Bjørnstad spiller europatourkvalifisering i Østerrike

Bjørnstad spiller europatourkvalifisering i Østerrike

Henrik Bjørnstad starter europatourkvalifiseringen tirsdag. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

​Tirsdag starter Henrik Bjørnstad på det første av totalt tre kvalifiseringssteg til neste års europatour. 

(NB! Oppdatering onsdag kl.15.00: Andre runde ble utsatt i tre timer på grunn av kraftig regnvær. Henrik har nå spilt ni hull og er tre under par for dagen. Dermed har han klatret opp til en foreløpig fjerdeplass! Norsk Golf oppdaterer artikkelen når han er ferdigspilt)

Turneringen spilles over fire runder på Golfclub Schloss Ebreichsdorf utenfor Wien i Østerrike, og Henrik Bjørnstad slår ut klokken 13.10. Det er cirka en topp-20-plassering som gjelder denne uken for å sikre avansement. I fjorårets utgave av turneringen måtte man komme seg til ni under par for å klare nettopp det.

Bjørnstad gjorde nylig comeback etter syv år vekk fra turneringsgolf, og 38-åringen fra Drøbak har definitivt oddsen mot seg i jakten på en europatourbillett.

– Jeg vet at det er et ordentlig «langskudd» at jeg skal kunne klare å komme meg gjennom europatourkvalet allerede i år, uttalte Bjørnstad da han annonserte sitt comeback.

Forrige spilte han sin første proffturnering på over 2500 dager på Challenge Tour i Irland, en turnering som ble generalprøve til ukens turnering i Østerrike. Der misset han cuten med god margin.

Norsk Golf fotfulgte Bjørnstad begge rundene, og mens det lange spillet hans har tatt solide steg de siste ukene, var putteren iskald. Både lengdekontrollen og de korte puttene var langt unna der de bør være, og Bjørnstad brukte hele 66 putter på to runder.

Da vi pratet med ham etter turneringen, fortalte han at han likevel tar med seg en bedre følelse til Østerrike enn han hadde da han ankom Irland:

– Jeg slår mange gode slag i dag, og føler jeg har fått mye bedre kontroll på ballen. Balltreffet føles veldig mye bedre. Det er stor forskjell på spillet mitt nå sammenliknet med mid-am-NM på Miklagard for et par uker siden. Jeg føler jeg fant litt ut av det i dag. Scoren til tross så reiser jeg til Q-School med litt mer selvtillit, sa Bjørnstad, som tilbragte flere timer på treningsgreenen dagen etter å ha misset cuten.

Skuffende norsk innsats i Q-School så langt

Europatourkvalifiseringen består av tre kvalifiseringssteg. Førstesteget spilles på åtte forskjellige bander rundt om i Europa. Forrige uke prøvde Aksel K. Olsen, Christian Aronsen, Elias Bertheussen, Anders Ellingsberg, Sander Stavnar og Vetle Marøy seg i Skottland og Tyskland, og det endte med skuffelse for alle.

I tillegg til Bjørnstad i Østerrike skal også Kristian Krogh Johannessen, Anders Kristiansen, Kevin André Wright og Torbjørn Johansen også prøve seg i førstesteget de neste par ukene.

Steg 2 spilles Spania i starten av november, og hit er både Eirik Tage Johansen og Jarand Ekeland Arnøy allerede kvalifisert. Arnøy spiller imidlertid også i Østerrike denne uken for treningens skyld.

Arnøy åpnet med en runde på én over par, til tross for at han åpnet med å gå de fire første hullene på fire over, og deler i skrivende stund 21.-plassen.

Ferdig i november

Finalen av europatourkvalet har i en årrekke blitt spilt på PGA Catalunya Resort, men er nå flyttet til Lumine utenfor Barcelona. Når hele kvalifiseringen er ferdigspilt, er det bare 25 av totalt 1500 spillere som har kommet seg gjennom det trange nåløyet og til European Tour 2018.

Klikk på lenken under for å følge utviklingen fra Østerrike. Merk at leaderboardet bare oppdateres etter hvert niende hull.

Leaderboard 

Fakta: Henrik Bjørnstads proff-karriere

1997: Debuterte som proff. 41.-plass på Linde German Masters på europatouren

1998: 18.-plass sammenlagt på Challenge Tour

1999: 149.-plass sammenlagt på European Tour

2000: 65.-plass sammenlagt på Challenge Tour

2001: 81.-plass sammenlagt på European Tour. Tre topp-10-plasseringer

2002: 61.-plass sammenlagt på European Tour, inkludert andreplass i Hong Kong Open. Tidenes beste norske europatour-plassering for herrer.

2003: 111.-plass sammenlagt på European Tour.

2004: 205.-plass sammenlagt på European Tour. Legger opp og begynner som snekkerassistent.

2005: Gjør comeback som proff. Spiller på P4 Tour, vinner Vestfold Open. Deltar i PGA Tour-kvalifiseringen samme høst. Ender på 13.-plass i finalen og kvalfiserer seg som første nordmann til PGA-touren.

2006: 152.-plass sammenlagt på PGA Tour. Én topp-10-plassering. Ledet Buick Open med ni hull igjen av sisterunden, men sprakk på slutten. «Nedrykk» til Nationwide Tour.

2007: 78.-plass sammenlagt på Nationwide Tour

2008: 61.-plass sammenlagt på Nationwide Tour

2009: 18.-plass sammenlagt på Nationwide Tour. Rykker opp til PGA Tour

2010: 175.-plass sammenlagt på PGA Tour. Legger opp.

2017: Gjør comeback

Les også

Norsk Golf ønsker at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ber om en saklig og respektfull tone i kommentarfeltet. Vi tillater ikke banning, diskriminerende utsagn, utskjelling av andre debattanter, enkeltpersoner og grupper.

Innlegg som ikke er skrevet med fullt navn vil bli noe strengere moderert. Vi fjerner alle innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom. Gjentatte brudd på reglene kan føre til utestengelse.