Etter flere år på rad i den nordiske ligaen, Nordic League, så det endelig ut til at Christian Aronsen skulle sikre opprykket til Challenge Tour denne sesongen. Dessverre glapp det i innspurten for Miklagard-veteranen:

Spillerne som lå rett bak Aronsen på Nordic Leagues pengeliste klinket til på oppløpssiden og passerte ham i de siste turneringene. Dermed var han avhengig av Q-School-kvalifiseringen for opprykk. Det endte i stedet med skuffelse.

Høsten har vært litt deprimerende. Når jeg ser tilbake på det nå, så innser jeg at jeg hadde litt feil fokus på slutten av sesongen

Christian Aronsen

– Høsten har vært litt deprimerende. Når jeg ser tilbake på det nå, så innser jeg at jeg hadde litt feil fokus på slutten av sesongen. Jeg fokuserte mer på hva som skjedde på rankingen, enn å fokusere på å vinne turneringer, innrømmer Aronsen, som nå har lagt den verste skuffelsen bak seg. Nå er blikket hans vendt fremover.

Selv om det ikke holdt hele veien inn denne sesongen, synes han det er inspirerende å se hvordan hardtreningen i 2016 har gitt resultater. Dette var den første sesongen i hans karriere hvor han ikke har jobbet ved siden av golfen og dermed kunne fokusere 100 prosent på tilværelsen som golfproff.

– Siden 4. januar har jeg bare hatt én eneste uke hvor jeg ikke har spilt golf. Jeg tillater ikke meg selv å ta noen snarveier, og jeg både spiller og trener mer golf enn jeg noensinne har gjort, forklarer «Aron», som sier det har vært uaktuelt å legge golfkøllene på hylla.

– Ja, jeg vet jeg er 40 år gammel, men jeg har spilt knallbra i hele år og føler meg i langt bedre form enn hva alderen viser. Jeg synes golf bare blir mer og mer gøy, og jeg mener jeg har mye mer inne. Nå er jeg bare veldig keen på å komme i gang igjen og gi gass.

– Jeg føler at 2016 var et år som glapp litt ut av fingrene på meg. Det gjorde virkelig vondt å spille så dårlig i kvalifiseringen i Spania. Jeg spilte fantastisk golf i dagene før. Derfor føltes veldig rart og vondt da jeg ikke fikk det til.

– Jeg har mye å revansjere neste sesong, konkluderer Aronsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Christian Aronsen er blant de fysisk best trente spillerne på Nordic League. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Toppidrettssjef Jon Karlsen har tro på at Aronsen vil slå tilbake.

– Aron har hatt en bra utvikling i år og jobber bedre enn noensinne. I sommer spilte han turnering 17 uker på rad. Det sier noe om viljen hans. Det er synd at han misset Challenge Tour-kortet med under 500 euro, men jeg har stor tro på at han kan ta nye steg videre neste år, sier Karlsen.

Minneverdig opplevelse

I slutten av august fikk Christian Aronsen prøve seg i «det gode selskap»: Han ble invitert til å måle muskler mot Europas beste spillere i  European Tour-turneringen Made in Denmark på Himmerland. Aronsen klarte cuten i det som var hans første turnering på europatouren. Det var en opplevelse som gav mersmak. 

(Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

– Det var en utrolig lærerik opplevelse. Den største forskjellen på europatouren kontra Challenge Tour og Nordic League, er bredden. Det er så mange spillere der som kan vinne hver eneste uke.

– Samtidig var det oppløftende å se at god golf er god golf, uavhengig av hvilken tour du spiller på. En spiller som vinner på Nordic League kunne like gjerne hevdet seg på både Challenge Tour og europatouren den samme uka. Nivået på Nordic League har blitt mye høyere på noen få år. For noen år siden kunne man spille dårlig golf, men likevel klare cuten på Nordic League. Slik er det definitivt ikke lenger, forteller Aronsen.

For to uker siden kom nyheten om at Norges Golfforbund støtter Miklagard Golfklubbs planer om å forsøke å få en Challenge Tour tilbake til Norge. Det åpner også døren for at Aronsen kan sikre seg rundt syv turneringer på Challenge Tour i 2017.

– Det hadde vært veldig viktig for meg, men jeg mener det også hadde vært veldig viktig for norsk golfsport å få Challenge Tour tilbake. Det er viktig både for interessen rundt herregolf og for at flere spillere kan få muligheten til å teste seg på et høyere nivå.

 I sommer spilte han turnering 17 uker på rad. Det sier noe om viljen hans

Jon Karlsen, NGF

Sponsorjakt

Aronsen er nå i gang med sponsorjakten frem mot neste sesong. Han sier de 275 000 innspilte kronene fra syvendeplassen på årets Nordic League var akkurat nok til å dekke utgiftene til turneringsspill. Dermed er han helt avhengig av gode støttespillere for å kunne fortsette satsingen.

Han legger ikke skjul på at det er utfordrende økonomisk å kombinere livet som proffspiller med å være samboer og far til to gutter på fem og syv år. 

– Jeg er veldig takknemlig overfor sponsorene mine for fantastisk støtte i 2016, og håper de vil fortsette videre neste år. 2016 var det første året hvor jeg hadde tilstrekkelig med sponsorinntekter til å slippe å være avhengig av å jobbe ved siden av, sier Aronsen. 

Han sier det er psykisk utmattende å føle at han lever helt på nedre grense av hva han har råd til. Da det fortsatt gjenstod ti turneringer av årets sesong, begynte det å gå tomt for kroner i kassa.

Det er mentalt tungt å tenke på om man har råd til å spille neste turnering

Christian Aronsen

– Det er mentalt tungt å tenke på om man har råd til å spille neste turnering. På slutten av sesongen begynte jeg å tenke mer på innspilte penger enn resultat på banen. Jeg mistet litt fokus på det sportslige. Derfor håper jeg virkelig at jeg klarer å øke sponsorinntektene enda litt mer neste sesong, sier Aronsen, som forteller at han nå vurderer å ta seg en deltidsjobb frem til januar.

– Men forhåpentligvis slipper jeg det. Jeg vil satse alt på golf. Det er ikke mange firmaer som sponser enkeltpersoner lenger, og man er helt avhengig av å bruke nettverket sitt for alt det er verdt. Jeg gjør så godt jeg kan for å hjelpe til med å betale utgifter til hjemmet, men det ender ofte med at samboeren min Kristin må ta mye av det.

– Det er hun og sponsorene mine som gjør at jeg kan fortsette å følge drømmen min, avslutter Aronsen.