Lofoten Links: Gullet i nord

Suzann Pettersen kom fra USA. Pressekorpset kom fra hele verden. Vi blir ikke de siste som kommer til Lofoten Links.

Publisert

Denne sommeren åpner en av verdens mest spektakulære golfbaner i havgapet mellom Svolvær og Leknes. Det er ingen overdrivelse. Det er heller ingen påstand. For Lofoten Links kan bli kåret til verdens beste nye golfbane i World Golf Awards når prisen skal deles ut på tampen av året.

– Om det er blitt som jeg håpte?

Frode Hov vandrer bortover fairwayen på nye hull 1 og smiler beskjedent. Som eier og daglig leder har han jobbet med sin golfdrøm i snart 20 år. Flere ganger har han nesten gitt opp. I kveld sveiper midnattssola over nye greener på Gimsøya. Havet blunker. Bak klubbhuset står fjellene i givakt, fortsatt med vinteruniformen på. Foran oss går Suzann Pettersen med CNN, Golf World og TV 2 i hælene.

Frode stopper opp, så gir han sitt svar.

– Dette har blitt enda bedre enn jeg noen gang turte å håpe på, sier han endelig.

Allerede i juli skal medlemmer og gjester gjøre som Tutta. Gå ned til første tee, speide over steinstranda og finne et landingspunkt der borte ved vikinggrava. Klatre opp til nummer to, stirre midnattssola i øynene og treffe greenen ute i havgapet. Etterpå skal de sitte i klubbhuset og lure på om de noen gang har spilt en golfbane som Lofoten Links. Om de noen gang har utfordret golfgudene på samme måte.

– Vi tror at vi har noe helt unikt her ute, og det er heldigvis flere enn oss som tror det, sier Frode Hov.

For akkurat da han nok en gang var i ferd med å gi opp sin store drøm, kom det statlige investeringselskapet Siva på banen med nødvendige midler for å bygge ut banen til 18 hull. Fra USA kom Troon Golf med sin verdensomspennende kompetanse innen drift, utvikling og markedsføring av golfbaner. Det er stort i seg selv. Norge er et lite land, enda mindre i golfsammenheng. Troon Golf  drifter baner i 29 land og 34 amerikanske stater, og det er ikke småtterier. Når Lofoten Links er blitt søsterbane med anlegg som Turnberry i Skottland og Saadiyat i Abu Dhabi, er det fordi Troon Golf kun ønsker å tilby sine gjester «en ekstraordinær opplevelse».

Suzann Pettersen er banens ambassadør.

– Det var Frode som presenterte prosjektet for meg den første gangen. Det er vel tre år siden nå, og jeg ble imponert av den indre driven hans. Han hadde en drøm, visste hvor han ville, og jeg kjente meg igjen i den viljen han utviste. Så jeg ble med opp for å se nærmere på det, sier Tutta.

Den norske golfstjernen sitter på en benk nede ved vannkanten på  hull fire. CNN-crewet har tatt seg en pause. Dronen fra TV 2 er satt til lading. Klokka nærmer seg midnatt, men sola hviler aldri nord for polarsirkelen i slutten av mai.

– Det var en sterk opplevelse å komme hit den første gangen, forteller Suzann Pettersen.

– Jeg ble helt satt ut av den flotte naturen. Havet. Fjellene. Menneskene. Det er så rått og ekte her, så lunt og fredelig. Samtidig er det fascinerende at mye kan endre seg så brått her oppe. Det er en ny opplevelse hver gang, hele tida. Lyset. Sola. Skyene. I dag er første gang jeg ser fjellene med snø på.

Hun nikker mot Hoven som reiser seg nesten 400 meter bak klubbhuset. Samme hvor du snur deg har du et spektakulært skue på Lofoten Links. Det er en reise uten blindsoner. Et 360 graders prospektkort.

Suzann Pettersen har reist jorda rundt og spilt verdens beste baner. Som én av de største profilene i kvinnegolf har Tutta en tiltrekningskraft som drar internasjonale sponsorer sør for ekvator og pressefolk til Lofoten.

– Men det er ingen penger for meg i dette. Jeg hadde lyst til å hjelpe Frode med prosjektet. Og kanskje får jeg meg ei hytte her etter hvert. Jeg er blitt glad i stedet. Det er balsam for sjelen. Det er slik jeg vil ha det når jeg ønsker å slappe av.

– Du liker deg her?

– Jeg liker meg veldig godt, sier hun.

– Hvor bra er golfbanen?

Tutta tenker seg om. Lar blikket seile ut i Norskehavet som har fanget så mange drømmer og fiskebåter på jakt etter det nord-norske gullet. I horisonten tegner regnbuen seg som et perfekt innspill.

– Du finner ikke maken i hele verden. Denne banen er unik, og når jeg vet at mine små bidrag kan gi prosjektet enda større oppmerksomhet, er det både gøy og inspirerende å gjøre det.

Hun kom til Svolvær fra Oslo via Bodø tidligere på dagen. Ut av flyvinduet på Widerøes propellfly tok hun bilde av den korte flystripa ute i havgapet, flere bilder fra banen, og la det ut på Facebook.

– Jeg fikk akkurat melding fra Inbee, sier Tutta og viser fram mobiltelefonen.

We have to play there! skriver verdenstoer Inbee Park, og går alt som Frode Hov og Troon Golf ønsker, vil det komme en varm golfstrøm av både proffer og hobbyspillere til Lofoten Links når banen snart åpner.

– Vi har bare noen få hundre medlemmer og er helt avhengig av turistene. Jeg håper alle golfentusiaster som er klar en utfordring, ønsker å komme hit. Samtidig vil vi treffe dem som tar med seg golfen som en del av et mer omfattende Lofoten-besøk, sier Frode Hov når dronekameraet til TV 2 igjen er i lufta.

Det samarbeides godt i nord. Destinasjonsutviklere, reisearrangører, hoteller, eventbyråer, kunstnere, kaféeiere og båtfolket snakker sammen. Turismen er det nye gullet. Fabrikkene pakker ikke bare torsk lenger, men opplevelser. Tusenlapper henges opp til tørk.

– Vinteren i Lofoten er ikke så kald og brutal som mange tror, sier Frode.

Fra mai til august bys gjestene på golf og midnattssol. Fra august til banen stenger i oktober er det golf og nordlys på programmet.

Nordlysturismen har hatt en eventyrlig vekst de siste åra. Fra 2010 til 2014 steg antall kommersielle gjestedøgn fra 55.000 til 122.000. Det er en økning på over 122 prosent, og en økning som Innovasjon Norge har beregnet til 143 millioner kroner. Og de grønne tallene danser høyere og høyere på den mørke nattehimmelen.

– Hotellet skal stå klart i 2017, sier Frode Hov og peker opp på fjellknatten ved første tee.

Han forsvinner rundt hjørnet og kommer tilbake med flere modeller, rigger opp vinnerbidraget og forteller om planene. 80 rom med panoramautsikt. Mot himmelen og havet, golfbanen og nordlyset.

Det internasjonale pressekorpset lytter og nikker. Senere på kvelden får reporterne guidet tur i Henningsvær, fersk torsk på tallerkenen og en frisk båttur tilbake til hotellet. Dagen etter er de på vei hjem. Fra Leknes til Svolvær, til Bodø og Oslo, og videre ut i verden.

Tilbake på klubbhuset står Frode Hov. På veggen har han fått en ny hilsen, datert 21. mai 2015, kl 23:45.  «Et fantastisk anlegg! Suzann Pettersen».

– Det betyr mye å ha med Tutta, sier han.

– Vi gleder oss til å åpne banen. Jeg håper at vi få den varmen vi trenger de neste ukene. Det vil ta litt tid før gresset er ordentlig grodd inn og før vi kan tilby en bane av Troon-standard. Men det blir bra. Tro meg, det blir bra.

Powered by Labrador CMS