Heimlege Haugalandet

I brytningen mellom vinter og vår dro vi til Haugalandet. Vi er heldige som bor i et så vakkert golfland som Norge.

Publisert

Da vi ringte fra Oslo og spurte om hvordan forholdene var på Haugaland Golfklubb (Sveio), var de i proshopen svært så beskjedne. De snakket om fairwayene var litt gule så tidlig i sesongen. Bløtt kunne det også være enkelte steder. Dette på et tidspunkt der de fleste golfbaner i Norge ligger under en meter snø. Hvor bra forhold kan man vente i vintermåneden mars på Sørvestlandet?

Det var bare å dra til Haugalandet for å sjekke. Vi fløy til Haugesund og fant veien til Sveio i Sunnhordland og Nordvegen på Karmøy.

De to banene er ganske forskjellige. Den ene ligger rett ved havet, blant fjellknauser, lyng og svaberg. Den andre er en skogsbane med stille fjellvann og utsikt mot Folgefonna. Det som er felles er at de drives av ett og samme baneselskap. Sveio Golfpark AS tok over driften av Nordvegen i fjor. Det er to forskjellige golfklubber men medlemmene får spille fritt på hverandres baner.

Haugalandet i mars

– Vi stenger aldri, sier daglig leder og headpro på Sveio, Gavin Hinds. Det er alltid noen i seniorgruppen som spiller hver onsdag selv om det er snø.

Sveio er 20 minutters kjøretur fra Haugesund i retning Bergen. Denne formiddagen er det litt venting på grunn av frost. Noen av vannhindrene har et tynt lag med is på overflaten. Greenene ble klipt i år for første gang 9. mars. Det er rekordtidlig.

– Etter at vi klipte dem, fikk jeg ikke sove den natta, sier Gavin. Men nå ser det ut som et riktig valg.

Det er mange prosjekter Gavin holder på med for å forbedre golfbanen og gjøre den lettere, i hvert fall for den typiske golferen. For elitespillerne vil den alltid være en utfordring.

Det er investert i dreneringsarbeid på noen av hullene som har hatt store problemer etter regn, og arbeidet er fortsatt synlig tidlig i sesongen.

Enda flere forbedringsplaner er på gang: det er budsjettert med 16 millioner for en ny range og en ny korthullsbane med ni hull og kunstgressgreener. Dagens driving range skal selges og bli til et nytt boligfelt.

Konkurrerer om vestlandstittel

Sveio er generelt undervurdert når golfere rangerer norske baner – om enn bare fordi en liten prosentandel av Norges golfere har tatt turen til Haugaland Golfklubb.

Gavin har drømmer om å lokke til seg danske golfere til Haugalandet og Karmøy gjennom et tiltenkt samarbeid med Fjord Line, men dette er fortsatt i planleggingsfasen. Det høres forlokkende ut: de kunne tatt med seg bilen fra Danmark, kjørt av i Stavanger, spilt noen av Vestlandets fremste baner og reist hjem igjen med båten fra Bergen.

– Sveio er en mesterskapsbane, men jeg liker ikke å bruke det uttrykket. Jeg har gått litt bort fra det. Det høres for vanskelig ut. Men vi ligger helt på høyde med Meland som beste golfbane på Vestlandet, ikke bare på grunn av design og natur. Også når det gjelder banetilstand, sier Gavin, som har jobbet som pro på irske Royal Dublin i seks år.

– Greenene våre er noen av de beste du kan finne på denne siden av landet.

Banetilstand er en ting, men Gavin er mest lidenskapelig opptatt av å gjøre golf morsomt, spesielt for unge. Fra og med i år lar klubben juniorer være medlem for 100 kroner i året, og da kan de låne utstyr gratis. Han er sikker på at ungdom lar seg hekte.

– Folk må føle at de er med på noe sammen med andre. Det er så viktig, sier han.

Da er det ikke bare juniorer han tenker på, men fellesskapet generelt i klubben.

Sveio i endring

Banen på Sveio har grei lengde fra bakerst tee (6127 m, par 72). Noen av hullene er blitt kortere, og en fjellknaus midt i fairway på banens vanskeligste hull ble sprengt bort for fem år siden. Det er fire teesteder å velge mellom (61, 56, 51, 47), så det er bare å gå frem litt hvis du vil ha flere birdiesjanser.

Røffen er ikke problemet på Sveio, ofte kan du finne ballen din utenfor fairway. I vannet, derimot…. Proshopen selger ‘lake balls’ i stort antall for å sørge for at golferne varer ut runden.

Banen starter med to behagelige og korte hull. Det er som om Sveio vil varme deg litt opp, før støtet settes inn. Det første hullet er et kort par-4 hull i slak nedoverbakke. Fairwayene er utrolig grønne sett i forhold til årstiden. Litt bløte, men det får vi tåle. Greenen ruller jevnt og godt.

Det andre hullet er par-3, banens korteste og nest letteste hull. Det er ikke så mye som skremmer når eliten slår fra 126m (bakerst) og vi som slår fremst bare har 73m å forsere. Da blir ikke bekken foran og til venstre, og vannet bak greenen så farlig.

Ildprøven består av vann

Så, akkurat når du slapper litt av, da kommer utfordringene på løpende bånd. Hullene tre til åtte er kanskje banens ildprøve, en ildprøve bestående av en god del vann. 

Nummer tre er et langt par-5 hull. Hinderlivannet har et utmerket golfnavn, det ligger på høyresiden av hullet — vakkert og ikke så farlig her (til det er vannet for langt unna), men bare vent. På hull fire slynger Hinderlivannet seg rett foran greenen.

Hull seks er et vanskelig par-5 hull, i hvert fall for de av oss som ikke slår så langt. Hvis du har unngått hinderet på drive og/eller andreslaget, er det fortsatt røde staker foran på begge sider av greenen ved innspill. Og hull sju er en test i oppoverbakke.

Hvis du scorer greit på de første ni, har du gode sjanser for å komme gjennom runden uskadet. Men det er få som spiller til handicappet sitt her på Sveio uten å ha spilt banen flere ganger. De siste ni starter tøft, med et relativt langt par-4 hull i oppoverbakke. Så et ganske så kjedelig par-3 hull som må ses på som en transportetappe.

På hull 12 kommer vi til et par-4 hull som mange av elitespillerne velger å prøve å nå med driver, over vannet, avhengig av vindretning. Det er 339m fra bakerste tee til midt på greenen hvis du spiller via dogleg’en. Det letteste hullet på Sveio er nummer fjorten, et kort dogleg høyre, der man bør bare ha en wedge inn på andreslaget. Når vi går videre ned til vannkanten og 15. tee, er det fredelige Søljetjernet blitt vårt nye vannhinder ved utslag. Det kommer tre relativt lette hull på rappen før det lange par-5 hullet som buer mot høyre utfordrer oss til slutt.

Hvis du er psykisk knekt etter runden, er det mulig å gå til psykologen som har praksis på Albatross Spa & Fitness helsesenter rett bak klubbhuset. Selv hadde jeg bare lyst å spille en runde til.

Nordvegen, naturbanen på Nord-Karmøy

Nordvegen på Torvastad har en mer jordnær og røffere stil en Sveio. Klubben, som fikk bane i 2003, har som slagord: Naturbanen på Nord-Karmøy. Den unike opplevelsen, den lange kystlinjen og utsikten ut mot havet gjør at enkelte gjester kommer tilbake hit år etter år.

Ved første ankomst er det vanskelig å skjønne hvor klubbhuset er. Gravemaskiner er i aksjon ved parkeringsplassen og driving rangen. De er i ferd med å sette opp nytt klubbhus rett bak rangen. Fra denne ‘varmestua’, som de kaller den, vil man ha fin utsikt over området og overvåke spillet på det første og niende hullet. It tillegg blir det startbod.

Fenomenal naturopplevelse

Nordvegen har slitt med økonomien i noen år, men etter at Sveio Golfpark tok over banedriften i fjor, har det kommet investeringer i anlegget.

Fairways og greener er forholdsvis røffe, men banedesign er bra, med varierte og morsomme hull. Hvis man ikke har noe spesielt imot korte baner (par 70, 5137m på det lengste, 4317m på det korteste) og små greener kan man ha det gøy her. Naturopplevelsen er fenomenal.

Vinden er en stor faktor her ved kysten, og siden hullene går i alle mulige retninger (ikke ut én vei og tilbake motsatt vei, som mange klassiske linksbaner) får man testet slagene sine med vindangrep fra alle vinkler. Hvor vanskelig banen oppleves avhenger mye av hvor mange sekundmeter man må hanskes med.

Det har blitt skrevet enkelte steder at Nordvegen er en linksbane, men det er den ikke. Da hadde ikke banen hatt dreneringsutfordringer (linksbaner ligger på sandgrunn). Etter totalt en million kroner er brukt på arbeid og nytt utstyr for begge banene, har tidligere myrlende på enkelte hull på Nordvegen blitt til spillbare flater.

Greit å gå

Første nihullssløyfe ligger på nedsiden av Hauskevågvegen. Terrenget er ikke flatt, men likevel lett å gå. Hull nummer tre, et par-5, har en vakker liten green nederst i dalen, beskyttet av en liten bekk som krysser rett foran. Det er ganske stor forskjell på par på første og siste ni: første ni har par 37 mens siste ni har par 33. En uvanlig løsning er at begge nihullssløyfene avsluttes med par-3 hull.

Etter endt første ni, krysser man veien for å ta fatt på den neste halvdelen. Du går først inn i skogsterreng, men når banen åpner seg igjen er du kommet helt ut mot havet. Hull 14 er signaturhull, og kanskje også grunnen til at mange tar turen hit. Her slår man innspillet opp på et platå. Når du kommer opp til greenen har du utsikt mot Osneshavn, skjærgård og Nordsjøen. Det er så vakkert og urnorsk. Fantastisk!

Det neste hullet er i ferd med å endres fra et trangt par-5 til et ganske langt par-4. Teestedene flyttes fremover og dette betyr at hullet nok blir morsommere og bedre å spille, med mindre sjanser for å spille bort ballen (det er OB på venstre side).

Siste hull er et par-3 som ender på toppen av haugen, rett ved bautasteinene som er oppreist av grunneier Tore Hausken.

Hvordan spille Sveio og Nordvegen til en høyst oppnåelig pris

Fra Bergen tar det drøye tre timer å kjøre til Sveio. Men ikke alle golfbesøkende har tid til å overnatte. Tidligere i år var det to venner som kjørte ned fra Bergen, spilte 18 hull på Sveio først, så 18 hull på Nordvegen, så kjørte de hjem igjen samme dag. Dette gjorde de to helger på rad. Hvorfor ikke overnatte, kunne man så spørre.

Sveio Golfpark samarbeider med Scandic Maritim Hotel i Haugesund. Det fins kanskje ikke noe bedre golfpakke i Norge, hvis man tenker på forholdet pris-kvalitet. For 1740 kr per person, får man to netter i dobbeltrom, ‘Rogalands beste frokost’ (ikke noe tull, det er faktisk imponerende), og to greenfees (enten to på Sveio, to på Nordvegen, eller en på hver). For bestilling av golfpakke send epost til post@hotelmaritim.no.

Haugaland golfklubb

Pluss:

  • Fantastisk vestlandsnatur
  • Hullene er avskjermet fra hverandre
  • Ikke for langt mellom hullene, enkelt å gå
  • Mye variasjon, stort spenn fra enkle til vanskelige hull
  • Vennlige og inkluderende medlemmer

Minus:

Da vi spilte var det åpent synlige dreneringsgrøfter som gikk på kryss og tvers av fairway på noen av hullene

Par-3 hullene er litt kjedelige, uten særpreg

Vann på mange hull, de fleste spillere mister noen baller per runde

Nordvegen golfklubb

Pluss:

  • Naturen tar pusten fra deg enkelte steder, utsikt mot Nordsjøen og Haugesund
  • Hull 14 må være et av Vestlandets vakreste, mest dramatiske hull
  • 15 minutter fra Haugesund sentrum
  • Morsom og kort banedesign, ingen hull er like
  • Ivrige medlemmer som spiller året rundt

Minus:

  • Banetilstand, er under forbedring
  • Mangler ordentlig klubbhus (kommer)
  • Dreneringsutfordringer
Powered by Labrador CMS