevel er hulltraséene tett opp mot opprinnelig design.

 

Landwasserviadukten før Filisur på den dramatiske togreisen mellom Chur og St. Moritz. Foto: Kaia Means

Den nyeste banen i klubben er lenger ned i dalen og heter Zuoz-Madulain. Den er tegnet av en kanadier, Les Furber, og åpnet i 2003. Zuoz er mer ‘opp-og-ned’ – du føler at du spiller oppi fjellene, i motsetning til å beundre dem fra flaten. Vakker er den iallefall. Og mer delikat måltid får du ikke på noen halfway house – det går på sveitsisk tapas, inkludert artisjokk og vaktelegg. En liten boblevin ved siden av er ikke å forakte, kanskje svingen løsner opp på siste ni.

St. Moritz er et kjent feriested i høyere sjikt for utendørsentusiaster (da vi var der var det mange syklister som bodde sammen med oss på Hotel Albana). Sommersesongen med sykling, ridning, fjellturer, fiske osv., starter for alvor i slutten av juni og varer til begynnelsen av september.  Vintersesongen og skitrøkket starter i midten av desember og varer ut april. Mellom sesongene er mange av de store hotellene stengt.

 

Terrassen på Hotel Albana i Silvaplana. Foto: Kaia Means

 

Golf:

Engadine Golf Club har 45 hull med golf, med to 18-hullsbaner og en 9-hullsbane. Greenfees på 18-hullsbanene starter på CHF 60.

www.engadin-golf.ch

Overnatting:

Hotel Albana (hotelalbana.ch) i Silvaplana har utsikt fra terrassen mot Alpene – restauranten er av toppklasse.

Restauranter:

Hotel Restaurant Central (central-samedan.ch) i Samedan anbefales sterkt. Lokale retoromanske (rumantsch) retter fra Graubünden. Pasta til å dø for.

Ekte thaikjøkken og mer på Albana Hotel i Silvaplana (hotelalbana.ch)

For fondu og/eller raclette i en omgjort gondol, prøv Hotel Walther (hotelwalther.ch)

Å komme seg dit:

Swiss International Air Lines flyr til Zürich (www.swiss.com). Tog fra Zürich til St. Moritz kan bestilles på www.swiss-pass.ch.

Mer info:

Vi ble invitert av det sveitsiske turistkontoret, myswitzerland.com.


Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.