Blogg

Snart sesongstart

Vi går nå inn i siste uke med forberedelser før sesongen slås i gang, og jeg gleder meg stort til å få testet formen i konkurransesammenheng.

Den siste tiden har jeg prøvd å spille så mye som mulig på bane for å komme tilbake i scoring- og konkurransemodus. Selv om jeg så langt bare har spilt treningsrunder uten press, er det fortsatt betryggende å vite at jeg har spilt samtlige av mine siste fem runder under par.

Vinterrusten er i ferd med å skrapes av svingen for godt, og jeg ser virkelig frem til å komme i gang. De daglige treningsrutinene begynner å bli langtekkelige og kjedelige, så jeg tror de fleste er fornøyde med at den virkelige moroa nå er rett rundt hjørnet.

Første turnering skal spilles på Oak Hills CC i San Antonio, på hjemmebanen til tidligere Baylorbjørn Jimmy Walker som nå spiller på PGA Touren. Jeg har spilt der flere ganger tidligere, og vet at det er en trang og relativt utfordrende bane som venter oss.

De foregående årene har denne turneringen båret preg av det lange turneringsavbrekket, og selv om det sikkert vil bli slik nå også, føler jeg meg bedre forberedt enn tidligere. Om jeg får alt til å funke har jeg definitivt muligheten til å kjempe om seieren, så jeg reiser gledelig sørover med en ambisiøs og positiv holdning i kofferten.

Denne uka er det imidlertid mye skolearbeid som må gjøres unna, uten at jeg lar meg stresse altfor mye av den grunn.
Jeg har heldigvis blitt velsignet med nok kløkt til at det akademiske går fint på tross av mye reising og høy fraværsprosent. Naturligvis er ikke dette tilfelle for alle de 400+ idrettsutøverne på Baylor, og det er ikke bare enkelt å henge med i svingene til enhver tid.

Kombinasjonen skole og idrett er en stor utfordring for mange, og det er ingen tvil om at det kan bli litt for mye iblant. Jeg har lært meg å like de lange og travle dagene, men det er alt annet enn lett å håndtere det enorme presset både akademisk og idrettsmessig.

Skolen starter som regel klokken åtte om morgenen, og enkelte dager har vi også fysisk trening før forelesning. Når vi er ferdige på skolen rundt 12.00 bærer det direkte til golfbanen etter lunsj, hvor vi blir værende til det blir mørkt ca. 18.30.

Når man er ferdig på golfbanen må man selvsagt få i seg mat, og før man vet ordet av det viser uret 21.00. Først da har man tid og anledning til å starte med eventuelle prosjekter og lesing til prøver, og det sier seg nærmest selv at man har begrenset med energi til overs etter en lang dag i vinden.

Mange sliter med å få nok søvn når døgnets 24 timer ikke strekker til, og jeg tror ikke man innser de harde kravene som stilles før man opplever denne hverdagen selv.

Man må prestere både på golfbanen og skolebenken, og det krever enorm struktur og arbeidsinnsats om man har ambisjoner om både gode karakterer og lave scorer. Muligheten til å spille mot de beste amatørene på de beste banene er selvfølgelig luksuriøst for enhver golfspiller, men jeg tror det er viktig å forstå at denne muligheten ikke kommer gratis.

Universitetene tjener millioner av dollar på sine idrettslag, og de eneste som ikke tjener et øre er de unge utøverne selv. Med tanke på mediedekning, lønn til trenere og utøvernes treningsmengder er det nesten komisk at det fortsatt kalles ”amatøridrett.”

Når University of Alabamas Athletic Department bringer inn 123 millioner dollar i året, eller om lag 738 millioner kroner, er det vel egentlig bare utøvernes ”slavearbeid” som minner om amatøridrett.

Denne debatten har herjet her borte en stund nå, og det er jo i grunn merkelig at utøvere som spiller foran tusener på stadion og millioner hjemme i stuene ikke skal få betalt for det de gjør. Spesielt når folk på sidelinjen tjener store penger.

Å skryte av skoletilbudet blir meningsløst når mange slipper inn på universiteter de overhodet ikke kvalifiserer til akademisk - kun for å drive idrett. Sannheten er at disse kommer til skolen kun for å konkurrere, og når de ”dummeste” fusker for simpelthen å takle det ovennevnte programmet kan man jo stille spørsmål ved systemet.

Dette emnet kunne jeg diskutert i evigheter, og jeg er på ingen måte imot amatøridrett. Det faktum at man bedriver millionbusiness og kaller det amatøridrett syns jeg imidlertid er dobbeltmoralsk og falskt. Kanskje er det derfor det passer så godt inn i det amerikanske samfunnet . . . Ikke vet jeg.

Uansett, nok om det for denne gang. Jeg kommer selvsagt med en ny påminnelse neste uke, men det kan ikke skade å starte tidlig:

Følg med på www.golfstat.com og www.baylorbears.com for oppdateringer og resultater fra vår første turnering 13-14. februar!

Hold varmen!

Flere bloggposter fra Joakim Mikkelsen

Se våre blogger