Klokken 18.50 norsk tid torsdag skjer det endelig: Viktor Hovland debuterer på PGA-touren i turneringen Mayakoba Golf Classic på El Camaleon GC i Playa del Carmen i Mexico.

Bare ti minutter senere starter TV-sendingen på Eurosport Norge, med Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad i kommentatorboksen.

Frem til juni i år var sist gang en nordmann var i aksjon i en PGA Tour-turnering, da Bjørnstad konkurrerte på touren i 2010. Når Hovland pegger opp denne uken, blir det imidlertid fjerde gang i løp et av seks måneder at en norsk spiller deltar i en PGA Tour-turnering.

Og etter tre collegeseiere og den historiske triumfen i U.S. Amateur i august føles det utvilsomt litt ekstra spesielt denne gangen.

Alle vet at toppnivået til Viktor er skyhøyt, men å finne timingen akkurat den uka man debuterer på PGA-touren, er ikke enkelt.

Henrik Bjørnstad

Til tross for at forventningene til Hovland er store, advarer Henrik Bjørnstad det norske golfpublikum om å legge alt for mye press på ham.

Jeg har veldig tro på Viktor. Måten han spilte under U.S. Amateur, var så vanvittig imponerende. Der viste han for alvor hva som bor i ham. Men vi må være forsiktige med å legge listen for høyt, og jeg tror vi skal være veldig fornøyde hvis han klarer å komme seg gjennom cuten denne uka. Det er alltid veldig mye nerver i spill når man spiller på PGA-touren for første gang, og det er vanskelig å få ut godspillet sitt allerede i den første turneringen man stiller opp i.

– Alle vet at toppnivået til Viktor er skyhøyt, men å finne timingen akkurat den uka man debuterer på PGA-touren, er ikke enkelt. Men at han har toppnivået til å bite godt fra seg på PGA-touren, er det liten tvil om, konstaterer Bjørnstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktor Hovlands kompis Rickie Fowler er sammen med Ryder Cup-lagkameratene Jordan Spieth og Tony Finau de største stjernene i startfeltet i Mexico denne uken. (Foto: Getty Images)

Myk åpning

Bjørnstad mener Mexico blir et perfekt sted for Hovland å gjøre sin debut på. Hovland starter de to første rundene med to forholdsvis ukjente spillere, John Chin (USA) og Carlos Ortiz (Mexico), som begge spilte seg til PGA-touren via Web.com Tour forrige sesong.

– Det blir en litt roligere start for ham sammenlignet med hvis han skulle spilt i USA. Det er ikke så mye styr i Mexico; det kryr ikke med folk, det er lite med tribuner, og turneringen har nesten litt Web.com Tour-vibber, med det viktige unntaket av at denne turneringen har et mye sterkere startfelt.

– Viktor har alt å vinne denne uka. Hvis han spiller bra, er det helt konge. Hvis han ikke spiller bra, så tar han med seg viktige lærdommer til neste gang han pegger opp på PGA-touren.

Med tanke på at han skal spille såpass mange store turneringer fremover, slipper han å tenke at det er «nå eller aldri»

Henrik Bjørnstad

Bjørnstad tror også visstheten om at Hovland er garantert å spille en rekke andre PGA Tour-turneringer og majorer senere i sesongen, også kan dempe det presset han eventuelt måtte føle på å levere med en gang.

– Med tanke på at han skal spille såpass mange store turneringer fremover, slipper han å tenke at det er «nå eller aldri». Og siden han fortsatt er amatør, behøver han ikke å bekymre seg for premiepengene. PGA Tour-turneringene han skal spille, kommer til å bli en uvurderlig erfaring å ta med seg videre. Når han omsider bestemmer seg for å bli proff, kommer han til å være veldig godt forberedt på hva som venter ham!

– Hvor viktig er det for den golfinteressen i Norge at vi nå kan følge en nordmann på PGA-touren igjen?

– Det betyr veldig, veldig mye. Også hjelper det ekstra når han er en så herlig type. Man merker hvordan nordmenn omfavner personligheten hans. Han er er sjarmerende fyr med glimt i øyet. Man blir rett og slett litt glad i ham.

– Norge er nødt til å ha herrespillere på øverste nivå for at flere folk skal begynne å interessere seg i golf. Det er først når man får spillere som regelmessig er i media og på TV, at vi kan forvente at interessen kan vokser. Det er så viktig at vi har disse idolene og ledestjernene som barn og unge kan strekke seg etter. Jeg synes det skjer veldig mye positivt i norsk golf om dagen, og vi har ikke lenger bare én som vi følger med på. Kristoffer Reitan og Aksel Olsen er også veldig spennende spillere, synes jeg. Det er helt fantastisk at vi har så mange spillere som er klare for finalen av europatour-kvalifiseringen denne uka, slår Bjørnstad fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørnstad og Hovland er lagkamerater på Miklagard Golf. Her fra deres lag-NM-seier på hjemmebane i sommer. (Foto: Miklagard Golf)

Mer av det samme

Henrik Bjørnstad har inspirert utallige norske golftalenter opp gjennom årene. Etter syv års pause fra golfen børstet Bjørnstad støv av golfkøllene for ett år siden, og han innrømmer at han selv lar seg motivere av spillet hans klubbkamerat i Miklagard har vartet opp med denne sesongen.

– Det er så klart inspirerende for meg også. Jeg tror det er inspirerende for alle som spiller golf i Norge. Jeg har jo lyst til å bli så god i golf som jeg overhodet kan, og jeg forsøker hele tiden å lære meg litt nye ting, blant annet å slå litt lenger, og da er det fint å kunne se litt på hva unggutta driver og jobber med.

– Du som har konkurrert på alle nivåer, hva er det som er den største forskjellen som venter spillere som tar steget opp til PGA-touren?

– Det første man legger merke til, er hvor mye større bredde det er på PGA-touren. Toppspillerne i Europa og i USA er ganske identiske, men det er en helt enorm bredde i USA, og det gir seg også utslag i scorene. Det er lavere cuter, og banene er utvilsomt tøffere. Greenområdene er mer krevende, og man må være mye mer følsom. Man ser også at det bare blir viktigere og viktigere å slå langt, men det ser ut som om Viktor har veldig bra trøkk i kula. Driveren og putteren er nok de to viktigste køllene på PGA-touren.

På spørsmål om hvilke råd Bjørnstad vil gi Hovland før debuten, sier han at det ikke er nødvendig.

– Han er så på riktig vei at han bare bør fortsette å gjøre akkurat det samme som han gjør i dag. Han må nyte situasjonen han er i, og om han ikke lykkes denne gangen, kommer han til å gjøre det senere. Den eneste oppgaven han har nå, er å sanke erfaring og gjøre seg klar til sin profesjonelle karriere. Han må bare stole på at det spillet han har, er mer enn bra nok.