Bør banene ha større golfhull?

Etter flere år med nedgangstider, tvinges golfbransjen stadig til å tenke nytt og annerledes. Er større golfhull en måte å åpne opp sporten for flere spillere på?

Publisert

Sjef for TaylorMade Golf, Mark King er alt annet enn det man vil kalle en purist. Mens pilene til golfbransjen har pekt nedover i en årrekke, har TaylorMade fortsatt å investere tungt for å øke sine markedsandeler.

Under PGA Show tidligere i år introduserte selskapet Hack Golf, som blant annet skal produsere golfutstyr som sprenger alt av regler. USGA overrasket mange ved å uttale seg positivt om de ekstreme køllene.

Hack Golf er imidlertid ikke bare golfkøller – initiativet er et verdensomspennende rop etter friske ideer. I samarbeid med PGA of America, skal Hack Golf med Mark King i spissen pumpe fem millioner av TaylorMades penger inn i det han kaller en global «brainstorming»-økt.

Les også: Nå kommer syklene til golfbanen

Spørsmålet Hack Golf stiller er: Hvordan skal vi gjøre golfsporten mer attraktiv og morsom?

Et av tiltakene Mark King har vært en av de store drivkreftene bak, er golfhull med diameter på 38 centimeter.

Nylig gikk den første utgaven av «15 Inch Cup» av stabelen i Atlanta i USA, med store golfhull og lette flaggplasseringer. Under turneringen gikk spillerne i snitt ti slag lavere enn sin normale score.

– Med all respekt til golfens årelange tradisjoner, har spillet blitt så opphengt i etablerte tanker. Golfsportens voktere har blitt blinde for behovet for endring. Vi må innse at i alt for lang tid har de samme menneskene, folk som meg, sett på de samme problemene og kommet med de samme løsningene. Det er på tide å åpne oss for nye ideer, sa King i forbindelse med turneringen, og legger til:

– Det er ikke meningen å være respektløs mot tradisjoner. Det er som å flytte frem teestedene. Det gjør golf mindre skummelt.

(Artikkelen fortsetter under videoen!)

Han understreker at de store golfhullene ikke er ment for elitespillere, men juniorer, nybegynnere, og de som ikke har lyst til å prøve golf fordi det virker «for stivt». King peker også på at det fører til raskere spill, lavere scorer, og er perfekt for uformelle turneringer og firmakonkurranser.

20 klubber i USA er nå med i et prøveprosjekt for store golfhull. På greenene vil det stå to flagg – ett med et golfhul av normal størrelse, og ett stort hull. I løpet av fem år håper King at 90 prosent av amerikanske golfbaner tilbyr det samme.

Hack Golf er i gang med å sy sammen pakker med store hull som de planlegger å selge til klubber for drøye 4000 kroner.

Les også: Fotballgolf gjør sitt inntog i Norge

En som har latt seg inspirere av Mark Kings tanker er den norske golfproffen Joakim Mikkelsen. I august arrangerer han veldedighetsturnering på Drammen Golfbane. I tillegg til at det skal spilles fem-manns scramble, skal det benyttes store golfhull.

– Jeg tror mange kommer til å få en positiv overraskelse over hvor gøy det er. Og det er uansett ikke slik at det er superenkelt. Out of bounds-pinnene, bunkerne og roughen kommer jo fortsatt til å være der, og det er her folk flest taper mange slag, sier han til Norsk Golf.

Hadde dette vært en god idé på norske baner? Eller ødelegger det golfen slik vi kjenner den? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

Powered by Labrador CMS