Bryter alle bånd med Thomas etter homofobisk utbrudd

Justin Thomas måtte legge seg flat etter å ha brukt et homofobisk uttrykk under forrige ukes PGA Tour-turnering. Nå terminerer Ralph Lauren kontrakten til verdenstreeren.

Publisert

– Jeg dreit meg ut. Jeg er nødt til å være bedre enn dette. Jeg kommer til å være bedre. Jeg beklager dypt til alle og dem som ble fornærmet, sa en tydelig opprørt Justin Thomas til Golf Digest forrige helg.

Mikrofonene plukket opp hendelsen da Thomas misset en kort putt for par på det fjerde hullet i tredjerunden av Sentry Tournament of Champions, der man kunne høre Thomas si «faggot» til seg selv i det ballen passerte hullkanten.

Faggot brukes som nedsettende begrep om homofile og kan sammenlignes med det norske ordet «soper».

Thomas var ikke oppmerksom på hva han hadde sagt, før han ble konfrontert av reportere etter runden.

– Det er flaut. Dette er ikke den jeg er, og det er utilgivelig. Det er ingen unnskyldning. Jeg er voksen, og det er ikke noe rom for det. Det har ikke noe å si hvem du er. Jeg har ingen unnskyldning, sier 27-åringen.

Kort tid etter runden kom også PGA Tour med en offisiell uttalelse:

«Som han selv uttrykte etter runden, er vi enige i at Justins kommentar var uakseptabel»

Mens det foreløpig er uvisst i hvilken grad Thomas vil bli sanksjonert av PGA-touren, har en av hans hovedsponsorer ikke brukt lang tid på å reagere.

Ralph Lauren: – Håper han går i seg selv

Fredag kveld annonserte den amerikanske klesgiganten Ralph Lauren at de at de har besluttet å avslutte sin sponsoravtale med Thomas.

Thomas har vært ikledd Ralph Laurens ikoniske Polo-logo siden 2013.

«Vi er skuffet over Mr. Thomas’ nylige utbrudd, som er helt uforenlig med våre verdier. Selv om vi erkjenner at han har beklaget og anerkjenner alvorlighetsgraden av sine ord, er han en betalt ambassadør for vårt merke, og hans handlinger er i strid med den inkluderende kulturen som vi jobber for å opprettholde. På grunn av ansvaret vi har overfor alle våre interessenter, har vi bestemt oss for å avslutte sponsingen av Mr. Thomas på dette tidspunktet. Når vi tar denne avgjørelsen, er vårt håp at Mr. Thomas gjør det harde og nødvendige arbeidet for å jobbe med oss igjen – og virkelig går i seg selv for å lære, vokse og til slutt bruke sin plattform til å fremme inkludering», lyder Ralph Laurens uttalelse i sin helhet.

Dette er det frie markedet i arbeid. Selskaper har en rett til å velge hvem de ønsker å assosiere sin merkevare med. Eamon Lynch, Golf Channel

I sosiale medier har reaksjonene på nyheten som vanlig ikke latt vente på seg, og på Twitter er det mange som anklager Ralph Lauren for å overreagere og bedrive kanselleringskultur.

«Cancel culture» er et begrep med negative konnotasjoner som ofte brukes i debatter om ytringsfrihet og sensur. I sin ordbok for populærkultur definerer Dictionary.com «cancel culture» som «å stoppe å gi støtte til offentlige personer og selskaper etter at de har gjort eller sagt noe som er ansett som støtende».

Golf Channel-kommentator Eamon Lynch sier i et intervju med Golf Central at han ikke er enig med dem som beskylder Ralph Lauren for dette:

– Vi kommer til å høre mange komme med en lat analyse om at dette er «cancel culture», men det er ikke tilfellet. Dette er det frie markedet i arbeid. Selskaper har en rett til å velge hvem de ønsker å assosiere sin merkevare med, hvem de lønner for å promotere sitt merke, og de har åpenbart konkludert med at unnskyldningen til Justin Thomas forrige uke ikke var tilstrekkelig.

– JT sa selv at dette kom til å bli en lærepenge for ham. Nå er det tydelig at en del av den lærepengen kommer til å være økonomisk, sier Lynch.

Good for Ralph Lauren with the “endnote.” Justin Thomas is a good young man who made a mistake. This is a great opportunity for him to bring more inclusion to the game. After reading all the comments on social media… it sure as hell needs it. https://t.co/XBAXk5Gy1v — Lisa Cornwell (@LisaCornwellGC) January 16, 2021

Omstridt mikrofonbruk

I fraværet av publikum på turneringene under koronapandemien har PGA Tour i økende grad brukt mikrofon på spillerne for å tilføre TV-sendingene en ekstra dimensjon.

Mikrofon på spillerne har lenge vært et hett diskusjonstema mellom touren og TV-selskapene, og det har vært delte meninger blant spillerne om hvorvidt de ønsker at TV-seerne skal få høre alt som foregår ute på golfbanen.

Justin Thomas, som er kjent for å spille med følelsene utenfor kroppen, har vært blant motstanderne.

– Jeg vil ikke bruke mikrofon, nei. Det er ikke meg. Det jeg prater om med Jimmy (hans caddie Jimmy Johnson, journ. anm.) og de andre gutta i gruppen, er ingen andres business. No offense, uttalte Thomas i fjor.

Forrige ukes hendelse på Hawaii er andre gang på ti måneder at en PGA Tour-spiller blir straffet for homofobisk oppførsel.

(Artikkelen fortsetter under)

I motsetning til Thomas’ sitt utbrudd «in the heat of the moment» vakte Scott Piercy oppsikt da han delte et homofobisk meme på sin Instagram-konto av den daværende presidentkandidaten Pete Buttigieg, som er åpent homofil.

Piercy delte også høyreekstreme QAnon-konspirasjonsteorier som hevder at det finnes et hemmelig nettverk av mektige personer i statsapparatet som blant annet driver med sexhandel av barn.

Piercy beklaget, men endte opp med å miste støtten fra alle sine fem sponsorer, inkludert Titleist, FootJoy og J. Lindeberg.

Per dags dato er det foreløpig bare én spiller tilknyttet PGA-touren som har stått frem som homofil. Tadd Fujikawa var ifølge Golf Digest den første profesjonelle golfspilleren til å komme ut av skapet i 2018.

Powered by Labrador CMS