Den siste uken er det stort sett bare en person det har handlet om i internasjonale golfmedier, og en hel golfverden vil sitte klistret til TV-apparatene når Tiger pegger opp på torsdag.

Da er ventetiden over. Tiger skal spille sin første turneringsrunde på 466 dager, hans lengste avbrekk fra golfen med 212 dagers margin. 

Turneringen markerer også første gang at Eurosport Norge-kommentator Henrik Bjørnstad skal kommentere Tiger. Etter nesten 16 måneder vekk fra golfen er det ikke mange som har store forventninger til Tigers prestasjoner i hans første turnering tilbake, men Bjørnstad minner oss på at Tiger har gjort karriere av å motbevise tvilerne.

– Vi må ikke glemme at Tiger Woods er skrudd sammen litt annerledes enn alle andre, sier Bjørnstad til Norsk Golf.

Les også: Tiger før comebacket: – Jeg er klar

– Jeg regner med at han føler han er i godt slag, for å si det sånn. Han trakk seg fra comebacket som skulle være i oktober, fordi spillet ikke var der han ønsket. Ut fra det jeg har hørt på «bakrommet», har han store planer for comebacket og ønsker å komme tilbake med et smell. Han skal ikke bare spille seg i form slik de fleste andre gjør. Det hadde vært litt Tiger-aktig hvis han klarte å komme tilbake med et smell. Jeg gleder meg veldig til å se hvordan de ulike delene av spillet hans sitter

Ut fra det jeg har hørt på «bakrommet», har han store planer for comebacket og ønsker å komme tilbake med et smell. Han skal ikke bare spille seg i form slik de fleste andre gjør

Henrik Bjørnstad

Bjørnstad mener det blir avgjørende for Tiger å få en god start på turneringen, dersom han skal ha håp om å hevde seg i toppen.

– Det kommer til å være mye nerver og stort forventningspress. Hvis han klarer å starte torsdagen med en helt OK runde, tror jeg mye er gjort. Da vil han få mange svar på om det han har trent på hjemme, funker i turnering. Det er fortsatt mange spørsmålstegn ved en del ting i spillet hans. Før han ble skadet, var ikke nærspillet veldig pent. Nå har han hatt god tid til å finne ut av ting. Jeg håper vi får et ordentlig comeback denne gangen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad tror Tiger kan overraske – hvis han får en god start. (Foto: Getty Images)

– Som natt og dag

– Det har kommet flere rapporter den siste tiden om at Tiger har imponert i trening. Hvor stor overgang er det å ta spillet fra trening og ut i konkurranse?

– Jeg tror alle som spiller golf vet hvor enorm forskjell det er å ta spillet sitt fra rangen til banen. Jeg har sett mange verdensmestere på rangen opp gjennom årene, men det blir nesten en helt annen sport når man skal ta det ut på banen. Det å ta spillet på banen og ut i konkurranse er også som natt og dag. Det har veldig lite med hverandre å gjøre. Det er så mye mer press i spillet. Du spiller med høye skuldre, og det er en helt annen dimensjon.

De siste par sesongene har diskusjonen om Tiger Woods gått fra «kan Tiger vinne fire majors til for å ta igjen Jack Nicklaus sin major-rekord?», til å være «kan Tiger vinne igjen?». Bjørnstad tror Tiger fortsatt har noen seiere i kroppen.

Det å ta spillet på banen og ut i konkurranse er også som natt og dag. Det har veldig lite med hverandre å gjøre

Henrik Bjørnstad

– Jeg hørte at Justin Rose nylig hadde spurt Tiger om han hadde slått seg til ro med ikke å ta igjen Nicklaus. Tiger svarte at han var overbevist om at han kom til å ta ham igjen. Det lover godt at han har trua.

– I første omgang nå er det viktigste at han holder seg skadefri og får spilt seg i form. Slik det ser ut nå, har jeg ikke særlig tro på at han skal vinne fire-fem majors til, men ett sted må han begynne. Mye kan skje, bare han får en seier. Han har potensielt mange år foran seg, så han har fortsatt nok av år til å gjøre det på.

Les også: Se Tigers sving i sakte-film

Spilte med Tiger 

Henrik Bjørnstad er for øvrig den eneste nordmannen som har gått side om side med Tiger Woods i turnering. Under en europatour-turnering i Tyskland i 2002 lå både Tiger og Bjørnstad åtte under par etter halvspilt turnering. Dermed skulle de spille sammen på lørdagens tredje runde. Tiger klinte til med en 64-runde og vant til slutt turneringen. Henrik gikk på en over par og endte på 24. plass.

Det er ikke bare skader som har holdt ham tilbake. Etter 2010 har han vært skadelidende av mange år med alt for mye teknikkfokus

Henrik Bjørnstad

– Det var en spesiell aura rundt han og caddien Stevie Williams. Det var et så perfekt display av golf som jeg aldri har sett maken til. Det var en prikkfri minus åtte-runde, og den kunne ikke vært et slag dårligere. Han spilte på en utenomjordisk og fryktløs måte. Det er det villeste jeg har sett. Det ble ganske vanskelig å spille sitt eget spill den dagen, forteller Henrik.

– Det var inspirende å se golf bli spilt på den måten. Samtidig var det et slag i magen, fordi jeg skjønte at jeg aldri kom til å kunne spille golf på den måten. Han slo alle slagene som trengtes i en hver situasjon og utførte de på en perfekt måte. Det var ikke bare det at han traff fairways og greener. Det var måten han gjorde det på. Enten det var snakk om høye drawer eller lave «baby-cuter», så gjorde han det med en kraft og eleganse som jeg aldri har sett fra noen annen. Mens vi gutta fra Drøbak gikk rundt i roughen og forsøkte å gjøre noen par her og der, brydde han seg overhodet ikke om hvor farene var.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad og storebror Marius sammen med Tiger Woods under Deutsche Bank Invitational i 2002. (Foto: Privat)

– Hva er den største forskjellen på den Tiger som dominerte tidlig på 2000-tallet og den Tiger vi så de siste sesongene før han ble skadet?

– Det er ikke bare skader som har holdt ham tilbake. Etter 2010 har han vært skadelidende av mange år med alt for mye teknikkfokus. Svingen har gått fra å se naturlig ut, til å virke veldig mekanisk. Jeg så noen videoer av han svinge hjemme på Medalist (Golf Club) i Florida forrige uke. Det så helt greit ut, men det er jo ikke i nærheten av den svingen han hadde i 2000-2002. Det er jo den svingen alle golfere sikler på når de ser på YouTube. Det så ikke ut som om han tenkte på svingen i det hele tatt, bare på hvor ballen skulle gå.

Bjørnstad håper det er en mindre mekanisk versjon vi får se av Tiger etter det lange skadeoppholdet.

Bjørnstad håper Tiger er mindre fokusert på å ha «perfekt» teknikk når han kommer tilbake igjen. (Foto: Getty Images)

– Han har kjempet veldig mye med svingen. Mitt håp er at han har brukt oppladningen til å spille mye ute på banen og ikke stått på rangen hele dagen. Det er ute på golfbanen han kan finne tilbake til den «flowen» og kreativiteten som har gjort ham så unik.

Savn

Henrik Bjørnstad har nå kommentert golf for Eurosport Norge sammen med Per Haugsrud i et år. Bjørnstad sier golfen har vært i gode hender i Tigers fravær. Han legger likevel ikke skjul på at han har savnet PGA Tours «hovedattraksjon»

– Jeg har savnet ham veldig, men samtidig har vi vært heldig og fått noen interessante profiler som har etablert seg i toppen. For fem år siden var det Luke Donald, Lee Westwood og Martin Kaymer truet i verdenstoppen. De er ikke på langt nær så interessante som Jason Day, Rory McIlroy, Dustin Johnson og Rickie Fowler. De nye gutta er ekstremt gode. De har et helt vilt spill, og det er takket være disse gutta at golf har klart seg så bra i Tigers fravær.

– Det kommer definitivt ikke å bli noen «walk in the park» for Tiger å komme tilbake igjen!

– – –

 Hero World Challenge spilles på Albany på Bahamas. Feltet består av bare 18 spillere, og turneringen spilles uten cut. ​Turneringen sendes direkte på Eurosport Norge og Dplay fra torsdag til søndag. Sendingen starter klokken 19.30 torsdag og fredag, klokken 19.45 på lørdag og 17.30 på søndag.