En fellesnevner blant de beste spillerne på PGA-touren er at de alltid leter etter måter å utvikle seg og skaffe seg konkurransefortrinn på.

At verdenssekser Xander Schauffele, som allerede er en av tourens beste på greenene, nå har gjort en radikal endring i putteteknikken, er et illustrerende eksempel på det.

I 2016 ble såkalt «forankring» av putterne til kroppen forbudt av USGA og R&A. Det innebar at man ikke lenger kunne støtte enden av puttergrepet inntil magen, brystet eller andre deler av torsoen for å skape en mer stabil pendelbevegelse med puttesvingen.

(Artikkelen fortsetter under)

Adam Scott har ikke klart å komme tilbake til nivået han var på for noen år siden etter at forankring av putteren ble forbudt. (Foto: Getty Images)

Forbudet gjorde at både spillere og utstyrsprodusenter gikk kreativt til verks for å finne andre metoder å gjenskape teknikken på uten å bryte reglene. En av løsningene har vært såkalt «Armlock»-putting, som Matt Kuchar var først ute med på PGA-touren.

Teknikken går ut på at man bruker en putter som er mellom 10 og 20 centimeter lengre enn en vanlig putter, og med et tyngre og tykkere grep. Når man stiller seg opp for å slå, lener man skaftet frem mot målet slik at grepet støtter seg opp mot innsiden av underarmen.

(Artikkelen fortsetter under)

Senest i april føyde PGA Tour-spiller Billy Horschel seg inn i rekken av spillere som har uttalt at han ønsker at også den teknikken skal bli forbudt, ettersom også putting med armlock i praksis er «forankring» – med den viktige forskjellen at putteren er forankret mot armen og ikke overkroppen.

Under forrige ukes The Memorial Tournament i Ohio, hadde også Xander Schauffele byttet til armlock-teknikken – til tross for at han er enig med Billy Horschel.

– Puttetreneren min, ja, egentlig hele støtteapparatet mitt, er veldig mot store endringer, men jeg måtte bare se hva alt oppstyret har handlet om. Det føles litt rart å bytte med tanke på at jeg allerede er rangert topp-10 på touren i putting, men det er en distinkt fordel, sa Schauffele i pressekonferansen forrige uke.

– Jeg er for å forby armlock-puttere, men hvis alle andre skal begynne å bruke og få en fordel av det, kan jeg like gjerne gjøre det samme.

Den nye armlock-putteren til Schauffele er en justert versjon av hans gamle Odyssey O-Works #7 CH Red-putter. 27-åringen beskriver den nye teknikken som «lettere og mer stabil».

– Man kan komme med rykninger i hendene, men man klarer ikke å komme med rykninger i hele venstrearmen. Det fjerner mye av stresset med puttingen. Putting er så stressende, for det er puttingen som bestemmer scoren på scorekortet ditt. Det har både ødelagt og hjulpet folks karrierer.

– Jeg ser på putting som en kunstform, men når man låser den til armen eller kroppen, fjerner den det elementet, konstaterer Schauffele, som for øvrig avsluttet The Memorial på en 11.-plass.