Denne uken er norske golfinteressertes øyne rettet mot Challenge Tour-finalen i Italia, der Knut Børsheim og Espen Kofstad kjemper om en plass på neste års Europa-tour. Selv om deres utgangspunkt for torsdagen er relativt likt, har deres vei til der de er på rankingen i dag vært veldig ulik.

Mye ut av lite

Espen Kofstad sikret seg i fjor fulle spillerettigheter på årets Challenge Tour da han misset ET-kortet med ett slag i Q-school-kvaliken. Børsheim har på sin side vært avhengig av wild cards, og har spilt ti færre turneringer enn Kofstad på Challenge-touren i år. Men bergenseren har hatt stor uttelling på de få konkurransene han har spilt.

– Børsheim viser hvorfor det er ekstremt viktig at Norge fortsetter å arrangere Challenge Tour-turneringer fremover. Dette er noe som mange har jobbet hardt for. Ved å arrangere Challenge Tour får vi en kvote på wild cards, og gjennom sine kontakter har Øyvind Rojahn i år skaffet 26 norske wild cards. Det å kunne tilby nyetablerte proffer disse wild cardene er avgjørende for utviklingen av norsk golfsport, sier sportssjef i NGF, Frode Scheie til Norsk Golf.

Les også: Kan de klare det?

Børsheim hadde i utgangspunktet åtte wild cards denne sesongen, noe som tilsvarer den maksimale kvoten. På grunn av gode resultater har han i ettertid blitt belønnet med ytterlige to stykker.

– Flying start for OL-satsingen

Scheie beskriver han og Kofstad som en del av den «gylne generasjonen» av norske talenter som kom frem for noen år siden, da de sammen med spillere som Marius Thorp, Anders Kristiansen, Are Friestad, Fredrik Kollevold, Joakim Mikkelsen og Elias Bertheussen var med på å bringe inn gull i både europa- og verdensmesterskap. Nå begynner de å høste fruktene av sitt harde arbeid. 

– Det har vært en «flying start» for OL-satsingen, og all ære til Knut og Espen for deres treningsiver og prestasjoner. Slike spillere er viktig for en langsiktig plan om å løfte frem flere spillere i fremtiden. Historisk sett har vi tidligere hatt pluss minus to stykker på de største tourene. I år har vi hatt Tutta, Skarpnord, Marius Thorp som var på Europa-touren og Eirik Tage Johansen. Og nå er Espen og Knut ikke langt unna. Det viser at vi har hatt et løft i antall spillere på det øverste nivået, påpeker Scheie.

Norsk talentfabrikk

Han sier spillerne kommer til å gi alt for å kvalifisere seg til Europa-touren denne uken, men at det ikke er avgjørende for deres utvikling fremover. Det viktigste var å sikre segen topp 45-plassering på rankingen, noe de begge har klart med god margin. En topplassering i helgen vil bli en bonus, ifølge sportssjefen

– For norsk golf betyr det enormt mye å få spillere på Europa-touren, men det er ikke avgjørende for deres videre karriere at de sikrer ET-kortet allerede det første året. De har alderen på sin side, og det arbeidet de har gjort i år har lagt grunnlaget for resten av deres karriere. På Europa-touren er det kun 16 spillere under 25 år, og på PGA-touren er det kun seks. Nå er det to norske som er i ferd med å kunne ta steget opp. Det er helt supert.

Han sammenligner med de nordiske landene, der det kun er Norge og Sverige som har to spillere blant de 31 beste på Challenge Tour. De to svenskene, Peter Gustafsson og Pelle Edberg er 35 og 32 år gamle. Børsheim og Kofstad er til sammenligning begge 24.  

– Vi er mer sammenlignbare med Belgia enn Sverige. Svenskene har fem ganger så mange golfbaner og spillere enn Norge, og en lengre sesong. Men ser vi oss selv i forhold til de andre nordiske landene er det Norge som er best på å få frem nye unge spillere. Det viser at OL-satsingen funker, og at vi har mange unge talenter. Dette er moro og helt formidabelt. Kofstad og Børsheim er førsteårsproffer og det er rett og slett stor idrett det de har fått til så langt, avslutter Scheie overfor Norsk Golf.

Er du enig med sportssjefen? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!